V létě není snad nic lepšího než lehký tvarohový dort se sezónním ovocem. U nás doma je hrozně oblíbený a jsme schopní ho sníst na posezení. Nadýchaný piškot společně s lehkým krémem vytváří dezert chutnající jako obláček. Navíc neobsahuje mouku ani cukr, takže si můžete dopřávat tuto sladkou tečku bez výčitek a stresu, že se na koupališti nemůžete ukázat v plavkách.
Úplně nejvíc nám chutná dort s čerstvými jahodami. Teď je jejich hlavní sezóna, takže pokud nemáte možnost vypěstovat si vlastní na zahradě stejně jako já, vyrazte na samosběr ve vašem okolí a udělejte si jahodové hody. Můžete také vyzkoušet jahody v čokoládě.
INGREDIENCE
Na piškot:
- 5 vajec
- 4 vrchovaté lžíce kakaa
- 2 lžíce rýžové mouky
- špetka soli
- 10 kapek stevie
Na náplň:
- 250 polotučného tvarohu
- 200 zakysané smetany
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 2 lžičky práškové želatiny
- 20 velkých jahod
A jak dál?
Postup přípravy
Alespoň půl hodiny předem si vyndáme vejce z lednice, aby měly pokojovou teplotu a povedl se nám vyšlehat krásně tuhý a nadýchaný sníh. Předehřejeme troubu na 190 stupňů a pustíme se do přípravy piškotu. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky zatím dáme stranou a vyšleháme žlutky do krásně husté pěny. Do žloutkové pěny postupně zašleháme prosáté kakao a stevii. Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha a postupně je zlehka vmícháme do kakaového základu. Nakonec vmícháme rýžovou mouku.
Těsto vlijeme do dortové formy a pečeme cca 8 minut.
Mezitím co korpus chladne, připravíme si tvarohovou náplň. Tvaroh rozmícháme se zakysanou smetanou, vanilkovým extraktem a medem. Jahody pouze umyjeme a překrojíme na poloviny a vyskládáme je na na vychladlý piškot tak, aby zaplnily celou plochu. Teď už jen rychle doděláme náplň a máme hotovo.
V malé misce rozmícháme želatinu v trošce horké vody. Přimícháme k ní asi dvě lžíce tvarohové směsi a nakonec přidáme k hotovému krému. Tvarohový krém nalijeme do formy na jahody a necháme alespoň čtyři hodiny tuhnout v lednici.
Doba přípravy: 30 minut + 4 hodiny na ztuhnutí
Počet porcí: 8