kynut25c325a9buchty-4427859

Nezačínají ve čtvrtek v Kauflandu akce? Protože takovou koncentraci tašek na kolečkách jsem po ránu na zastávce ještě nezažila. Dokonce mi byla přejeta nebohá levá noha, která nebyla dostatečně pohotová a neuhnula z cesty rozjeté tašce. Pochopitelně jsem vzniklou situaci nekomentovala, poněvadž jsem slušně vychované děvče a starší spoluobčany chovám v hluboké úctě. Krvelačný výraz ve tvářích všech přítomných mi naznačil, že se chystá něco velkého. Dokonce si ani neposedali na sedačky. Stáhla jsem se do nejzazšího kouta a ani nedutala. 

Fakt netuším, co mohlo být dneska v nabídce. Vrtá mi to hlavou. Valoun zlata za cenu kostky másla? Nebo kostka másla za korunu? Koneckonců na valounu zlata si zas tak moc nepošmáknete. Muselo to stát ale za to, protože před obchodem dokonce stála blikající sanitka, takže tam muselo dojít k nějakému aktu brutálního násilí. Úplně živě vidím ten košíkovej přetlačovací závod. Přestože o tom vtipkuju, upřímně doufám, že se nikomu nic vážného nestalo.

Jestli ale měli v akci to máslo, tak budu vážně smutná, protože jsem na těchhle buchtách mohla ušetřit majlant. A za ušetřené peníze jsme mohli letět na Havaj. A taky mohli být croissanty nebo domácí listové těsto. Už to se mnou není takové jako dřív. Dneska dávám jednoznačně přednost pohodlí před výhodností. Kde je ten adrenalinový rauš při nákupu potravin v akci? Já vím, fakt to se mnou jde z kopce a vyplatí se mě mít doma.

Ale zas peču buchty, tak snad to vyváží mou lenost a fatální nedostatek nadšení pro dobrodružství. Tyhle částečně pohankové jsou vážně strašně moc dobré! Nadýchané, vláčné a voňavé. Hotová slast. Pozor. Nikdy nenechte těsto kynout na topení, které je domněle vypnuté a zatím pálí na nejvyšší stupeň.

A buchty potom po upečení chutnají jako pět dnů staré a to nechcete. Jo a pokud neholdujete zrovna tvarohovo-makové náplni, můžete si vybrat jakoukoli z receptu na tradiční vázané svatební koláčky.

Kynuté buchty s tvarohovo-makovou náplní

Ingredience:

Těsto:

  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 g kvasnic (1/2 kostky)
  • 60 g krupicového cukru
  • 350 g hladké mouky (na kynuté těsto)
  • 200 g hladké pohankové mouky (já momentálně používám značku BIOHARMONIE) + případně trocha navíc
  • 5 g soli
  • 2 vejce
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • nastrouhaná citronová kůra z 1/2 většího citronu 
  • 125 g rozpuštěného másla
  • 2-3 lžíce rostlinného oleje (na vymazání mísy, na ruce a případně i do těsta)

Náplň:

  • 500 g měkkého tvarohu (z vaničky), vykapaného
  • 2 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • 1 vrchovatá lžíce nemletého máku
  • + případně trocha mléka na naředění, kdybyste to s vykapáváním přehnali

Na dokončení:

  • 50 g másla na vytření pekáče a potření buchet
  • 1 lžíce rozpuštěného másla smíchaná s 1 lžící rumu
  • moučkový cukr na posypání 

Postup

V rendlíku smíchejte vlažné mléko, lžíci cukru a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat 10-15 minut.

V míse robotu smíchejte zbytek cukru, oba druhy mouky, sůl, vejce, semínka z vanilkového lusku, citronovou kůru a kvásek. Pomocí hákového nástavce robotu (nebo ručně) hněťte zhruba 8-10 minut. Občas stroj zastavte a seškrábněte těsto z boků mísy. Pokud bude těsto stále příliš lepit, přisypte ještě trochu pohankové mouky.

Nakonec po částech vpracujte máslo. Poté nechte robot hníst těsto na vyšší otáčky, dokud není krásně pružné, lesklé a nelepivé. Pokud by vám těsto i po delším hnětení připadalo stále příliš lepivé, přidejte do něj ještě lžíci oleje. Těsto dejte do větší mísy vytřené olejem, zakryjte čistou utěrkou a nechte 2 hodiny kynout na teplém místě (ovšem ne přímo na topení).

V polovině kynutí (tedy po hodině) těsto propracujte lehce naolejovanýma rukama a nechte znovu kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem. Tvaroh prošlehejte se žloutky, cukrem a vanilkou a nakonec vmíchejte mák.

Vykynuté těsto vyklopte na moukou poprášený vál a vyválejte z něj velký obdélník o tloušťce zhruba 1 cm. Ten následně nožem nebo rádýlkem rozkrájejte na čtverce. Já osobně používám zapékací mísu o velikosti 25×35 cm a do něj dělám buď 12 velkých (tři řady po čtyřech buchtách) nebo 24 menších buchet (4 řady po 6 buchtách).

Do středu každého čtverce dejte lžící kopeček tvarohové náplně o velikosti vlašského ořechu. Spojte vždy protilehlé cípy k sobě (udělejte „raneček“) a poté uzavřete „seštípnutím“ vzniklé otvory. Buchty klaďte spojem dolů jednu vedle druhé do pekáčku vymazaného máslem a boky každé nově vložené buchty pomažte máslem (díky tomu budou všechny styčné plochy pomazané).

Pokud se vám nechce potírat, můžete je v másle „vykoupat“, ale jeho spotřeba pak bude výrazně vyšší. Připravené buchty přikryjte utěrkou a nechte ještě 30 minut kynout. 

Troubu rozpalte na 180°C. Buchty pečte dozlatova zhruba 30 minut. Po vytažení z trouby je potřete směsí másla a rumu a před podáváním je posypte moučkových cukrem.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang