Tyto kuřecí tostadas jsou doplněné pikantní salsou a smaženými fazolemi.
Ingredience
Na křupavé tortilly
- rostlinný olej na smažení
- 6 bílých kukuřičných tortill
- sůl na posypání
Na kuřecí maso
- 300 g vařeného drceného kuřecího masa
- 85 ml čerstvě vymačkané limetkové šťávy
- 65 ml olivového oleje
- 10 g nasekaného čerstvého koriandru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na tostadas
- smažené fazole, teplé (ingredience níže)
- 85 g sýra Monterey Jack, rozdrobeného
- 1/2 hlávky ledového salátu, nakrájeného na kousky a rozdrobeného
- 1 avokádo nakrájené na tenké plátky nebo guacamole
- 500 ml salsa cruda (ingredience níže)
- 125 ml zakysané smetany
- 1 jarní cibulka nakrájená na tenká kolečka
- 12 listů čerstvého koriandru
Na smažené fazole
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/4 střední španělské cibule, jemně nakrájené
- 1 lžička mletých koriandrových semínek
- 1 lžička mletého kmínu
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 plechovka (450 g) fazolí pinto (s tekutinou), rozmačkaná
- 1/4 lžičky soli
- čerstvě mletý černý pepř
Na salsu cruda
- 2 zralá rajčata, vydlabaná a nahrubo nakrájená
- 1/4 střední cibule nakrájené nadrobno (asi 3 polévkové lžíce)
- 1/4 jalapeňa, zbaveného semínek a mletého
- 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
Postup
- Na velké pánvi rozehřejte olej na středním plameni. Přidejte cibuli, koriandr a kmín a za stálého míchání vařte, dokud lehce nezhnědnou, asi 2 minuty. Přidejte česnek a vařte, dokud lehce nezhnědne, asi další 1 minutu.
- Přidejte fazole a za častého míchání vařte, dokud nezhoustnou a nezískají jantarově hnědou barvu, asi 4 minuty. Vmíchejte sůl a podle chuti opepřete.
- V malé misce smíchejte rajčata, cibuli, jalapeňo, koriandr, osolte a podle chuti opepřete. Přikryjte potravinovou fólií a salsu dejte stranou.
- Na velkou pánev s těžkým dnem nalijte olej na smažení do hloubky asi 5 cm. Postavte ji na střední teplotu a zahřejte na 190 °C. Přidejte tortilly jednu po druhé a smažte je dozlatova a dokřupava asi 1,5 minuty. Pomocí kleští je přendejte na pánev vyloženou papírovou utěrkou a posypte solí.
- Odložte stranou. Tortilly se musí smažit, dokud nejsou velmi křupavé, jinak by mohly být gumové a špatně by se krájely nožem a vidličkou.
- V malé misce smíchejte kuře, limetkovou šťávu, olej, koriandr, sůl a podle chuti opepřete. Přikryjte potravinovou fólií a dejte stranou.
- Předehřejte gril. Na jednu stranu každé tortilly rovnoměrně rozprostřete fazole a posypte je částí sýra. Přeneste na plech a grilujte, dokud sýr lehce nezhnědne a nerozpustí se, asi 30 sekund. Tortilly rozdělte na 6 talířů.
- Na každou tortillu rovnoměrně navrstvěte kuřecí maso a navrch dejte salát. Každou tostadu doplňte avokádem, salsou a kopečkem zakysané smetany.
- Posypte jarní cibulkou a tostadu ozdobte lístky koriandru. Ihned podávejte.