Vychutnejte si lamington s šálkem horkého čaje. Tento tradiční australský koláč je plněný krémem a džemem, obalený v čokoládové polevě a kokosu.
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Vaření: 30 minut
- Počet porcí: 18 kousků
Ingredience
- 125 g změklého másla
- 250 g krupicového cukru
- 3 velká vejce
- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce mléka
- ½ lžičky soli
- 250 ml smetany
- 2 lžíce moučkového cukru
- 200 g malinové marmelády
- 350 g sušeného kokosu
Poleva:
- 80 g rozpuštěného másla
- 250 ml mléka
- 50 g kakaového prášku
- 400 g moučkového cukru
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Máslo a cukr šlehejte dokud nebude světlé a nadýchané.
- Přidejte vejce jedno po druhém a dobře vyšlehejte.
- Mouku, mléko a sůl zašlehejte do úplného spojení a lžící vložte do formy.
- Pečte v troubě 25 minut.
- Odstavte a nechte zcela vychladnout.
- Piškot vodorovně rozkrojte, aby vznikly dvě poloviny.
- Okraje ořízněte, abyste vytvořili dokonalé rohy.
- Rozkrojte piškot na 18 čtverců.
- Lehce ušlehejte smetanu s moučkovým cukrem.
- Na polovinu piškotových čtverců naneste trochu marmelády a poté trochou krému.
- Každý z nich překryjte druhým čtvercem piškotu.
- Dejte vychladit do lednice.
- Na polevu ušlehejte v míse rozpuštěné máslo s mlékem.
- Kakaový prášek a moučkový cukr prosejeme do samostatné misky.
- Postupně přidávejte kakao a cukr do směsi másla a mléka a průběžně šlehejte.
- Pokud se vytvoří hrudky, vyšlehejte je ručním mixérem do hladka.
- Kokos rozdělte do tří mělkých misek.
- Každého lamingtona namočte do polevy, dokud není zcela pokrytý.
- Obalte v kokosu.
- Opakujte se zbývajícími piškoty.
- Chlaďte minimálně 1 hodinu.