Klasické bramboráky jako od babičky jsou nezaměnitelné. Uprostřed léta se ale všichni spokojí i se zdravější variantou z cuket. Při smažení se nepoužívá tolik oleje a je možné do nich propašovat i trochu pohankové mouky.

Placičky se dobře mrazí, a když se zdržíte venku na výletě, stačí je pak krátce rozpéct v troubě.

Budete potřebovat:

  • 2 středně velké cukety i se slupkou

    Pšenično-žitný chléb s pšeničnou a žitnou lámankou. Obohacený o len, sušené bramborové vločky, slunečnici, ječný slad, ovesné vločky a sezam. Bohatě sypaný cereální směsí. S žitným kvasem.

  • 1–2 jarní cibulky
  • 1 velké vejce
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky (nebo 3 lžíce hladké a jednu pohankové)
  • ½ lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • sůl a pepř
  • olej na smažení

K podávání:

  • 1 zakysanou smetanu nebo Crème fraîche
  • stroužek česneku
  • okurka
  • lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • lámankový chléb

Jak na to?

Cukety omyjte, odřízněte konce a i se slupkou nastrouhejte na hrubém struhadle. Posolte a nechte chvíli odstát, potom pořádně vymačkejte přebytečnou vodu přes cedník.

Přidejte najemno nakrájenou cibulku, vejce, čerstvě mletý pepř a případně dosolte. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Ve velké těžké pánvi rozehřejte na středním plameni asi dvě lžíce oleje.

Klaďte do oleje menší hromádky a hřbetem lžíce je zploštěte na placičky. Smažte je bez šťouchání na středním plamenu 3–4 minuty, až se spodek zatáhne a placičky zpevní, poté je opatrně obraťte a osmažte z druhé strany.

Vezměte si na to placatou obracečku a postupujte opatrně, aby se vám nelámaly – chladnutím ještě zpevní. Hotové cukeťáčky nechte postát na papírových ubrouscích, které odsají přebytečný tuk.

Okurku rovněž omyjte, nastrouhejte, posolte a vymačkejte z ní vodu. Smetanu osolte, opepřete, přidejte citronovou šťávu a rozmačkaný stroužek česneku. Vmíchejte vykapanou okurku a nechte odležet v chladu.

Máte-li, a máte-li ho rádi, přidejte i snítku kopru. Placičky podávejte s okurkovým salátem a lámankovým chlebem jako rychlou letní večeři.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang