Suroviny:

Na těsto: 

  • 120 g kvásku
  • 520 g špaldové celozrnné mouky
  • 120 ml vody
  • 250 ml ovesného mléka
  • 1 vrchovatá lžíce sladěnky
  • 40 g oleje

Na drobenku: 

  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce másla
  • mouka a mák podle potřeby

Na ozdobu:

  • Ovoce (švestky, meruňky apod.)

Příprava:

  • Ke kvásku přidáme teplou vodu a 120 g špaldové mouky, necháme cca 6 hodin odpočívat zakryté utěrkou. Nejlepší je připravit si kvásek ráno před odchodem do práce nebo naopak ho nechat pracovat přes noc.
  • K prokvašenému těstíčku přidáme po šesti hodinách zbylé suroviny, promícháme vařečkou. Kvásek je možné nechat kvasit i déle, nic se tím nezkazí.
  • Zakryjeme utěrkou a necháme další cca 4 hodiny kvasit.
  • Poté dáme těsto na plech, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
  • Necháme ještě alespoň 30 minut odpočívat.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů do zhnědnutí, cca 30 minut.

Z kvásku je také možné připravit domácí chleba, tady je oblíbený a vyzkoušený recept na domácí chleba z kvásku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang