Snadné, bohaté, krémové a hřejivě kořeněné veganské květákové kari s kokosem, které je hotové za 30 minut, je novou definicí pohodlného jídla.
Ingredience
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 1 lžíce mletého čerstvého zázvoru
- 3 lžíce žlutého kari
- 2 lžičky skořice
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžičky mořské soli
- ⅛ lžička kajenského pepře
- 1 plechovka (397 g) nakrájených rajčat
- 3 plechovky (397 g) kokosového mléka nebo neslazené kokosové smetany
- 1 velká hlava květáku, nakrájená na růžičky
- vařená rýže, k podávání (nepovinné)
- mletý koriandr (nepovinné)
- Ohřátý naan (chlebová placka), k podávání (nepovinné)
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Olivový olej rozehřejte ve středně velkém hrnci na mírném ohni.
- Přidejte cibuli a vařte ji asi 5 minut do změknutí.
- Vmíchejte česnek a zázvor a vařte, dokud se nerozvoní, asi 1 minutu.
- Přidejte kari, skořici, kmín, 1,5 lžičky soli, kajenský pepř a nakrájená rajčata a promíchejte.
- Zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň a vmíchejte kokosové mléko.
- Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum.
- Za občasného míchání vařte 5 minut, dokud mírně nezhoustne.
- Tekutinu rozmixujte ponorným mixérem přímo v hrnci. Případně tekutinu přelijte na dno mixéru, nechte krátce vychladnout a rozmixujte dohladka. Poté ji vraťte do hrnce.
- Kari přiveďte k varu na prudkém ohni.
- Přidejte květák, stáhněte teplotu na minimum a vařte, dokud nezměkne, asi 15 minut.
- Podle chuti dochuťte zbývající solí.
- Podávejte na rýži s koriandrem a naanem.