Nejchutnější jídla se obvykle skládají jen z pár základních surovin. Přesně to je případ leča. Klasického letního jídla, jehož příprava je nenáročná a pochutná si na něm každý strávník. Lečo je pecka, která nikdy nezklame. Jak na dobré domácí lečo s cuketou? A jakými ingrediencemi je možné ho ještě vylepšit?
Kdo by neznal legendární lečo? Pokrm, k jehož přípravě je třeba jenom paprika, rajčata a cibule. Ve středoevropské kuchyni je lečo oblíbeným letním jídlem. Vegani a vegetariáni ho milují a mají ho rádi dokonce i zarytí odpůrci zeleniny, protože si ho můžou vylepšit klobásou.
Domácí lečo se dá připravit na mnoho způsobů. Klasický recept na lečo je notoricky známý. U nás se nejčastěji lečo připravuje s vejci, avšak proč si to trochu neobměnit a nezkusit nové chutě? Někdo do něj přidává rýži, někdo zase brambory nebo klobásu.
V letní sezóně, kdy je přebytek rajčat a paprik, už se může klasické lečo nejednomu z nás přejíst. Pak je na čase vyzkoušet cuketové lečo. Je chuťově výborné a na přípravu tak snadné, že to zvládne i ten, kdo u plotny obvykle moc času netráví.
Pokud už člověku docházejí nápady, co uvařit k večeři, lze se inspirovat dalšími recepty.
Lečo ve světě
Lečo je tradiční maďarskou specialitou. Maďaři mu říkají lecsó. Pravé maďarské lečo je pálivé, ostře okořeněné paprikou a také je bez vajec. V Maďarsku se lečo používá jako základ pro gulášovou polévku nebo v kombinaci s hovězím masem do perkeltu. Maďarské lečo je ideálním jídlem pro každého vegana.
Klasické lečo, které známe u nás, je oblíbené i v Polsku a na Slovensku. V podobných variantách lze lečo najít i v jiných zemích. V Itálii je méně ostré a známé pod názvem peperonata, v Turecku se leču říká menemen a přidává se do něj sýr.
Obdoba leča je známá dokonce i ve Francii pod názvem ratatouille. Tam navíc obsahuje lilek a barevné cukety. Je vidět, že obliba leča je mezinárodní.
Recept na lečo s cuketou
Cuketové lečo se nejvíce připravuje v létě, kdy jsou základní ingredience k utržení na dosah ruky. Ovšem i v ostatních ročních obdobích jsou snadno k sehnání. Jaké je tajemství přípravy nejlepšího domácího leča z cukety?
Je to jednoduché. Cuketové lečo musí být připravováno z těch nejlepších sezónních surovin – rajčat, cuket a paprik. Právě použití kvalitní zeleniny vytváří neobyčejně harmonický a dokonalý celek.
Z čerstvých rajčat lze také doporučit thajskou rajčatovou polévku nebo rajskou polévku s rýží. Jak však připravit domácí lečo s cuketou a co je k němu potřeba?
Suroviny na 4 porce:
- 1 cuketa
- 3 velká rajčata
- 4 velké bílé papriky
- 1 cibule
- 2 vejce
- 1 pikantní klobása
- sůl
- mletý černý pepř
- drcený kmín
- olej nebo sádlo
TIP: Dochází-li inspirace, co připravit k obědu příště, lze vyzkoušet třeba srbské rizoto nebo bramborové placky.
Jak připravit nejlepší domácí cuketové lečo
Ať už jsou varianty receptu na lečo s cuketou jakékoliv, jedno mají vždy společné. A to je rozpálený tuk (olej či sádlo), poté cibule, papriky, cuketa a nakonec rajčata. To vše podusit a lečo z cukety je na světě. Jednoduché a rychlé. Avšak pěkně popořadě.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, papriky očistíme a nakrájíme na proužky.
Na pánvi rozehřejeme 1 – 2 lžíce oleje a cibuli osmahneme dozlatova. Poté přidáme papriku a znovu asi 2 minuty restujeme.
Cuketu omyjeme, podélně rozkrojíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostičky. Vsypeme na pánev k paprice. Směs osolíme, opepříme, přidáme kmín a necháme několik minut restovat.
Potom přidáme na kostičky nakrájená rajčata, přiklopíme pánev a za občasného míchání necháme dusit. Dle potřeby zeleninu podlijeme trochou vody. Je třeba počítat s tím, že spoustu tekutiny pustí zelenina během dušení, proto vodu raději přidáváme postupně.
Na závěr přidáme nakrájenou klobásu a rozšlehaná vajíčka. Ještě chvíli dusíme a vejce pořádně rozmícháme.
Kdo má rád pikantnější jídla, může do leča z cukety přidat pálivou papriku.
Cuketové lečo podáváme s pečivem. Můžeme přidat i uvařené brambory.
Zapečené lečo s cuketou
Klasický recept na lečo s cuketou lze zkusit i trochu netradičně a připravit zapečené lečo s cuketou. Není na tom nic těžkého. Postup je z počátku naprosto stejný jako v předchozím receptu. Tedy postupně osmahneme a podusíme všechnu zeleninu a klobásu.
Připravené lečo následně přendáme z pánve do zapékací mísy a vložíme do rozehřáté trouby. V troubě necháme krátce zapéct a jakmile zelenina začne zlátnout, přidáme vejce a ještě chvíli zapékáme.
Zapečené lečo s cuketou podáváme s pečivem nebo bramborem jako klasické lečo.
TIP: Při přebytku cuket lze vyzkoušet i recept na cuketové placky, obalovanou cuketu v troubě nebo rychlý guláš z cukety. A co takhle připravit skvělé cuketové špagety?