Květák je nepostradatelnou součástí běžné kuchyně a nelze si bez něj představit celou škálu klasických jídel. Co takový smažený květák? Nový fenomén české gastronomie pomalu, avšak jistě vytlačující ze stupně vítězů pomyslného krále smažený sýr. Když se řekne květákový mozeček, kdekomu se vybaví školní jídelna. A co teprve květáková polévka? Je lepší krémová nebo pikantní? Jak se připravují?
Květák patří do rodiny košťálové zeleniny, spolu se zelím, brokolicí, kapustou nebo artyčokem. Coby zelenina je v podstatě univerzální. Dá se konzumovat jako hlavní jídlo, příloha, součást salátu i jako zdravá a chutná syrová svačinka. Kdo by odolal uchu lahodícímu křupnutí, když se zuby zakousnou do čerstvé květákové růžičky?
Karfiol, jak se květáku také říká, má spoustu zdravotních benefitů, jež z něj činí takřka nenahraditelnou potravinu. Aktivně působí proti zánětům, rakovinovému bujení, udržuje hormonální rovnováhu, posiluje srdce i mozek, je přirozeným detoxikantem a usnadňuje trávení.
Z hlediska své nízké kalorické hodnoty je vhodným, ba přímo ideálním kandidátem na jednu z nejpreferovanějších surovin při dietách a redukcích tělesné hmotnosti. Má vysoký obsah vlákniny, která zasytí, obsahuje vitamíny a minerály a má antioxidační účinky.
Příprava pokrmů z květáku je velmi jednoduchá. Člověk nemusí být nositelem čtyř michelinských hvězdiček, aby na stůl dokázal vykouzlit hlavní chod hodný mistra. Zasluhuje se o tom především květák sám. Jeho nezaměnitelná a delikátní chuť obohatí kdejaké jídlo a vynese jej na výsluní kulinářského nebe. Květák se také skvěle hodí k přípravě prvních dětských příkrmů.
TIP: Květákové placičky s koriandrem, květáková rýže nebo pomazánka z pečeného květáku budou pastvou nejen pro oko, nýbrž i pro jazyk a žaludek. Kdo nevyzkouší, neuvěří.
Velmi oblíbené jsou květákové polévky, jež mohou být krémové, tudíž husté a vydatné, nebo i pikantní. Obě varianty v chladných dnech zahřejí a zasytí. A především naplní žaludek i tělo mnoha důležitými živinami a nutrienty. Hustou a vydatnou polévkou je také tradiční česká kulajda nebo hrachová polévka se zázvorem.
TIP: Připravte si také hráškový krém z čerstvého nebo mraženého hrášku nebo vyzkoušejte mrkvovo-batátový krém.
Krémová květáková polévka – recept
Nejlepší květáková polévka je ta krémová, shoduje se většina strávníků. Nelze než souhlasit. Na přípravu je rychlá a snadná a vyžaduje jen velmi málo ingrediencí. Krémová zeleninová polévka s květákem nikoli že neurazí, nýbrž nadchne. Za vyzkoušení stojí také krémová kapustová polévka.
Ingredience na krémovou květákovou polévku
- Celý květák
- 1 cibule
- 2 brambory
- 1 petržel
- 1 hrudka másla nebo rostlinného tuku
- 2 bobkové listy
- 3 nové koření
- 5 celých pepřů
- Špetka muškátového oříšku
- 100 ml smetany na šlehání
- 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
- Sůl
Postup na krémovou květákovou polévku
- Na rozpáleném másle opečte najemno nakrájenou cibuli, nechte zezlátnout.
- Poté přidejte růžičky květáku, kostičky brambor, koření a to vše zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem.
- Brambory polévku přirozeně zahustí, aniž by bylo nutné do polévky přidávat zásmažku.
- Směs potřebuje povařit zhruba 25 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté přijde na řadu mixér, v němž se musí rozmixovat vše, kromě bobkového listu a celých pepřů.
- Do rozmixované směsi se nalije smetana a vše se ještě dvě minuty povaří na mírném ohni. Pro dietnější verzi lze smetanu vynechat, čímž vznikne nejen nízkokalorická polévka, nýbrž také polévka veganská.
- Hotovou polévku lze podávat ozdobenou čerstvými lístky petrželky nebo koriandru, případně libečku a opečenými houskovými kostičkami.
- Pro ještě výraznější chuť krémové květákové polévky je dobrý nápad květák předem upéct v troubě nebo přidat do hotové květákové polévky ořechy.
Pikantní květáková polévka – recept
Chilli papričky, kari, česnek, koriandr, a spousta dalšího koření činí z květákové polévky to, po čem prahnou milovníci ostrých, respektive výrazných chutí. Právě různorodé koření dodá květákové polévce ten správný pikantní šmrnc, po němž se leckdo může utlouct. Jaký je recept? K polévce se skvěle hodí bramborové placky.
Ingredience na pikantní květákovou polévku
- Květák
- 2 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- Cibule
- 2 lžíce Ajvaru
- tyčinka skořice
- drcené koření
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky semínek koriandru
- Chilli vločky
- Čerstvě mletý pepř
- Sůl
- Vývar zeleninový
- 3 lžíce mandlových lupínků
- Lístky koriandru, petrželky, libečku
Postup na pikantní květákovou polévku
- V rozehřátém hrnci se orestuje směs cibule, celé skořice, koření, česneku a ajvaru a zalije vývarem.
- Do této směsi se přidají menší květákové růžičky a krátce opečené mandlové lupínky a vše se povaří do měkka. Zhruba 20 až 25 minut.
- Poté vyjměte část růžiček spolu se skořicí ven a rozmixuje zbytek směsi.
- Přidáte sůl a pepř, vrátí růžičky a polévku obohatí bylinkami.
TIP: Další variantou pikantní květákové polévky může být květáková polévka s chilli a kurkumou.
Jako bonus zde recept na ajvar.
Krémová polévka z pečeného květáku – recept
Tento recept na květákovou polévku je nejlepší! Pečený květák jí dodává úžasnou chuť a trocha másla ji dělá luxusně krémovou. Stejně tak můžete upéct i česnek, který použijete do česnekové polévky.
Ingredience na krémovou polévku z pečeného květáku
- 1 velká hlava květáku (asi 1 kg), nakrájená na růžičky
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- Jemná mořská sůl
- 1 středně velká červená cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžíce nesoleného másla
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy nebo v případě potřeby více citronové šťávy
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- Na ozdobu: 2 polévkové lžíce jemně nasekané čerstvé ploché petrželky, pažitky a/nebo zelené cibulky
Postup na krémovou polévku z pečeného květáku
- Předehřejte troubu na 220 °C. V případě potřeby vyložte velký plech s okrajem pečicím papírem, aby se snadno čistil.
- Květák na plechu promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, dokud nebude lehce a rovnoměrně obalený v oleji.
- Uspořádejte květák do jedné vrstvy a lehce jej posypte solí. Pečte, dokud květák nezměkne a nezkaramelizuje na okrajích, 25 až 35 minut, v polovině pečení ho vyklopte.
- Jakmile je květák téměř upečený, zahřejte v holandské troubě nebo polévkovém hrnci na středním plamenu zbývající 1 lžíci olivového oleje, dokud se nezačne třpytit.
- Přidejte cibuli a ¼ lžičky soli. Za občasného míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, 5 až 7 minut.
- Přidejte česnek a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund, pak přidejte vývar.
- Na ozdobu si vyhraďte 4 nejhezčí růžičky pečeného květáku. Poté do hrnce přendejte zbývající květák.
- Zvyšte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu, poté teplotu podle potřeby snižte, aby se udržovala v mírném varu. Za občasného míchání vařte 20 minut, aby se chutě spojily.
- Jakmile je polévka uvařená, odstavte hrnec z ohně a nechte ji několik minut vychladnout.
- Poté horkou polévku opatrně přelijte do mixéru, v případě potřeby po částech.
- Přidejte máslo a rozmixujte do hladka. Přidejte citronovou šťávu a muškátový oříšek a znovu rozmixujte.
- Podle chuti dosolte. Tato polévka chutná úžasně, jakmile je řádně osolená! Můžete také přidat trochu více citronové šťávy, pokud potřebuje větší šmrnc. Znovu rozmixujte.
- Jednotlivé misky polévky doplňte 1 růžičkou pečeného květáku a posypte nasekanou petrželkou, zelenou cibulkou a/nebo pažitkou.
Rychlá květáková polévka – recept
Připravte si k obědu nebo lehké večeři tuto uklidňující krémovou květákovou polévku. Skvěle se hodí posypaná petrželkou a podávaná s křupavým chlebem.
Ingredience na rychlou květákovou polévku
- 1 velký květák (1,5 kg), nakrájený na růžičky
- ½ lžíce mletého kmínu
- 2 lžíce olivového oleje , plus další na zakápnutí
- 4 snítky tymiánu
- 1 cibule , nakrájená nadrobno
- 1 řapíkatý celer, jemně nasekaný
- 1 stroužek česneku , rozdrcený
- 750-850 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 100 ml smetany
- ½ malého svazku petrželky, jemně nasekané
Postup na rychlou květákovou polévku
- Troubu předehřejte na 220 °C/200 °C. Růžičky květáku vyklopte do pekáče s 1 lžící olivového oleje, kmínem a tymiánem.
- Pečte 15 minut nebo dokud není zlatavý a měkký. Tymián vyhoďte.
- V hrnci rozehřejte zbývající olej s cibulí a celerem a na středním plameni je 10 minut nebo do změknutí smažte.
- Přidejte česnek a vařte 1 min. Většinu květáku rozmixujte a část si nechte na pozdější doplnění polévky.
- Do hrnce přidejte 750 ml vývaru a přiveďte k varu. Vařte 10 minut.
- Polévku rozmixujte ručním mixérem nebo kuchyňským robotem dohladka.
- Vmíchejte smetanu a podle chuti dochuťte.
- Pokud máte rádi trochu řidší polévku, přidejte další vývar.
- Naberte do misek a doplňte petrželkou, rezervovaným květákem a kapkou olivového oleje.
Klasická květáková polévka s bramborem – recept
Tato bohatá a krémová květáková polévka je jako stvořená pro sychravé dny – a navíc je levná.
Ingredience na květákovou polévku s bramborem
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká hnědá cibule, nakrájená
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 hlava (1,3 kg) květáku, nakrájená na růžičky
- 500 g oloupaných a nakrájených brambor
- 1 litr vývaru
- 1/2 šálku čisté smetany
Postup na květákovou polévku s bramborem
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej na středním plamenu.
- Přidejte cibuli a česnek.
- Za stálého míchání vařte 3 minuty nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte květák a brambory . Za stálého míchání vařte 5 minut.
- Přidejte vývar. Dochuťte pepřem. Přikryjte a přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na středně nízkou. Vařte 15 až 20 minut nebo dokud brambory nezměknou. Odstavte na 5 minut, aby mírně vychladly.
- Po částech rozmixujte do hladka.
- Vraťte na pánev na mírném ohni. Přidejte čistou smetanu.
- Za stálého míchání vařte 2 minuty nebo do úplného prohřátí. Podávejte.
Květáková polévka s mrkví – recept
Tento recept je mnohem chutnější než všechny ostatní květákové polévky, které jsem zkoušeli! Máme ji rádi s pálivou pepřovou omáčkou, která jí dodává šťávu. Milujete řapíkatý celer? Za vyzkoušení stojí i náš recept na polévku z řapíkatého celeru.
Ingredience na květákovou polévku s mrkví
- 1 středně velká hlava květáku, rozdělená na růžičky
- 1 středně velká mrkev, nastrouhaná
- 1/4 šálku nakrájeného celeru
- 2-2 a 1/2 šálku vody
- 2 lžičky kuřecího bujónu nebo 1 kostka zeleninového bujónu
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 3/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- 2 šálky mléka
- 1 šálek rozdrobeného sýra čedar
- 1/2 až 1 lžička pálivé pepřové omáčky, nepovinně
Postup na květákovou polévku s mrkví
- V holandské troubě smíchejte květák, mrkev, celer, vodu a vývar.
- Přiveďte k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte 12-15 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Ve velkém hrnci rozpusťte máslo.
- Vmíchejte mouku, sůl a pepř, dokud nevznikne hladká hmota.
- Postupně přidávejte mléko. Na mírném ohni přiveďte k varu; vařte a míchejte 2 minuty nebo do zhoustnutí. Snižte teplotu.
- Vmíchejte sýr, dokud se nerozpustí, a podle potřeby přidejte pálivou pepřovou omáčku. Vmíchejte do květákové směsi.