Kuřecí roláda a náplň – nejlepší recept

Hlavní jídlaKuřecí masoMasoRolády
Kuřecí roláda

Kuřecí roláda je pokrm, při kterém se kuřecí prsa rozklepou na plocho, naplní zeleninou, sýrem, případně i jiným masem a pevně se stočí do válce s nádivkou uvnitř. Poté se roláda přelije sýrem nebo jinou omáčkou.

Kuřecí roláda je skvělým tipem co k obědu z kuřecího masa. Pokud nepatříte mezi fanoušky sýrů, můžete kuřecí roládu doprovodit brusinkovou omáčkou. Připravuje se také hovězí nebo vepřová roláda z plece.

Jak na jemnou a šťavnatou kuřecí roládu?

Marinování kuřete v marinádě přes noc může přispět k jeho větší šťavnatosti a křehkosti. Můžete použít bezlepkovou, kyselou marinádu, například olivový olej a citronovou šťávu. Kuřecí roládu můžete také zalít lahodnou cibulovou omáčkou nebo vyzkoušet další recepty na omáčku k masu nebo krůtí maso v troubě.

Nejlepší nádivky do kuřecí rolády

Náplň kuřecí rolády si můžete doslova vytvořit na základě aktuálních chutí. Nejčastější a nejoblíbenější jsou následující varianty:

  • Mozzarella + sušená rajčata + bazalka
  • Pikantní hořčice + anglická slanina + ementál
  • Niva + nasekané ořechy + potřít brusinkovým džemem
  • Špenát + ementál + česnek
Náplň kuřecí rolády
Náplň kuřecí rolády si můžete okamžitě přizpůsobit dle Vaší aktuální chuti.

TIP: Pro barevnost se do rolád hojně využívá špenát, recept, který roládu nejen povznese barevností při rozříznutí, avšak i chuťově jí dodá šťavnatost.

Plněná kuřecí roláda s feta sýrem – recept

Ochutnejte vynikají kuřecí roládu na řecký způsob s nádivkou z feta sýru, s čerstvým oregáno a jemnými tóny citronu.

Ingredience na kuřecí roládu s feta sýrem

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 160-220 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 115 g feta sýru
  • 2 lžíce mletého čerstvého oregana
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1/2 lžičky jemně nastrouhané citronové kůry
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem soli
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • Klínky citronu k podávání

Postup na kuřecí roládu s feta sýrem

  1. Plech vyložte pečicím papírem a potřete ho olejem. Kuřecí prsa rozložte v jedné vrstvě na připravený plech a potřete je po celé ploše olejem. Osolte a opepřete.
  2. Kuře posypeme fetou, oreganem, česnekem a citronovou kůrou, rovnoměrně rozdělíme a náplň držíme dál od okrajů. Začněte na užším konci jednoho kuřecího prsíčka, srolujte ho a uzavřete. Pro zajištění svažte kuchyňským provázkem v rozestupech 1 cm. Postup opakujte se zbývajícími kuřecími prsíčky.
  3. Předehřejte troubu na 230 °C. Na velké těžké pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje na středně vysoké teplotě. Přidejte kuřecí rolády a opečte je ze všech stran dohněda, asi 10 minut. Přeneste kuřecí rolády do malé zapékací misky a pečte, dokud teploměr zapíchnutý do nejtlustší části rolády nezaznamená 160 °C, 5-7 minut.
  4. Do pánve přidejte víno, vývar a citronovou šťávu. Přiveďte k varu a vařte, přičemž seškrabujte hnědé kousky, dokud se jejich množství nesníží na 1/2 šálku, asi 5 minut.
  5. Z rolád odřízněte provázky a položte je na talíře. Přelijte je lžící šťávy z pánve a ozdobte je plátky citronu.

TIP: Kuřecí roláda se dá na závěr také přelít i sýrovou omáčkou.

Sváteční kuřecí roláda se slaninou – recept

Kuřecí roláda se slaninou – kuřecí prsa naklepaná na tenko, plněná slaninou, šalotkou a parmezánem, zarolovaná, opečená a podávaná nakrájená na plátky s bílou smetanovou omáčkou. Pokud nemáte rádi smetanovou omáčku můžete k této sváteční kuřecí roládě využít recept česnekovo-máslovou omáčku.

Ingredience na sváteční kuřecí roládu se slaninou

  • 4 šalotky nakrájené na tenké plátky
  • 220 g plátků slaniny
  • 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže (celkem asi 1,5 kg)
  • Citronový pepř, podle chuti (nebo mletý černý pepř s trochou citronové kůry)
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1/3 šálku suchého bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 1 a 1/2 lžíce mouky
  • 1 a 1/4 šálku kuřecího vývaru
  • 1/4 šálku husté smetany

Postup na sváteční kuřecí roládu se slaninou

  1. Slaninu opékejte po částech na středním plameni v pánvi s tlustým dnem, dokud lehce nezhnědne, ovšem není křupavá (stále pružná). Opečenou slaninu vyjměte na talíř vyložený papírovou utěrkou.
  2. Snižte teplotu na minimum a přidejte šalotku na pánev s vyškvařeným slaninovým tukem. Vařte na mírném ohni do změknutí. Děrovanou lžící vyjměte uvařenou šalotku do mísy a ponechte zbytek tuku na pánvi.
  3. Vložte kuřecí prsa mezi dva pláty potravinové fólie a paličkou na maso (nebo válečkem) je naklepejte na tenkou vrstvu.
  4. Kuřecí prsa posypeme citronovým pepřem a solí.
  5. Do středu každého kuřecího prsíčka položte podélně 2 až 3 plátky slaniny. Posypeme šalotkou a strouhaným parmezánem.
  6. Pomocí potravinářské fólie rolku utáhněte a konce zastrčte, aby se v nich udržela náplň. Odstraňte plastovou fólii. Okraje kuřecí rolády spojte párátky.
  7. Předehřejte troubu na 160 °C. Do tuku v pánvi přidejte lžíci olivového oleje a zahřejte ji na střední teplotu. Když je pánev rozpálená, přidejte na ni kuřecí rolády a opečte je ze všech stran.
  8. Přesuňte pánev do trouby a pečte, dokud nejsou rolády propečené, asi 20 minut.
  9. Když jsou kuřecí rolády upečené, vyjměte je z trouby na talíř a přikryjte alobalem, aby zůstaly teplé.
  10. Z pánve vylijte přebytečný tuk. Do rozpálené pánve nalijte víno, aby se pánev odmastila. Zahřívejte na středním plameni a kovovou stěrkou seškrábněte všechny připečené kousky. Víno vařte, dokud se nezredukuje na pouhou lžíci.
  11. Snižte teplotu na středně nízkou. Přidejte do pánve prolisovaný česnek a vmíchejte máslo. Vařte minutu, pak přidejte mouku a za stálého míchání vařte další minutu.
  12. Do jíšky přidejte vývar a smetanu a prošlehejte ji. Za stálého šlehání vařte dvě minuty.
  13. Omáčku přelijte přes sítko do hrnce a udržujte ji na sporáku teplou.
  14. Odstraňte párátka, která držela rolády pohromadě. Nakrájejte rolády na plátky o tloušťce půl palce.
  15. Při podávání dejte na každý talíř trochu omáčky a navrch položte plátky rolády.

Kuřecí roláda se šunkou a sýrem – recept

Vyzkoušejte tento recept na vynikající kuřecí roládu se šunkou a sýrem. Příprava náplně do kuřecí rolády je snadná a rychlá, jako přílohy můžete použít bulgur.

Ingredience na kuřecí roládu se šunkou a sýrem

  • 4 velká kuřecí prsa s odstraněnými „šlachami“
  • 1/4 šálku pesta
  • 1/4 šálku sušených rajčat
  • 6 plátků prosciutta
  • 1/2 šálku strouhanky

Postup na kuřecí roládu se šunkou a sýrem

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Na rovné ploše naklepejte kuře.
  3. Každý kousek kuřete potřete tenkou vrstvou pesta a přidejte přibližně 1 polévkovou lžíci sušených rajčat. Navrch přidejte vrstvu prosciutta. Kuře srolujte a zajistěte párátky.
  4. Posypte strouhankou. Pečte přibližně 30 minut.
  5. Doporučujeme použít teploměr. Jakmile kuře dosáhne teploty 155 °C, vyjměte ho a nechte 5-10 minut odpočívat.
  6. Nakrájejte na plátky a pochutnejte si.
Kuřecí roláda se šunkou a sýrem
Šťavňatá kuřecí roláda s křupavou šunkou a roztékajícím se sýrem.

Krémová kuřecí roláda se špenátem a houbami – recept

Vylepšete svá kuřecí prsa tím, že je naplníte nádivkou a připravíte z nich šťavnatou kuřecí roládu se špenátem a žampiony přelitou krémovou omáčkou.

Ingredience na kuřecí roládu se špenátem a houbami

  • 1 šálek + 1 lžíce rostlinného oleje
  • 1 šálek cibule, nakrájené nadrobno
  • 1 šálek hnědých hub, jemně nasekaných
  • 3 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 3 lžičky černého pepře, rozdělené
  • 3 lžičky soli, rozdělené
  • 3 lžičky italského koření, rozdělené
  • 1 šálek baby špenátu, nasekaný
  • 2 rozšlehaná vejce
  • 1-2 šálky panko strouhanky
  • 3 lžíce másla
  • ⅓ šálku petrželky, jemně nasekané
  • 3 lžíce smetanového sýra
  • 2 lžičky česnekového prášku
  • ½ šálku mléka
  • ½ šálku parmezánu, nastrouhaného
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Postup na kuřecí roládu se špenátem a houbami

  1. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a houby. Dobře promíchejte a vařte 2-3 minuty. Směs přendejte do mísy a nechte ji alespoň 20 minut vychladnout při pokojové teplotě.
  2. Obě strany každého kuřecího prsíčka okořeňte po 1 lžičce černého pepře, soli a italského koření.
  3. Každé kuřecí prso vložte po jednom mezi 2 plastové fólie nebo do zipového sáčku v mrazničce. Kuřecí prsa opatrně zploštěte válečkem na těsto. Do prsou příliš netlučte. Mohlo by dojít k roztržení prsou.
  4. Jedno kuřecí prso položte na nový list potravinové fólie. Na kuřecí prsa přidejte ⅓ šálku baby špenátu.
  5. Ponechte si 1-2 lžíce směsi hub a cibule a poté na ně přidejte třetinu směsi hub a cibule. Dbejte na to, abyste náplň rovnoměrně rozprostřeli a na okrajích nechali ½ cm okraj.
  6. Pevně srolujte kuře do špalíku a srolované kuře pevně zabalte do plastové fólie. Po zabalení uchopte oba konce fólie a srolujte je, aby se stočily a byly mimořádně pevné. Oba konce zajistěte plastovými sponkami. Tyto kroky zopakujte se zbývajícími dvěma kuřecími prsíčky.
  7. Přeneste kuřecí závitky do chladničky a nechte je 30-60 minut ztuhnout.
  8. V nepřilnavém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Přidejte nasekanou petrželku a vyhrazenou cibulovou a houbovou směs. Vařte 2 minuty, dokud nezačne syčet a nezíská vůni.
  9. Přidejte smetanový sýr a česnekový prášek. Dobře promíchejte a vařte další minutu. Přidejte mléko a pokračujte v míchání, aby omáčka vytvořila jednolitou strukturu. Přidejte parmezán a černý pepř.
  10. Dobře promíchejte, aby se spojila, a vařte ještě jednu minutu. Uvidíte, že směs začne trochu houstnout a odstavte.
  11. Vyjměte kuřecí roládu z lednice a odstraňte plastovou fólii. Vezměte dva mělké talíře a na jeden přidejte vejce a na druhý strouhanku panko. Každou kuřecí rolku namočte do rozšlehaných vajec.
  12. Poté je obalte v panko a zcela je obalte. Pokud máte rádi silnější obalení, můžete je dvakrát namočit do rozšlehaných vajec a poté znovu do strouhanky.
  13. V rozpáleném oleji smažte kuřecí závitky asi 5 minut z každé strany, nebo dokud nejsou zvenku rovnoměrně zlatavě hnědé.
  14. Kuřecí závitky nechte 5 minut chladnout na drátěné mřížce. Nakrájejte je na plátky a přelijte krémovou omáčkou.
Kuřecí roláda s nádivkou
Vynikající kuřecí roláda se zeleninou a rajčatovou omáčkou s provensálskými bylinkami.

Zeleninová kuřecí roláda se šunkou proscuitto – recept

Tento recept obsahuje kuřecí maso s prosciuttem obtočené kolem náplně ze špenátu, pečených paprik a sušených rajčat a přelité čerstvou rajčatovo-bazalkovou omáčkou – vše rychle připravené v hrnci. Jako přílohu této plněné kuřecí rolády zvolte tradiční americké brambory.

Ingredience na zeleninovou kuřecí roládu

  • 4 plátky prosciutta
  • 4 půlky kuřecích prsou bez kůže a kostí, naklepané natenko
  • 1 šálek čerstvého baby špenátu
  • 1 šálek pečené žluté papriky, nakrájené na tenké proužky
  • 1/2 šálku sušených rajčat, nakrájené na tenké proužky
  • 1 šálek strouhaného sýra
  • Sůl a mletý černý pepř
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 šálek nakrájených švestkových rajčat
  • 2 polévkové lžíce tence nakrájených lístků bazalky

Postup na zeleninovou kuřecí roládu

  1. Plátky prosciutta položte na pracovní plochu. Na každý plátek prosciutta položte 1 polovinu kuřecích prsou. Na každý plátek položte špenát, papriku, sušená rajčata a sýr.
  2. Kuřecí maso a prosciutto srolujte kolem náplně a zajistěte dřevěnými kolíčky. Dochuťte solí a černým pepřem.
  3. Do hrnce nalijte 2 lžíce oleje a Přidejte kuře do hrnce švem nahoru. Opékejte odkryté, dokud nezhnědne. Vyjměte kuře z hrnce.
  4. Do hrnce nalijte vodu. Kuře položte na pečicí mřížku. Stojan vložte do hrnce. Nastavte troubu na 175 °C na 15 minut. Přikryjte a vařte, dokud není kuře upečené a náplň horká.
  5. Vypněte hrnec. Vyjměte kuře z hrnce, přikryjte a udržujte v teple.
  6. Vylijte vodu z hrnce a vytřete hrnec papírovou utěrkou do sucha. Do hrnce přidejte zbývající olej a rajčata, ochuťte je solí a černým pepřem. Vařte odkryté asi 6 minut nebo dokud není rajčatová směs teplá.
  7. Vmíchejte 1 lžíci bazalky. Kuře nakrájejte na plátky a podávejte. Navrch dejte rajčatovou směs a zbývající bazalku.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang