Připravte si pokrm z kuřecího masa podle tohoto receptu. Tetrazzini je americké jídlo připravené z drůbeže nebo mořských plodů nakrájených na kostičky a hub v omáčce ochucené vínem.
Ingredience
- 9 lžic másla
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 2 a ¼ lžičky soli
- 1 a ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 455 g bílých žampionů nakrájených na plátky
- 1 velká cibule, jemně nakrájená
- 5 stroužků česneku, mletého
- 1 lžíce nasekaných čerstvých tymiánových lístků
- ½ šálku suchého bílého vína
- ⅓ šálku hladké mouky
- 4 šálky plnotučného mléka pokojové teploty
- 1 šálek husté smetany ke šlehání, pokojová teplota
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- 340 g těstovin linguine
- ¾ šálek mraženého hrášku
- ¼ šálek nasekaných čerstvých lístků italské petrželky
- 1 šálek strouhaného parmezánu
- ¼ šálek sušené strouhanky italského typu
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C.
- Pekáč vymažte 1 lžící másla.
- V hluboké velké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozpusťte po 1 lžíci másla a oleje. Kuře posypte po 1/2 lžičky soli a pepře. Přidejte kuře na rozpálenou pánev a smažte, dokud nebude světle zlatavé a upečené, asi 4 minuty z každé strany.
- Přendejte kuře na talíř, aby mírně vychladlo. Kuře nahrubo nakrájejte na kousky a vložte do velké mísy.
- Mezitím přidejte na stejnou pánev po 1 lžíci másla a oleje. Přidejte houby a smažte je na středním plameni, dokud se tekutina z hub neodpaří a houby nezískají světle zlatavou barvu, asi 1-2 minuty.
- Přidejte cibuli, česnek a tymián a smažte, dokud cibule nezprůsvitní, asi 8 minut. Přidejte víno a vařte, dokud se neodpaří, asi 2 minuty. Houbovou směs přendejte do mísy s kuřecím masem.
- Na stejné pánvi na středně nízkém ohni rozpusťte další 3 lžíce másla. Přidejte mouku a 2 minuty šlehejte. Přilijte mléko, smetanu, vývar, muškátový oříšek, zbývající 1 a 3/4 lžičky soli a zbývající 3/4 lžičky pepře.
- Zvyšte teplotu na vysokou. Přikryjte a přiveďte k varu. Vařte odkryté, dokud omáčka za častého šlehání mírně nezhoustne, asi 10 minut.
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Přidejte linguine a za občasného míchání vařte, dokud nejsou měkké, ale stále pevné na skus, asi 9 minut. Nechte okapat.
- Přidejte linguine, omáčku, hrášek a petrželku ke kuřecí směsi. Promíchejte, dokud omáčka nepokryje těstoviny a směs se dobře nespojí.
- Těstovinovou směs přendejte do připravené zapékací misky. V malé misce smíchejte sýr a strouhanku. Těstoviny posypte sýrovou směsí. Posypte je zbývajícími 3 lžícemi másla.
- Pečte odkryté, dokud povrch nezezlátne a omáčka nezačne bublat, asi 25 minut.