Bojíte se receptů z kynutého těsta? Tyto lahodné miniaturní kynuté máslové houstičky zvládne hravě každý, a určitě si na nich skvěle pochutnáte.
Ingredience
- 1 šálek ohřátého (240 ml) plnotučného mléka
- 2 a 1/4 lžičky instantního droždí
- 2 polévkové lžíce krystalového cukru, rozdělené
- 1 velké vejce
- 1/4 šálku (60 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu a nakrájeného na 4 kousky
- 1 lžička soli
- 3 šálky (390 g) hladké mouky
- volitelná poleva: 2 lžíce rozpuštěného nesoleného másla smíchané s 1 lžící medu
Postup
- V míse mixéru ušlehejte teplé mléko, droždí a 1 lžíci cukru. Přikryjte a nechte 5 minut odstát.
- Přidejte zbývající cukr, vejce, máslo, sůl a 1 hrnek mouky. Pomocí háku na těsto nebo nástavce s pádlem míchejte/šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, gumovou stěrkou oškrábejte stěny mísy a poté přidejte zbývající mouku.
- Šlehejte na střední rychlost, dokud se těsto nespojí a neodlepí od stěn mísy, asi 2 minuty. Pokud se vám těsto zdá příliš mokré, až by hnětení (další krok) nebylo možné, přidávejte další mouku po lžících, dokud nezískáte zpracovatelné těsto.
- Těsto nechte v mixéru a šlehejte další 3 minuty nebo hněťte ručně na lehce pomoučeném povrchu po dobu 3 minut.
- Lehce vymažte velkou mísu olejem nebo nepřilnavým sprejem. Vložte těsto do mísy a otáčejte jím, aby se pokrylo olejem ze všech stran. Mísu zakryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte těsto kynout v relativně teplém prostředí 1-2 hodiny nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Vhodnou formu vymažte máslem.
- Když je těsto hotové, propíchejte ho, aby se uvolnil vzduch. Těsto rozdělte na 14-16 stejných dílů. Každý kousek vytvarujte do hladké koule. Uspořádejte do připravené formy na pečení.
- Vytvarované válečky přikryjte alobalem, plastovou fólií nebo čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte kynout, dokud se nenafouknou, přibližně 1 hodinu.
- Nastavte rošt trouby do nižší polohy a předehřejte troubu na 177 °C.
- Pečte 20-25 minut nebo do zlatohněda na povrchu, v polovině pečení plech otočte. Pokud si všimnete, že vršky hnědnou příliš rychle, volně zakryjte pánev alobalem. Vyjměte z trouby, potřete volitelnou medovou máslovou polevou a před podáváním nechte rohlíčky několik minut vychladnout.
- Zbylé houstičky pevně přikryjte a skladujte při pokojové teplotě 2-3 dny nebo v chladničce až 1 týden.