Rychlá 20 minutová večeře s kuřecím masem, která je dostatečně jednoduchá, ale zároveň dostatečně elegantní pro společnost. Univerzální smetanová houbová omáčka podávaná s kuřecími prsíčky s lehkou kůrčičkou. Je stejně chutná, jako vypadá, a je velmi dobrá.
Ingredience
Na křehké kuře:
- 2 velká kuřecí prsa (bez kůže a kostí, celkem asi 600-700 g)
- 1/2 lžičky soli
- černý pepř
- 1/4 šálku mouky
- 15 g nesoleného másla (1 polévková lžíce)
Na hřebíčkovou omáčku:
- 30 g (2 lžíce) nesoleného másla
- 300 g žampionů nakrájených na plátky (hnědé houby nebo švýcarské houby)
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1/4 šálku suchého bílého vína (lze nahradit kuřecím vývarem)
- 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1 šálek zahuštěné nebo tučné smetany
- 1/2 šálku parmezánu, čerstvě nastrouhaného na jemno
K podávání:
- 2 lžíce pažitky, jemně nakrájené (nepovinné) – nahradit petrželkou, zelenou cibulkou nebo vynechat
Postup
- Z každého prsíčka vodorovně rozřízneme polovinu, aby vznikly celkem 4 tenké steaky.
- Každou stranu posypte solí a pepřem, poté posypte moukou a prsty ji rozetřete po celém povrchu.
- Na velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpusťte 15 g másla.
- Přidejte kuře a opékejte je z každé strany 2 a 1/2 minuty dozlatova a dokud není propečené.
- Vyjměte z pánve, přikryjte a udržujte v teple.
- Na stejné pánvi přidejte zbývající máslo a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň.
- Přidejte houby a vařte 4 minuty, dokud nezačnou na okrajích zlátnout.
- Poté přidejte česnek a špetku soli a pepře a pokračujte ve vaření další minutu, dokud česnek i houby nezezlátnou.
- Přidejte bílé víno – bude bublat a bude se vařit.
- Vařte 30 sekund a seškrabujte dno pánve, dokud se víno z větší části neodpaří a nezmizí alkoholový zápach.
- Přidejte kuřecí vývar a 1 minutu prudce vařte, aby se z větší části odpařil.
- Poté přidáme smetanu, snížíme teplotu na střední a vaříme 2 minuty, dokud se nezredukuje a mírně nezhoustne.
- Vmíchejte parmazán, ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř.
- Ozdobte pažitkou a podávejte tak, jak je na pánvi, aby si lidé mohli sami posloužit (nebo přendejte na talíř, pokud dáváte přednost). Případně na každý talíř naservírujte porci kuřete, přelijte lžící omáčky a ozdobte pažitkou.
- Ideální je podávat s bramborovou kaší nebo rýží – něco, co nasákne tu úžasnou omáčku.