Připravte si s námi snadné vegetariánské lasagne se špenátem a houbami, které vás překvapí svou lahodnou chutí, zasytí vás, a navíc jsou zdravé.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 105 minut
- Celkem: 2 hodiny 15 minut
Ingredience na omáčku
- 700 g nakrájených žampionů
- 700 g nakrájených hub shitake
- 1/4 lžičky soli
- 1 šálek nakrájené cibule
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje plus další na potření těstovin olejem
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 plechovka rajčatového protlaku
- 2 šálky připravené rajčatové omáčky ve sklenici
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1 šálek vody
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1/2 lžičky červené papriky
- 1 lžíce cukru
Ingredience na lasagne
- 2 krabice mraženého sekaného špenátu, rozmrazené a vymačkané v čisté utěrce kvůli přebytečné vlhkosti
- 0,5 kg lasagní
- 1 balení sýra ricotta
- 1/4 šálku nasekané čerstvé bazalky
- 1 šálek strouhaného sýru pecorino nebo parmazánu
- 4 šálky strouhaného sýra mozzarella
Postup
- Houby vložte do hrnce a zapněte plotnu na středně vysokou teplotu. Občas je promíchejte vařečkou.
- Houby posypte solí. Houby zasyčí a pak začnou uvolňovat vodu – není potřeba přidávat nic dalšího.
- Jakmile začnou houby uvolňovat vodu, vmíchejte do pánve nakrájenou cibuli. Vařte, dokud houby přestanou uvolňovat vlhkost a voda z hub se vyvaří, tedy ještě asi 5 minut.
- Přidejte olivový olej k houbám a promíchejte je. Houby a cibuli smažte asi minutu. Přidejte česnek a vařte další minutu.
- Vmíchejte rajčatový protlak a vařte ještě minutu. Ponechte si 1 šálek rajčatové omáčky (půjde na dno zapékací misky) a zbývající šálek rajčatové omáčky dejte do hrnce k houbám. Přidejte velkou plechovku drcených rajčat a jeden šálek vody.
- Vmíchejte tymián, cukr a červenou papriku.
- Jakmile se omáčka vaří, osolte vroucí vodu na těstoviny a přidejte do ní suché lasagne. Jemně promíchejte a dbejte na to, aby se nudle nelepily k sobě. Nastavte časovač na 8 minut nebo na dobu uvedenou na obalu nudlí. Vařte nezakryté na prudkém ohni.
- Když jsou nudle hotové (al dente, uvařené, ale stále pevné na skus), slijte je do cedníku a propláchněte je studenou vodou, aby se ochladily. Při oplachování je jemně oddělte prsty, aby se na sebe nelepily.
- Připravte si několik velkých plechů a rozetřete na ně lžíci olivového oleje.
- Na plechy položte lasagne, jemně je potřete trochou olivového oleje a rozprostřete je. To pomůže zabránit jejich vzájemnému přilepení, zatímco budete dokončovat omáčku a připravovat vrstvený nákyp.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Na dno velké zapékací misky rozetřete jeden hrnek rezervované rajčatové omáčky. Na rajčatovou omáčku položte vrstvu lasagní, aby se mírně překrývaly.
- Nudle posypte polovinou sýra ricotta a ricottu polovinou rozmrazeného, osušeného a vymačkaného špenátu. Na špenát nasypte polovinu sýra mozzarella a jen čtvrtinu sýra pecorino. Na mozzarellu pak lžící naneste 1/3 houbové omáčky. Omáčku posypte polovinou čerstvé bazalky.
- Opakujte vrstvení se zbývajícími plátky lasagní. Na omáčku navrstvěte poslední vrstvu lasagní. Na lasagne rozetřete zbývající omáčku a posypte ji zbylým sýrem pecorino nebo parmazánem.
- Vytáhněte dostatečně velký kus alobalu, aby zakryl zapékací misku. Vnitřní stranu alobalu (stranu, která se bude dotýkat lasagní) potřete trochou olivového oleje. Položte alobal na zapékací misku a zmačkejte okraje. Pečte 25 minut při teplotě 180 °C, poté odstraňte fólii a pečte dalších 25 minut odkryté.
- Po upečení vyjměte lasagne z trouby a nechte je 10 minut odpočinout, než je budete krájet. Po upečení vydrží lasagne v lednici týden.