Hledáte recept na domácí teriyaki omáčku ke kuřecímu, které se peče v troubě, aby vzniklo to nejchutnější lepkavé kuře? Pak pokračujte ve čtení. Dozvíte se o zdravotních výhodách kuřete a najdete zde různé recepty (nejen) na domácí kuře teriyaki. Jako přílohu k tomuto pokrmu zvolte vynikající růžičkovou kapustu se slaninou.
Kuřecí maso je jedním z nejoblíbenějších a nejuniverzálnějších druhů masa, které se objevuje na našich talířích. Existuje nespočet způsobů jeho přípravy, jednoduchých i složitých. Obsahuje kvalitní bílkoviny spolu s živinami, jako jsou vitaminy B6 a B12, niacin, selen a fosfor.
Kuřecí maso
Pokud hledáte nejzdravější kousky kuřete, je nejlepší volbou maso bez kůže. Tmavé maso (stehna a kýta) sice obsahuje o něco více tuku než bílé maso (prsa a křídla), ale rozdíl v tuku mezi tmavým a světlým masem je trpasličí oproti rozdílu v tuku mezi kusy s kůží a bez kůže.
Kuřecí maso je velmi výživné a je dobrým zdrojem bílkovin. Přidání kuřecího masa do jídelníčku může podpořit hubnutí, růst svalů a zdraví kostí.
Grilování a pečení kuřete patří mezi nejzdravější způsoby, jak si kuře vychutnat.
Smažené kuře, kuře z rožně a kuřecí maso k obědu jsou některé druhy kuřecího masa, které byste měli v rámci zdravé výživy omezit nebo se jim vyhnout.
Kuře teriyaki – recept
Tento recept na teriyaki kuře se rychle stane vaším novým oblíbeným. Na jedné pánvi se osmahnou kousky kuřecích prsíček a poté se zalijí snadnou a lahodně aromatickou omáčkou.
Ingredience na kuře teriyaki
- 600 g kuřecích prsou bez kůže, nakrájených na 2,5 cm velké kostky
- 1 lžíce olivového oleje
- 1/4 šálku sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku
- 1/4 šálku vody
- 2 lžíce medu
- 1 a 1/2 lžíce baleného světlého hnědého cukru
- 1 lžíce rýžového octa
- 1/4 lžičky opečeného sezamového oleje
- 2 lžičky oloupaného a mletého čerstvého zázvoru
- 2 lžíce oloupaného a mletého čerstvého česneku (2 stroužky)
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
- sezamová semínka a nakrájená zelená cibulka, k podávání (nepovinné)
Postup na kuře teriyaki
- Na 30 cm pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středně vysoké teplotě olivový olej.
- Přidejte kuře a nechte ho zespodu asi 3-4 minuty opékat, pak ho obraťte a pokračujte v pečení, dokud střed nezaregistruje teplotu přibližně 71 °C, tedy asi o 3 minuty déle.
- Zatímco se kuře vaří, v malé míse (nebo v odměrce na tekutiny) prošlehejte sójovou omáčku, vodu, med, hnědý cukr, rýžový ocet, sezamový olej, zázvor, česnek a kukuřičný škrob.
- Omáčku vmíchejte k uvařenému kuřeti a pokračujte ve vaření a míchání, dokud omáčka nezhoustne, asi 30 až 60 sekund.
- Podávejte teplé, případně ozdobené zelenou cibulkou a sezamovými semínky.
Kuřecí stehna s omáčkou teriyaki – recept
Tento recept na teriyaki kuře používá domácí teriyaki omáčku k glazování kuřecích stehen, která se pečou v troubě, aby bylo kuře co nejchutnější.
Ingredience na kuřecí stehna s omáčkou teriyaki
- ½ šálku bílého cukru
- ½ šálku sójové omáčky
- ¼ šálku jablečného octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce studené vody
- 1 stroužek česneku, mletý
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 12 kuřecích stehen bez kůže a kostí
Postup na kuřecí stehna s omáčkou teriyaki
- Předehřejte troubu na 220 °C. Lehce vymažte pekáč o rozměrech 23 x 33 cm.
- V malém hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, sójovou omáčku, jablečný ocet, kukuřičný škrob, studenou vodu, česnek, zázvor a pepř.
- Za častého míchání vařte, dokud teriyaki omáčka nezhoustne a nezačne bublat, 3 až 5 minut. Odstavte z ohně.
- Kuřecí stehna vložte do připravené zapékací misky. Každé stehno potřete z obou stran omáčkou. Přebytečnou omáčku si nechte na zalití.
- Pečte v předehřáté troubě 30 minut.
- Kuře otočte a potřete omáčkou. Pokračujte v pečení a každých 10 minut podlijte zbylou omáčkou, dokud kuře nezrůžoví a šťáva nebude čirá, tedy dalších 20 až 30 minut.
- Podávejte horké a pochutnejte si.
Kuřecí maso s rýží a omáčkou teriyaki – recept
Připravte se na to, že se vaše chuťové pohárky dostanou do ráje s touto syčící kuřecí teriyaki smaženou rýží! Šťavnaté kuřecí kousky, zelenina a nadýchaná rýže zalitá sladkou a pikantní omáčkou teriyaki, jejichž příprava zabere 1 hodinu 35 minut.
Ingredience na kuřecí maso s rýží a omáčkou teriyaki
- 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí, nakrájená na kostky
- 1 šálek teriyaki omáčky (240 ml)
- 2 lžičky oleje
- ½ šálku cibule (75 g), nakrájené na kostičky
- 1 lžíce česneku, mletého
- ½ šálku mrkve (60 g), nakrájené na kostičky
- 1 šálek brokolice (150 g)
- 3 vejce, rozšlehaná
- 3 šálky hnědé rýže (690 g), uvařené
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce sezamového oleje
- pepř, podle chuti
Postup na kuřecí maso s rýží a omáčkou teriyaki
- Kuře marinujte v teriyaki omáčce v chladničce alespoň hodinu.
- Do pánve wok nebo hluboké pánve přidejte kuře v teriyaki marinádě a důkladně je opečte na prudkém ohni. Odstavte.
- Na stejné pánvi přidejte olej a osmahněte cibuli, česnek a mrkev, dokud cibule nezprůsvitní.
- Přidejte brokolici a vařte další 3-4 minuty. Všechnu uvařenou zeleninu odsuňte na stranu pánve.
- Rozšlehejte vejce a nalijte je do uvolněné poloviny pánve. Vejce rozkvedlejte a smíchejte se zbytkem zeleniny.
- Přidejte rýži, vařené kuřecí maso, sójovou omáčku, sezamový olej a pepř. Dobře promíchejte a nechte rýži vařit, dokud nebude mírně křupavá.
Recept na kuřecí maso s omáčkou a rýží
Rýže s omáčkou podávaná s ochucenými kuřecími prsíčky smaženými na pánvi – vždy oblíbené!
Ingredience na kuřecí maso s omáčkou a rýží
Rýže
- 4 šálky vody
- 2 šálky dlouhozrnné bílé rýže
Kuře
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky mleté papriky
- ¼ lžičky sušeného tymiánu, rozdrceného
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 3 lžíce másla
Omáčka
- ¾ šálku studené vody
- ¼ lžičky soli
Postup na kuřecí maso s omáčkou a rýží
- Připravte rýži: v hrnci na středním plameni přiveďte vodu a rýži k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne, asi 20 minut. Odstavte z ohně a udržujte v teple.
- Zatímco se rýže vaří, připravte kuře: ve středně velké míse prošlehejte mouku, sůl, pepř, papriku a tymián. Kuřecí prsa obalte v moučné směsi a několikrát je otočte, dokud se dobře nepotáhnou. Dvě lžíce moučné směsi si nechte na omáčku.
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte máslo. Obalené kuře na pánvi smažte, dokud nebude zvenku zlatavě hnědé a šťáva nebude vytékat, asi 10 minut z každé strany.
- Okamžitý teploměr zapíchnutý do středu by měl ukazovat nejméně 74 °C. Pomocí kleští přeneste kuře na talíř a nechte v pánvi případné kapky.
- Připravte omáčku: v misce prošlehejte 3/4 šálku vody, 2 lžíce mouky a sůl a nalijte do pánve. Tekutinu prošlehejte s kapáním z pánve a seškrábněte všechny připečené kousky ze dna pánve.
- Za stálého šlehání vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne a nevytvoří se bublinky. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte po jedné lžíci vody navíc.
- Kuře podávejte s teplou rýží a omáčku přelijte pomocí naběračky.
Dušené kuře s omáčkou – recept
Tento klasický recept na jídlo pro duši obsahuje křehká kuřecí stehna, která jsou zalitá domácí omáčkou a podávají se na bílé rýži.
Ingredience na dušené kuře s omáčkou
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky hrubě mletého černého pepře
- 1 lžička granulované cibule
- 1 lžička granulovaného česneku
- 1 lžička citronového pepře
- 1 lžička ancho chilli (nebo můžete použít obyčejné chilli)
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1,3 kg kuřecích stehen s kostí
- 2 lžičky neutrálního oleje
- 6 lžic nesoleného másla
- 1 žlutá cibule nakrájená na plátky
- 6 lžic hladké mouky
- 4 šálky kuřecího vývaru, nejlépe neslaného
- 6 šálků vařené bílé rýže
Postup na dušené kuře s omáčkou
- Rozpalte velkou holandskou troubu na středně silném ohni; můžete použít i litinovou pánev.
- V malé misce smíchejte sůl, pepř, granulovanou cibuli, granulovaný česnek, citronový pepř, ancho chilli a kajenský pepř.
- Kuře ze všech stran okořeňte kořenící směsí a nezapomeňte stáhnout kůži, abyste maso ochutili.
- Do předehřáté holandské trouby nalijte olej. Kuře opečte z obou stran, asi 6 minut. Kuře vyjměte a dejte stranou.
- Do holandské trouby přidejte máslo a nakrájenou cibuli, promíchejte dřevěnou lžící nebo špachtlí a podle potřeby seškrábněte potraviny přichycené ke dnu.
- Cibuli smažte, dokud nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 až 7 minut.
- Postupně přidávejte mouku a míchejte, dokud se dobře nespojí s cibulí a máslem.
- Přidejte kuřecí vývar a intenzivně šlehejte, dokud nevznikne hladká omáčka.
- Omáčku přiveďte k mírnému varu a kuřecí stehna vraťte zpět do holandské trouby.
- Přikryjte a snižte teplotu na minimum.
- Kuře v omáčce vařte 1 hodinu nebo dokud nejsou kuřecí stehna měkká a propečená; občas promíchejte.
- Kuře položte na talíř na uvařenou rýži a navrch dejte lžíci další omáčky; ihned podávejte.
Vyzkoušet můžete také další recepty s kuřecím masem: těstovinový salát s kuřecím masem, kuřecí kung pao, kuřecí roláda se šunkou a sýrem nebo indické kari s kokosovým masem.
Ke kuřeti se hodí šopský salát, americké brambory, salát coleslaw nebo okurkový salát s jogurtem.