Tady dobrá inspirace, jak se pustit se do přípravy kynutého koláče s drobným ovocem a drobenkou. Tento recept je vláčný a nadýchaný, kyselý po ovoci a sladký díky drobence. Ta vůně, chuť a barvy. Mňam! Tak hurá do toho.
Výbornou varinatou ovocného kynutého koláče je také kynutý švestkový koláč s drobenkou.
Kynutý koláč s drobným ovocem a drobenkou
Ingredience:
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- 100 g krupicového cukru
- 350 g (+ 50 g) hladké mouky
- 2 žloutky
- 150 g rozpuštěného másla (+ v případě potřeby kousek navíc)
- špetka soli
Na potření 1 vejce, prošlehané.
Náplň:
- 500 g červeného rybízu
- 300 g borůvek
- 100 g malin
Drobenka:
- 50 g másla
- 100 g třtinového cukru (nebo krupicového)
- 40 g ovesných vloček
- 60 g polohrubé mouky
Na potření po upečení 20 g másla a 1 polévková lžíce rumu.
Postup
Do mísy nalijte vlažné mléko, rozdrobte do něj kvasnice kvasnice a přidejte lžíci cukru a lžíci mouky a nechte 15 minut vzejít kvásek. Mléko nesmí být moc horké, jinak zabijete chudinky kvasnice a budete mít po legraci. Pokud je vám mléko příjemné, když do něj ponoříte prst, bude se v něm líbit i kvasnicím. Jsou živé, tak se k nim chovejte pěkně a netrapte je!
Potom z kvásku, zbylé mouky a cukru, žloutků, másla a soli vypracujte rukama nebo robotem hladké, pružné, nelepivé těsto. Dejte si tu práci a propracujte ho pořádně. Pokud se vám zdá, že lepí, zapracujte postupně ještě 50 g mouky a kousek změklého másla. Těsto dejte do mísy, přikryjte čistou utěrko a nechte v teple hodinu kynout. Pak ho ještě jednou propracujte, znovu zakryjte a nechte kynout další hodinu.
Mezitím odstopkujte rybíz a všechno ovoce si pořádně umyjte a nechte okapat.
Na drobenku propracujte prsty všechny ingredience a dejte jí do lednice.
Po vykynutí těsto rozválejte na plát (já válím rovnou na papíře na pečení), přendejte ho na plech a okraje potřete rozšlehaným vejcem. Plát posypte hustě ovocem a nakonec i drobenkou. Pečte 40 – 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vytažení z trouby potřete okraje máslem rozmíchaným se lžící rumu. Nechte vychladnout.
Redakce Receptik.cz