Tyto lasagne jsou jídlo, které neobsahuje mouku, je snadné na trávení a navíc obsahuje zdravé rostlinné bílkoviny.
Chutné italské jídlo si své přívržence získalo téměř na celém světě. Mnozí lasagne vnímají jako pizzu, protože kromě standardního těsta a rajčatového protlaku (kvalitní rajčatové produkty bojují i proti rakovině) mohou použít všechny další ingredience podle vlastní chuti.
Ingredience
- 2 cukety
- 2 balení tofu bazalka
- 1 svazek jarní cibulky
- olivový olej
- 500 ml rajčatového protlaku, případne 1 kg zralých rajčat
- 1 lžíce oregana
- svazek čerstvé bazalky
- sůl
- mletý pepř
- 0,5 šálku strouhaného parmezánu
- 1 balení čerstvého špenátu
- 1 balení sýru ricotta
Postup
- Cukety omyjeme, ale neloupeme a pomocí škrabky na brambory nakrájíme na pásy.
- Na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme rajčatový protlak, nakrájený špenát a bazalku, promícháme a dochutíme solí a mletým pepřem.
- Tofu a ricottu rozmixujeme mixérem na hladký krém a dochutíme solí.
- Dno zapékací nádoby vymažeme olejem a budeme vrstvit následovně: rozetřeme první vrstvu s rajčatovým protlakem a špenátem, druhou vrstvu dáme směs sýrů. Vrstvy pokryjeme plátky cukety, posypeme oreganem a vše opakujeme dokud nádivky nedojdou.
- Na vrch poklademe cukety, posypeme oreganem a strouhaným parmazánem.
- Zakryjeme alobalem a při teplotě 200 stupňů C pečeme cca 20 minut.
- Když jsou cukety měkké, alobal odstraníme a na funkci gril vytvoříme křupavou kůrku.
TIP: Rajčatový protlak můžete udělat i sami doma. Do hrnce nalijte cca 1 dcl vody, přidejte nakrájená rajčata a za občasného míchání vařte, dokud se rajčata úplně nerozvaří. Následně je propasírujte přes sítko a protlak je hotový.