Recept na nejlepší kuřecí Tikka Masala

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMarinádyMasoOmáčky
kureci-tikka-masala-recept-2

Vychutnejte si v pohodlí domova báječný pokrm Tikka Masala s nádechem exotiky. Jeho příprava je snadná a zabere vám jen něco málo přes hodinu.

Příprava

  • Příprava: 50 minut
  • Vaření: 35 minut
  • Celkem: 1 hodina 25 minut

Ingredience na česnekovou pastu

  • 115 g stroužků česneku, celé
  • 115 g čerstvého zázvoru, oloupaného, nakrájeného na 1cm plátky
  • 3 lžíce rostlinného oleje

Ingredience na maso a marinádu

  • 225 g obyčejného jogurtu vyšlehaného do hladka
  • 3 lžíce zázvorovo-česnekové pasty (nebo 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru a 3 stroužky česneku protlačené lisem na česnek nebo jemně nasekané)
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 450 g kuřecích stehen bez kůže a kostí, nakrájených na velké kousky

Ingredience na omáčku

  • 2 lžičky olivového oleje
  • 40 g másla
  • 85 g zázvorovo-česnekové pasty (nebo 6 stroužků česneku a 4 cm mletého zázvoru)
  • 2 mleté papriky
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžička garam masaly
  • 2 lžičky papriky
  • 8 rajčat nakrájených na kostičky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 230-470 ml vody
  • Olej na pánev
  • 1 lžíce sušených listů pískavice řecké seno (nepovinné)
  • 115 ml smetany
  • Mletý čerstvý koriandr na ozdobu

Postup

  1. Připravte zázvorovo-česnekovou pastu: Česnek, zázvor a rostlinný olej vhoďte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nevznikne polotuhá pasta.
  2. Co nepoužijete, uložte do malé skleněné nádobky. V lednici by měla vydržet 2-3 týdny. Je to vynikající přísada do marinád, omáček na těstoviny, omáček na smažení, receptů na pomalé vaření, omáček atd.
  3. Na marinádu smíchejte ve velké míse ingredience na marinádu. Přidejte kuře a promíchejte, aby se obalilo. Marinujte alespoň 30 minut nebo v lednici až přes noc.
  4. Když jste připraveni připravit kari, postavte velkou pánev na střední teplotu a přidejte olivový olej a máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a papričky. Smažte, dokud okraje lehce nezhnědnou. Přidejte rajčatový protlak a vařte, dokud rajčata neztmavnou, asi 3 minuty. Přidejte garam masalu a papriku a smažte asi 1 minutu, aby se zvýraznila jejich chuť.
  5. Přidejte rajčata, sůl a 230 ml vody. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vařte, dokud směs nezhoustne, asi 20 minut. Možná budete potřebovat více vody podle toho, kolik tekutiny rajčata vydají.
  6. Mezitím si rozpalte pánvičku. Až bude pěkně rozpálená, lehce ji potřete olejem. Kuře položte na rošt a oklepejte z něj část přebytečné marinády. Smažte, dokud není opálené, asi 2 minuty z každé strany.
  7. Omáčku přelijte do mixéru nebo kuchyňského robotu nebo použijte ponorný mixér a zpracujte ji do hladka. Vlijte zpět do pánve a přiveďte k varu. Přidejte kuřecí maso a listy pískavice, pokud je používáte. Stáhněte teplotu na minimum a vařte asi 10 minut. Přidejte smetanu a promíchejte.
  8. Ozdobte mletým čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo křupavým chlebem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang