Jednoduchá, avšak chutná alternativa bramborové pórkové polévky. Skvělá pro ty, kteří si hlídají sacharidy nebo kalorie, nebo jen hledají vegetariánskou polévku.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina a 15 minut
- Porce: 12
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 3 pórky nakrájené na centimetrové kousky
- 1 velký květák, nakrájený na kousky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 litry zeleninového vývaru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1 šálek husté smetany (volitelně)
Postup
Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo a asi 10 minut na nich restujte pórek, květák a česnek. Vmíchejte zeleninový vývar a směs přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 45 minut.
Polévku stáhněte z ohně. Polévku rozmixujte ponorným nebo ručním mixérem. Dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte hustou smetanu a pokračujte v mixování do hladka.
Výživové údaje na jednu porci
- 156 kalorií
- bílkoviny 2,4 g
- sacharidy 8,3 g
- tuk 13,1 g
- cholesterol 34,8 mg
- sodík 346 mg