Kysané zelí je doslova vitamínovou bombou, nabitou vitaminem C. Zároveň představuje lahodný doplněk k celé řadě masitých i bezmasých pokrmů. Naučte se s námi připravit si domácí kysané zelí ve sklenici.
Ingredience
- 1 středně velká hlávka zelí (asi 3 kg)
- 1 a 1/2 lžíce soli
- 1 lžíce kmínu
Postup
- Vše vyčistěte. Při kvašení čehokoli je nejlepší dát dobrým a prospěšným bakteriím šanci na úspěch tím, že začnete s co nejčistším prostředím. Ujistěte se, že zavařovací sklenice jsou umyté a opláchnuté od všech zbytků mýdla. K vmasírování soli do zelí budete používat ruce, takže je také dobře umyjte.
- Zelí nakrájejte na plátky. Vyhoďte zvadlé a ochablé vnější listy zelí. Zelí rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte jádřinec. Každou čtvrtinu nakrájejte podélně na 8 klínů. Každý klín nakrájejte příčně na velmi tenké nudličky.
- Smíchejte zelí a sůl. Zelí přendejte do velké mísy a posypte ho solí. Sůl začněte zapracovávat do zelí masírováním a mačkáním rukama. Zpočátku se může zdát, že soli není dost, ale postupně se zelí stane vodnatým – spíše jako zelný salát než jako syrové zelí. To bude trvat 5 až 10 minut. Pokud chcete kysané zelí ochutit kmínem, přimíchejte ho nyní.
- Naberte hrsti zelí a vkládejte je do zavařovací sklenice. Pokud máte zavařovací nálevku, usnadní vám to práci. Každou chvíli zelí ve sklenici přitlačte pěstí. Do sklenice nalijte veškerou tekutinu, kterou zelí při masírování uvolnilo.
- Zelí zatěžkejte. Jakmile je všechno zelí zabaleno do zavařovací sklenice, zasuňte do jejího ústí menší zavařovací sklenici a zatěžkejte ji čistými kameny nebo kuličkami. To pomůže udržet zelí zatížené a nakonec ponořené pod tekutinou.
- Sklenici přikryjte. Ústí zavařovací sklenice zakryjte hadříkem a zajistěte gumičkou nebo provázkem. To umožní proudění vzduchu dovnitř a ven, ale zabrání vniknutí prachu nebo hmyzu do sklenice.
- Každých několik hodin zelí přitlačte. Během následujících 24 hodin zelí každou chvíli přitlačte zavařovací sklenicí. Jak bude zelí uvolňovat tekutinu, stane se křehčím a kompaktnějším a tekutina bude stoupat nad horní část zelí.
- V případě potřeby přidejte další tekutinu. Pokud ani po 24 hodinách tekutina nevystoupí nad zelí, rozpusťte 1 lžičku soli v 1 šálku vody a přidejte tolik, aby bylo zelí ponořené.
- Zelí nechte kvasit 3 až 10 dní. Během kvašení udržujte zelí mimo dosah přímého slunečního světla a v chladné místnosti.
- Pokud zelí plave nad tekutinou, denně ho kontrolujte a stlačujte. Protože se jedná o malou várku kysaného zelí, bude kvasit rychleji než větší várky. Po 3 dnech začněte ochutnávat – až vám bude kysané zelí chutnat, odstraňte závaží, zašroubujte uzávěr a uložte do chladničky. Kysané zelí můžete nechat kvasit i 10 dní nebo ještě déle.
- Kysané zelí skladujte několik měsíců. Toto kysané zelí je kvašený produkt, takže vydrží nejméně dva měsíce a často i déle, pokud se uchovává v chladu. Dokud bude stále chutnat a vonět, bude se dobře jíst. Pokud chcete, můžete kysané zelí přendat do menší nádoby pro delší skladování.
TIP: Pokud doma nemáte bílé zelí, ale červené, můžete si připravit i skvělé kysané červené zelí.