Nízkosacharidová květákovo-pórková polévka

Krémové polévky

Jednoduchá, avšak chutná alternativa bramborové pórkové polévky. Skvělá pro ty, kteří si hlídají sacharidy nebo kalorie, nebo jen hledají vegetariánskou polévku.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina
  • Celkem: 1 hodina a 15 minut
  • Porce: 12

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 3 pórky nakrájené na centimetrové kousky
  • 1 velký květák, nakrájený na kousky
  • 3 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 šálek husté smetany (volitelně)

Postup

Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte olivový olej a máslo a asi 10 minut na nich restujte pórek, květák a česnek. Vmíchejte zeleninový vývar a směs přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 45 minut.

Polévku stáhněte z ohně. Polévku rozmixujte ponorným nebo ručním mixérem. Dochuťte solí a pepřem. Vmíchejte hustou smetanu a pokračujte v mixování do hladka.

Výživové údaje na jednu porci

  • 156 kalorií
  • bílkoviny 2,4 g
  • sacharidy 8,3 g
  • tuk 13,1 g
  • cholesterol 34,8 mg
  • sodík 346 mg

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang