Být vegetariánem je v létě tak snadné! Ze všech stran se na vás usmívají plody, které plně dozrály na českém sluníčku. Stačí si jen vybrat, na co máte dnes chuť, a pak už často stačí jen kapka dobrého oleje, sůl a trocha koření a můžete hodovat. Takhle jednoduchá je i příprava asi nejklasičtější italské bruschetty, tedy té rajčatové.
Ingredience
- 4 ciabatty junior
- 3–4 stroužky česneku
- cca 1 dcl aromatického a mladého olivového oleje, extra panenského
- 6–8 zralých soudkových rajčat
- 8–10 lístků bazalky
- sůl a pepř
Ciabatta – italsky to znamená doslova bačkora nebo pantofel a jméno dostala díky svému podlouhlému a poměrně širokému tvaru. Jako první ji připravil Arnaldo Cavallari.
Postup
- Rajčata omyjte, podélně rozpulte, odstraňte bubáka a všechna semínka. Pokrájejte je na kostičky cca 1 x 1 cm. Zakapejte je olejem, osolte a opepřete.
- Lístky bazalky omyjte a pořádně jimi zatřepejte, aby okapala voda. Nadrobno je natrhejte a přidejte k rajčatům.
- Ciabatty junior také podélně rozpulte a nasucho nebo nad grilem opečte do zlatohněda. Oloupejte česnek a stroužkem potřete opečenou stranu ciabatty, dokud je ještě horká.
- Rajčatovou směs navršte na ciabatty a to je vše.
To se snad ani nedá spočítat, kolik druhů bílého pečiva se připravuje v Itálii. Co region, to nějaká specialita, často obohacená bylinkami, sušenými rajčaty či kořením. Velmi oblíbená je právě i ciabatta.
Zde je několik receptů s tímto pečivem. Jak jej využít? Např. na luxusní ciabattu plněnou pošírovanými kuřecími prsy, „dietní“ ciabattu se sušenými rajčaty a čerstvým kozím sýrem, vynikající letní ciabattu s grilovanou zeleninou, a nebo recept z kategorie „netradičních,“ tj. ciabatta s olivovo-kaparovou tapenádou.