Kynutí skořicoví šneci s jablky, pekanovými ořechy a polevou z krémového sýra

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplněKynuté moučníkyMoučníkyPro děti

Mám tu pro vás recept na skořicové šneky s jablky a pekanovými ořechy. Jsou dokonale vláčné a šťavnaté a pekany (nebo vlašské ořechy) v nich příjemně křupou. Zkrátka pohádka. Ručím vám za to, že je budete péct zas a znova.

TIP: Vyzkoušet také můžete i šneky na slano, zvané jako pizza šneky.

Skořicoví šneci s jablky, pekanovými ořechy a polevou z krémového sýra 

Ingredience: 

Těsto:

  • 1 balíček sušeného droždí 
  • 1/4 hrnku vlažné vody 
  • 1/4 hrnku krupicového cukru 
  • 3/4 hrnku vlažného mléka 
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje (nebo více, podle potřeby) + na vytření mísy 
  • 1 vejce velikosti L 
  • 1 lžička soli 
  • 1/4 lžičky vanilkového extraktu
  • špetka strouhaného muškátového oříšku 
  • 4 hrnky hladké mouky (nebo více, podle potřeby) 

Náplň: 

  • 1/3 hrnku másla + trocha na potření šneků 
  • 1/2 – 1 hrnek třtinového nebo krupicového cukru 
  • mletá skořice 
  • 3 – 4 malá jablka (nebo 2 velká) 
  • pekanové nebo vlašské ořechy, nasekané nebo nalámané nahrubo
  • rozinky nebo sušené brusinky (lze vynechat) 

Poleva: 

  • 1/4 hrnku krémového sýra (já použila polovinu 125 g balení Philadelphie) 
  • 1/4 hrnku mléka 
  • 1 hrnek moučkového cukru 

Na dokončení pekanové nebo vlašské ořechy (lze vynechat). 

Postup

V mističce smíchejte vlažnou vodu, lžičku cukru a sušené droždí. Nechte 5 minut vzejít kvásek. Mezitím rozmíchejte vejce s mlékem, olejem a zbylým cukrem. Do vaječné směsi zamíchejte kvásek, sůl, vanilku, muškátový oříšek a 2 hrnky mouky. Nakonec nejlépe ručně zapracujte zbylou mouku. Vytrvale hněťte, dokud těsto není lesklé, pružné a nelepivé.

Pokud těsto stále lepí i po delším propracovávání, přidejte kapku oleje a v případě potřeby i mouky (ale vždy začněte olejem) a opět důkladně propracujte. Propracované těsto dejte do velké mísy vytřené olejem, potřete ho i na povrchu a mísu přikryjte potravinářskou folií nebo čistou utěrkou. Nechte zhruba 2 hodiny kynout na teplém místě. V polovině kynutí ještě jednou propracujte. 

Po vykynutí rozválejte těsto na velký obdélník, silný asi 1 cm. Povrch potřete máslem (dělám to od oka, takže 1/3 hrnku je orientační – musí to být pěkně celé pomaštěné), podle chuti posypte třtinovým nebo krupicovým cukrem, skořicí, jablky, sekanými pekanovými nebo vlašskými ořechy a rozinkami či sušenými brusinkami rovnoměrně poklaďte jablky (jeden delší okraj nechte neposypaný).

Co nejpevněji zaviňte do rolády směrem od posypaného okraje k neposypanému (ten bude nakonec vespod rolády) a nakrájejte na ccm 2 cm silná kolečka. Kolečka rozložte na plech řeznou stranou dolů a nechte mezi nimi dostatečné místo na nakynutí. Skořicové šneky z boku kolem dokola potřete rozpuštěným máslem. Ještě 30 minut nechte kynout na plechu, přikryté čistou utěrkou.

Poté pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut přikryté alobalem a dalších 20 minut odkryté. Po 40 minutách (nebo když už jsou pěkně zlatavé a špejle zapíchnutá do středu těsta je po vytažení bez stop syrového těsta) plech vyndejte a nechte vychladnout na mřížce. 

Po vychladnutí polijte polevou připravenou rozmícháním krémového sýra s mlékem a cukrem a případně posypte dalšími sekanými pekanovými ořechy.

Poznámky: 

  • Na odměřování vždy používám klasický hrnek o objemu 250 ml. 
  • Těsto můžete připravit i s čerstvým droždím. Budete ho potřebovat 30 g. 
  • Těsto můžete připravit i v robotu. Nechte ho na nižší otázky hníst těsto alespoň 10 minut. (Ano, to znamená, že ruční propracování bude trvat ještě delší dobu.) 
  • Šneky můžete připravit z polovičního množství – pak vám bude stačit kulatá koláčová či dortová forma zhruba o poloměru 24 cm. 
  • Pokud nechcete připravovat polevu, po vytažení z trouby počkejte zhruba 5 minut, a poté skořicové šneky potřete směsí rozpuštěného másla a rumu a lehce je poprašte moučkovým cukrem. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang