Od té doby, co se stavuji rostlinnou stravou, stále hledám a zkouším nové postupy a suroviny. Je úžasné zjišťovat, kolik skvělých jídel se dá vykouzlit ze zdánlivě obyčejných a levných surovin. Třeba takové lněné semínky na podle mě úplný zázrak! Nejen, že díky němu doplníte tolik potřebné omega 3 mastné kyseliny, ale báječně poslouží při vaření místo vajíčka.
Placičky se skvěle se hodí jako příloha nebo samostatné jídlo např. s jogurtovým dresingem nebo guacamole.
Ingredience
Přichystáme si:
- 500 g květáku
- 1/2 cukety
- 3 jarní cibulky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 vrchovatá lžička černé soli
- 5 lžic pomletých lněných semínek (15 lžic vody)
- hrst koriandru
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- sůl, pepř
- lžíce oleje
A jak dál?
Postup přípravy
Začneme přípravou lněného gelu, který poslouží v těstě jako pojidlo. Pomleté lněné semínko zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Na pánvi rozehřeje trošku oleje a orestujeme na něm nastrouhanou cuketu a pokrájenou jarní cibulku.
Květák rozebereme na menší růžičky a v mixeru ho rozmixujeme na drť. Přesypeme květák do mísy, přidáme namočené lněné semínko, orestovanou zeleninu, hořčici, lahůdkové droždí, černou sůl a hrst posekaného koriandru. Vše dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Směs necháme ještě alespoň 15 minut odležet, aby se vše lépe spojilo. Namočíme si ruce do studené vody a tvoříme v dlaních menší placičky, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Těsto se bude maličko rozpadat, ale když placičky v dlaních pořádně zmáčknete, po upečení budou držet krásně pohromadě. Pečeme přibližně 20 minut na 200 stupňů.