Růžičky z kynutého těsta plněné slanou náplní byly hitem vánočního jarmarku. Skvěle se hodí například pro pohoštění vánoční návštěvy. Náplň lze jakkoliv přizpůsobit své chuti, dají se naplnit například špenátem či sýrovou náplní. Pokud je pro někoho příprava růžičky přišla příliš složitá, je možné z těsta vyrobit jednoduchý šáteček.
Suroviny:
NA TĚSTO
- 300 g celozrnné špaldové nebo pšeničné jemně mleté mouky
- 180 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného bio droždí (7 g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička třtinového cukru
- 4 lžíce oleje
- 1 vejce + 1 rozšlehané vejce na potírání
- asi 250 ml rýžového nebo jiného nápoje (popř. mléka), vlažného
NA NÁPLŇ
- 2 cibule, nakrájené nadrobno
- česnek
- pórek
- hlávkové zelí
- sušená rajčata
- uzené tofu, nastrouhané
- mouka (na zahuštění)
- olej nebo máslo (na orestování všech uvedených surovin)
- sůl, pepř, popř. koření dle chuti
Příprava:
- Všechny ingredience na těsto včetně většiny mléka dejte do mísy a vypracujte hladké pružné těsto.
- Pokud bude těsto suché, přilijte další vlažné mléko.
- Nechte asi hodinu kynout.
- Připravte náplň.
- Cibuli opékejte na másle či oleji, dokud nezměkne a nezesklovatí.
- Postupně přidávejte další suroviny na náplň tak, aby všechny ingredience byly ještě trochu křupavé.
- Odstavte z plotny a nechte zchladnout.
- Těsto rozdělte na 15 menších dílů a každý stočte do kuličky.
- Vyválejte z nich kulaté placky. Ty na čtyřech protilehlých místech nařízněte zhruba do poloviny poloměru.
- Doprostřed dejte lžíci náplně.
- Vezměte jednu část naříznutého těsta a stočte ji kolem náplně tak, aby se rohy skoro dotýkaly.
- Zopakujte s protilehlým cípem a poté se zbylými cípy těsta.
- Tak vám postupně vznikne z těsta růžička.
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Složené růžičky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a pečte 15–20 minut dozlatova.