Upéct si doma vlastní kváskový chléb není vůbec těžké, i když to zpočátku vyžaduje trpělivost. Jeho příprava zabere celkově zhruba 16 hodin, ale většinu tohoto času těsto kvasí. V tomto receptu je hlavní dobré načasování pečení a přidávání mouky.
Suroviny:
- 6 lžic žitného kvásku
- 350 g celozrnné žitné mouky
- 250 g žitné chlebové hladké mouky
- 550 ml vlažné vody
- 1 polévková lžíce soli
- 2 lžíce chlebového koření nebo 1 lžíce kmínu a 1 lžíce koriandru
Příprava:
1. krok – 1. den večer – ve 21 hodin:
- V míse smícháme cca 6 lžic žitného kvásku se 100 g celozrnné žitné mouky a 100 ml vlažné vody, promícháme např. metlou.
- Zokrajů mísy setřeme těsto a dáme pod utěrku kynout na teplé místo (osvědčilo se mi dát v zimě k topení, v létě nechávám při pokojové teplotě).
2. krok – 2. den ráno – v 6 – 8 hodin:
- Kvásek by měl vypadat jako houbička, s mnoha póry, v míse se spíše zvedá, neklesá. Na povrchu může být oschlý. Voní lehce nakysle.
- Celkově přidáme v tomto kroku 450 ml vody a 250 g celozrnné žitné mouky. Opět promícháme metlou, těsto setřeme stěrkou z okrajů mísy a dáme přikryté utěrkou odpočívat na teplé místo.
3. krok – 2. den po obědě – v 10 – 12 hodin (po 4 – 5 hodinách):
- Těsto většinou tvoří bublinky, zvedá se.
- V tomto kroku přidáme 250 g žitné chlebové mouky (mouku je dobré předem promíchat se solí a kořením).
- Těsto promícháme vařečkou, stačí míchat cca 2 minuty, až je veškerá mouka zapracovaná.
- Pokud by těsto bylo hodně husté a nešlo dobře míchat, přidejte podle potřeby trochu vlažné vody. Poté přendáme do formy na chléb. Na povrchu lehce uhladíme.
Necháme ještě 1,5 hodiny kynout ve formě na pečení a poté můžeme k pečení použít elektrickou pekárnu (nastavíme čas pečení na 1:10) nebo pečeme v předehřáté troubě
- 10 minut na 220 stupňů a potom 35 minut na 200 stupňů
Vyklopíme z formy a krájíme až po vychladnutí.
TIP: Chléb je dobré péct ve formě vyložené pečícím papírem. Také je možné udělat chléb celozrnný úplně celý a přidat do těsta různá semínka.
A co zkusit z kvásku další recept, oblíbený je také tento recept na domácí chleba z kvásku.