Na jaře obvykle opět začleňujeme do našich jídelníčků saláty. Snadno se však může stát, že nás rychle omrzí. Experimentujte proto s jejich chutí a ingrediencemi. Lehký salát s uzeným tofu a medvědím česnekem je příjemnou zeleninovou změnou.
Ingredience
- 1 svazek bílého chřestu
- 1 balení uzené tofu
- 2 ks jarní cibulky
- 4 ks mrkve (karotky)
- Himálajská sůl
- Čerstvě mletý pepř podle chuti
- Hrst mandlových lupínků
- Domácí pesto z medvědího česneku
- olivový olej
- šťáva z citronu
Postup
- Chřest očistíme, odkrojíme asi 2 cm spodní strany stonky, které jsou zdřevnatělé, oloupeme a blanšírujeme dvě až tři minuty ve vroucí vodě s trochou soli a kapkou citronové šťávy. Chřest překrojíme na polovinu.
- Mezitím si připravíme mrkev. Očistíme ji a škrabkou na brambory nebo na zeleninu oškrábeme tenké podlouhlé pruhy které omastíme kapkou olivového oleje a smícháme s nasekanou jarní cibulkou a dochutíme pepřem.
- Tofu vyjmeme z obalu, zlehka utřeme do papírové utěrky a posolíme podle chuti. Nakrájíme na menší části a na olivovém oleji opečeme na grilovací pánvi. Tofu dáme stranou a na pánvi asi 2 minuty z každé strany grilujeme osolený a okořeněný chřest tak, abychom vytvořili krásnou mřížku na povrchu.
- Následně opečeme dozlatova mandlové lupínky.
- Podáváme vše spolu a v závěru dochutíme pestem z medvědího česneku.