Vychutnejte si v pohodlí domova báječný pokrm Tikka Masala s nádechem exotiky. Jeho příprava je snadná a zabere vám jen něco málo přes hodinu.
Příprava
- Příprava: 50 minut
- Vaření: 35 minut
- Celkem: 1 hodina 25 minut
Ingredience na česnekovou pastu
- 115 g stroužků česneku, celé
- 115 g čerstvého zázvoru, oloupaného, nakrájeného na 1cm plátky
- 3 lžíce rostlinného oleje
Ingredience na maso a marinádu
- 225 g obyčejného jogurtu vyšlehaného do hladka
- 3 lžíce zázvorovo-česnekové pasty (nebo 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru a 3 stroužky česneku protlačené lisem na česnek nebo jemně nasekané)
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 450 g kuřecích stehen bez kůže a kostí, nakrájených na velké kousky
Ingredience na omáčku
- 2 lžičky olivového oleje
- 40 g másla
- 85 g zázvorovo-česnekové pasty (nebo 6 stroužků česneku a 4 cm mletého zázvoru)
- 2 mleté papriky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička garam masaly
- 2 lžičky papriky
- 8 rajčat nakrájených na kostičky
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 230-470 ml vody
- Olej na pánev
- 1 lžíce sušených listů pískavice řecké seno (nepovinné)
- 115 ml smetany
- Mletý čerstvý koriandr na ozdobu
Postup
- Připravte zázvorovo-česnekovou pastu: Česnek, zázvor a rostlinný olej vhoďte do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nevznikne polotuhá pasta.
- Co nepoužijete, uložte do malé skleněné nádobky. V lednici by měla vydržet 2-3 týdny. Je to vynikající přísada do marinád, omáček na těstoviny, omáček na smažení, receptů na pomalé vaření, omáček atd.
- Na marinádu smíchejte ve velké míse ingredience na marinádu. Přidejte kuře a promíchejte, aby se obalilo. Marinujte alespoň 30 minut nebo v lednici až přes noc.
- Když jste připraveni připravit kari, postavte velkou pánev na střední teplotu a přidejte olivový olej a máslo. Když se máslo rozpustí, přidejte zázvorovo-česnekovou pastu a papričky. Smažte, dokud okraje lehce nezhnědnou. Přidejte rajčatový protlak a vařte, dokud rajčata neztmavnou, asi 3 minuty. Přidejte garam masalu a papriku a smažte asi 1 minutu, aby se zvýraznila jejich chuť.
- Přidejte rajčata, sůl a 230 ml vody. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vařte, dokud směs nezhoustne, asi 20 minut. Možná budete potřebovat více vody podle toho, kolik tekutiny rajčata vydají.
- Mezitím si rozpalte pánvičku. Až bude pěkně rozpálená, lehce ji potřete olejem. Kuře položte na rošt a oklepejte z něj část přebytečné marinády. Smažte, dokud není opálené, asi 2 minuty z každé strany.
- Omáčku přelijte do mixéru nebo kuchyňského robotu nebo použijte ponorný mixér a zpracujte ji do hladka. Vlijte zpět do pánve a přiveďte k varu. Přidejte kuřecí maso a listy pískavice, pokud je používáte. Stáhněte teplotu na minimum a vařte asi 10 minut. Přidejte smetanu a promíchejte.
- Ozdobte mletým čerstvým koriandrem a podávejte s rýží nebo křupavým chlebem.