Polévka je grunt, to říkávaly už naše babičky a měly svatou pravdu. Tentokrát jsem zvolila vaječný svítek s pažitkou. Je krásně nadýchaný, voní po muškátovém oříšku a polévku pozvedne do úplně jiné dimenze.
Příprava vývaru je věčným tématem mezi kuchaři, každý má ten svůj osvědčený a nejlepší postup na ten nejlepší a nejsilnější vývar. Nehledejte v dnešním receptu něco speciálního, chci vám jen ukázat můj postup při výrobě této pochoutky. Snad vám bude chutnat. Navíc se dá kuřecí vývar připravit i v pomalém hrnci.
Ingredience
Na vývar:
- 3 kuřecí skelety
- 2 menší mrkve
- 2 petržele
- 1/2 bulvy celeru
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- celerová nať
- 15 kuliček celého černého pepře
- 8 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 2 lžíce ghí
- sůl
- cca 3 litry vody
Na vaječný svítek do polévky:
- 2 vejce (nejlépe z domácího chovu)
- 1/3 lžičky mletého muškátového oříšku
- svazek čerstvé pažitky
- 2 lžíce Hrašky
- sůl, pepř
- 1 lžička ghí
Postup
- Skelety důkladně omyjeme a zbavíme je přebytečné kůže, která by z vývaru udělala jen mastnou vodu. Mrkev, celer a petržel oloupeme a překrojíme napůl. Česnek a cibuli neloupeme. Cibuli pouze překrojíme na polovinu a česnek čepelí nože lehce zmáčkneme.
- V hrnci necháme rozpálit ghí (nebo jiný tuk, ale ghí dodá zelenině krásnou vůni). Zeleninu v hrnci zprudka orestujeme a necháme lehce zhnědnout. Když se sem tam objeví náznak připálení, vůbec to není na škodu.
- Ve chvíli, kdy je zelenina orestovaná, přidáme k ní maso a koření a zalijeme vodou. záleží na velikosti skeletů a samotného hrnce, já naliju vodu vždy až po okraj. Přivedeme vývar k varu a ihned stáhneme plamen, aby se vývar dál nevařil a jen lehce pobublávat. Měl by se tzv. táhnout.
- V průběhu varu sbíráme z povrchu usazenou pěnu. Takto necháme táhnout vývar minimálně 3 hodiny. Čím déle, tím bude samozřejmě silnější.
- Pokud už jsme s chutí vývaru spokojení, vyjmeme z něj maso a zeleninu a důkladně ho přecedíme. Vývar dosoluji vždy až hotový, protože si často část dávám do mrazáku jako základ pro polévky a rizota. Dochutíme tedy dle chuti solí, popřípadě čerstvě mletým pepřem.
Vaječný svítek do polévky
Připravíme si vaječný svítek do polévky.
Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s posekanou pažitkou, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do bílků přidáme špetku soli a ušleháme z nich tuhý sníh, který zlehka vmícháme do žloutkové směsi. Nakonec do těsta lehce vmícháme hrášku. Na pánvičce rozehřejeme přepuštěné máslo a svítek na ní na mírném plameni z obou stran opečeme. Z každé strany opékejte cca 2 minuty, ne déle, ať nevysušíte vaječný svítek do polévky.
Vývar podáváme horký, s obraným kuřecím masem, pokrájenou uvařenou zeleninou a na kostičky nakrájeným svítkem.
Doba přípravy: 4 hodiny
Počet porcí: 8
A zdravější varianta bez masa je tento recept na silný zeleninový vývar.