Kvásková vánočka

Pečivo

Vánoční čas nám přináší nejen radost a pohodu, ale také nezapomenutelné vůně a chutě, které spojujeme s rodinnými tradicemi. Jednou z těchto tradic může být i pečení vánočky.

V tomto článku vám představíme recept na kváskovou vánočku, která vás okouzlí svou dokonalou chutí a vůní. Připravte se na cestu do světa domácího pečení s jedinečným kváskem a získejte nádhernou vánočku, která se stane neodmyslitelnou součástí vašich svátečních oslav.

Vánočka, neodmyslitelný symbol vánočních svátků, může být tento rok ještě výjimečnější díky použití kvásku. Kvásek, který je tradičně používán při výrobě chleba, přináší do vánočního pečení nový rozměr.

Tento starodávný způsob kvašení těsta dodá vánočce nejen skvělou texturu, ale také zvýrazní její chuť. Připravte se na dobrodružství v kuchyni a zkuste tento recept na kváskovou vánočku, která vám zaručeně zpříjemní svátky.

TIP: Na Vánoce můžete podávat také vídeňský bramborový salát, čokoládové cupcakes nebo klasické druhy cukroví.

Vánočka skvěle chutná posypaná moučkovým cukrem.

Pletení vánočky z 9 pramenů

Pletení vánočky z devíti pramenů tvoří umělecký zážitek, který spojuje tradiční dovednosti s kreativním výrazem. Tato složitější technika pletení dává vánočce nejen jedinečný vzhled, ale také nezaměnitelnou strukturu.

Devět pramenů symbolizuje výjimečnost vánočního času a zdůrazňuje důležitost rodinných tradic. S každým křížením a pletením vytváříme nejen lahodné pečivo, ale také spojení s generacemi před námi.

Pletení vánočky z devíti pramenů je umění, které nás propojuje s minulostí a tvoří vánoční klenot, který si zaslouží zvláštní místo na našem stolu.

TIP: Vyzkoušet můžete také nejrůznější snadné dorty nebo ovesné sušenky.

Jak dlouho péct vánočku – jak dlouho se peče vánočka

Doba pečení vánočky závisí na její velikosti, složitosti receptu a teplotě trouby, kterou používáte. V případě standardní vánočky, která má obvykle kolem 500 gramů a peče se při teplotě 180 °C, můžeme očekávat pečení zhruba 25 až 35 minut.

Je důležité pravidelně kontrolovat stav vánočky během pečení. Když začne získávat zlatohnědou barvu a vydává lahodnou vůni, je to často známka toho, že je hotová.

Nicméně, pokud pečete větší vánočku nebo používáte jiný recept, může být doba pečení delší. Doporučuji si vždy zkontrolovat pečení špendlíkem nebo dřevěným špachtlíkem – když do něj vložený špendlík vyjde suchý, vánočka je hotová.

Jak udělat kvásek – kvásek na vánočku

Vytvoření kvásku pro vánočku je proces, který vyžaduje trpělivost a lásku k pečení. Začínáme smícháním vody, mouky a trochy cukru do skleněné nádoby. Tuto směs necháme stát na teplém místě, kde se mohou divoké kvasinky z prostředí dostat do hry.

Během několika dní budeme tuto směs krmit dalším přidáváním vody a mouky, což umožní kvásku fermentovat a získávat na síle. Až budeme cítit charakteristickou kyselou vůni a uvidíme bubliny na povrchu, můžeme kvásek považovat za hotový.

To může trvat několik dní až týdnů, ale výsledek – kvásek plný přírodních chutí a kvasinek – stojí za to. Tento kvásek potom můžete použít k přípravě dokonalých vánoček, které získají jedinečnou chuť a texturu díky jeho přirozeným procesům kvašení.

Máslová vánočka – vláčná vánočka recept

Vánočka je symbolem svátečního období a vláčná máslová vánočka je zárukou dokonalého svátečního stolu. S tímto receptem na nesmírně vláčnou a aromatickou vánočku, kterou připravíte snadno doma, si zaručeně získáte srdce rodiny a přátel. Sledujte následující kroky a užijte si tradiční vánoční chuť s nádechem luxusu.

Ingredience na máslovou vánočku

  • 500 g hladké mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vajíčka
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na máslovou vánočku

  1. Vejce nechte zahřát na pokojovou teplotu a rozpusťte máslo.
  2. V malé nádobce zahřejte mléko na přibližně 40 °C a rozpusťte v něm droždí a 1 lžičku cukru. Nechte směs odpočívat a pěnit, což by mělo trvat asi 10 minut.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku se zbylým cukrem a špetkou soli.
  4. Přidejte rozšlehaná vejce a vanilkový extrakt do směsi.
  5. Postupně přilijte droždí s mlékem a začněte míchat.
  6. Když začne těsto držet pohromadě, přidejte rozpuštěné máslo a pokračujte v míchání, dokud nezískáte hladké těsto.
  7. Překryjte mísu utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  8. Poté vyklopte těsto na pomoučený povrch a ručně ho prohněťte až do hladka.
  9. Vytvarujte vánočku podle vašich preferencí a dejte ji na plech s pečicím papírem.
  10. Nechte vánočku znovu kynout asi 30 minut.
  11. Předehřejte troubu na 180 °C.
  12. Vložte vánočku do trouby a pečte ji 30-40 minut, dokud nebude krásně zlatá.
  13. Nechte vánočku vychladnout, podávejte a užívejte si vláčnou a vonnou dobrotu.

Tato vláčná máslová vánočka je nejen oku lahodícím centrem vánočního stolu, ale také způsobem, jak spojit rodinu a přátele kolem společného stolu.

Její bohatá chuť a vláčná textura ji činí neodolatelnou pochoutkou. Vyzkoušejte tento recept a stvořte si doma vůni a chuť Vánoc, kterou budete milovat a rádi se k ní budete vracet každý rok.

Vánočku si můžete připravit i ze sušeného droždí.

Recept na kynuté těsto

Kynuté těsto je základem mnoha oblíbených druhů pečiva, jako jsou housky, buchty nebo vánočky. Vytvoření perfektního kynutého těsta může připravit o píšťalku mnoho začínajících pekařů, ale s tímto receptem na kynuté těsto, který vám krok za krokem vysvětlí postup, se stanete mistrem ve vlastní kuchyni.

Důležité je dodržovat několik zásad a uvidíte, že tvorba domácího pečiva je radostnou a chutnou zkušeností.

Ingredience na kynuté těsto

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1 lžička soli
  • 60 g másla
  • 2 vajíčka

Postup na kynuté těsto

  1. Zahřejte mléko na mírně teplou teplotu a rozpusťte v něm cukr. Poté smíchejte sušené droždí do mléka a nechte směs pěnit – to by mělo trvat asi 10 minut.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku s solí.
  3. Přidejte rozpuštěné máslo a rozšlehaná vajíčka do mouky.
  4. Když je droždí aktivované a pění, přilijte ho do mísy s moukou a začněte těsto hníst. Pokračujte v hnětení, dokud nezískáte hladké a elastické těsto.
  5. Těsto přikryjte utěrkou nebo plastovým obalem a nechte ho kynout na teplém místě po dobu 1-2 hodin nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  6. Když těsto vykynulo, vyklopte ho na povrch pomoučený moukou.
  7. Těsto znovu prohněťte a vytvarujte podle svých potřeb. Můžete tvořit housky, buchty nebo jiné pečivo.
  8. Nechte tvarované těsto znovu kynout asi 30 minut.
  9. Předehřejte troubu na 180 °C.
  10. Pečte pečivo v troubě po dobu 20-25 minut, dokud není zlatavé.
  11. Nechte pečivo vychladnout a podávejte.

Toto kynuté těsto je základem pro nekonečné množství lahodných pokrmů. Jeho vytvoření může působit náročně, ale s tímto receptem a trochou praxe se stanete zručným pekařem.

Během své cesty objevování kulinářských dovedností si můžete užít výsledků svého úsilí a rozkoše, které tato čerstvě upečená pečiva přináší.

Vánočka je pro mnohé nedílnou součástí oslav Vánoc.

Vánočka ze sušeného droždí – recept

Vánočka je tradičním svátečním pokrmem, který nás vtahuje do vůně a tepla domova. Tento recept na vánočku ze sušeného droždí je jednoduchý a přesto vytvoří vánoční poklad, který si zamilujete.

Měkká, voňavá a plná vůně – to je to, co můžete očekávat. Sledujte tento postup a staňte se rodinným pekařem s tímto lahodným dezertem.

Ingredience na vánočku ze sušeného droždí

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 7 g sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vajíčka
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z 1 citronu
  • kůra z 1 pomeranče
  • rozinky (dle chuti)

Postup na vánočku ze sušeného droždí

  1. Vejce nechte zahřát na pokojovou teplotu a rozpusťte máslo.
  2. V malé nádobce zahřejte mléko na přibližně 35 °C a rozpusťte v něm sušené droždí a 1 lžičku cukru. Nechte směs odpočívat a pěnit, což by mělo trvat asi 10 minut.
  3. Ve velké míse smíchejte mouku s cukrem a špetkou soli.
  4. Přidejte rozšlehaná vejce, vanilkový extrakt, kůru z citronu a pomeranče.
  5. Když je droždí aktivované a pění, přilijte ho do mísy s moukou a začněte míchat.
  6. Postupně přilijte rozpuštěné máslo a pokračujte v míchání, dokud nezískáte hladké těsto.
  7. Přidejte rozinky dle chuti a promíchejte je do těsta.
  8. Přikryjte mísu utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto kynout na teplém místě zhruba 1,5 hodiny nebo dokud zdvojnásobí svůj objem.
  9. Poté vyklopte těsto na pomoučený povrch a ručně ho prohněťte až do hladka.
  10. Vytvarujte vánočku podle vašich preferencí a dejte ji na plech s pečicím papírem.
  11. Nechte vánočku znovu kynout asi 30 minut.
  12. Předehřejte troubu na 180 °C.
  13. Vložte vánočku do trouby a pečte ji 30-40 minut, dokud není krásně zlatá.
  14. Nechte vánočku vychladnout, podávejte a užijte si tradiční vánoční pochoutku.

Tato vánočka ze sušeného droždí je sladkým završením vašich vánočních oslav. S její vůní a chutí se vrátíte do svého dětství a na vánoční stůl přinese kouzlo a radost. Vyzkoušejte tento recept a stvořte si vlastní vánoční tradici plnou sladkých vzpomínek.

Nejlepší recept na domácí vánočku – kynutá vánočka

Jelikož se jedná o vánočku kváskovou, je dobré dodržet dobu kynutí a nejedná se tedy o rychlý recept. Každopádně je zdravý a jednoduchý, i když příprava probíhá ve třech krocích.

Ingredience na kynutou vánočku

  • 100 g žitného kvásku (můžete použít i jiný kvásek, s tímto bude vánočka jemně nakyslá)
  • 100 ml vlažné vody
  • 500 g špaldové celozrnné mouky
  • 250 ml mléka (rostlinného  nebo kravského)
  • 30 g oleje nebo rozpuštěného másla
  • 60 g medu
  • 10 g hrašky vanilka nebo hladké kukuřičné mouky
  • kůra z jednoho citrónu,
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst mandlí
  • 2 hrsti rozinek

Postup na kynutou vánočku

  1. Nejlépe večer: Do mísy dejte kvásek, 100 g mouky a 100 ml vody a metličkou promíchejte, aby v těstíčku nebyly hrudky. Mísu přikryjte utěrkou a nechte přes noc odpočívat.
  2. V cca 8 hodin: Ke kvásku přidejte 200 g špaldové mouky, hrašky nebo kukuřičnou mouku, rozpuštěný med, mléko, tuk a špetku soli. Mléko má být vlažné. Promíchejte cca 1 minutu metličkou, až budou suroviny spojené a přikryjte utěrkou. Nechte odpočívat 3 hodiny.
  3. V cca 11 hodin: V těstě jsou malé bublinky. Přidejte 200 g mouky, ořechy a mandle, citrónovou kůru z bio citrónu. Těsto můžete dát  do formy nebo na pomoučeném vále vytvořit vánočku. Poté nechte ještě asi hodinu odpočívat.
  4. V cca 12 hodin: Vánočku dejte do trouby předehřáté na 200 °C, do trouby vlejte trochu vody. Pečte 10 minut a potom teplotu stáhněte na 180 °C. Pečte ještě cca 40 minut.Vyzkoušejte špejlí, zda se těsto nelepí.

Dále je recept na další variantu vánočky, jedná se o vánočku ze špaldové mouky a žitného kvásku. Z kvásku je výborný také domácí chleba, upéct chleba z kvásku je možné například díky tomuto vyzkoušenému receptu kváskový chleba.

Do vánočky můžete přidat i rozinky.

Kvásková vánočka je nejen slavnostní dezert, ale také důkaz vašich pekařských dovedností a lásky k tradicím. Její křehká kůrčička a měkké uvnitř skrývají nejen vůni a chuť Vánoc, ale také vaši péči o detaily.

Taková vánočka se stane středobodem vašeho vánočního stolu a okouzlí všechny členy rodiny. Tak proč si letos neudělat radost a nevyzkoušet něco nového? Připravte si kváskovou vánočku, která vám zaručeně zahřeje srdce a bude vánočním pokladem, na který budete dlouho vzpomínat.

Kategorie:

Pečivo
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang