Recept na kuřecí polévku s rýží

PolévkyRýžeZeleninové polévky

Potřebujete se zahřát lahodnou a výživnou polévkou? Připravte si s námi snadný kuřecí vývar s kuřecími kousky a rýží, který vás zaručeně postaví na nohy.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 55 minut
  • Celkem: 1 hodina 5 minut

Ingredience

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla (nebo více oleje)
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 3 mrkve, rozpůlené a nakrájené na 1 cm plátky
  • 3 celerová žebra, nakrájená na 1 cm plátky
  • 3 lžičky Vegeta bujónu v prášku, nebo 2 x kostka zeleninového či kuřecího bujónu
  • 1/2 lžičky sušené petrželky
  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu, volitelně
  • 1/4 lžičky černého pepře, jemně mletého
  • 4 šálky (1 litr) kuřecího vývaru, nízký obsah sodíku
  • 4 šálky (1 litr) vody
  • 600 g kuřecích stehen bez kůže
  • 1 šálek (180 g) dlouhozrnné bílé rýže, nevařené
  • Sůl podle chuti
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky

Postup

  1. Olej a máslo dejte do velkého hrnce na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a česnek a vařte 5 minut, dokud cibule nezprůsvitní.
  2. Přidejte mrkev a celer, míchejte 1 minutu.
  3. Přidejte bujonový prášek, sušenou petrželku, tymián (pokud používáte), pepř, kuřecí vývar, vodu. Promíchejte a poté přidejte kuřecí maso.
  4. Přikryjte pokličkou a vařte na středně nízkém stupni 30 minut. Upravte teplotu tak, aby vývar mírně bublal. Jednou nebo dvakrát seberte přebytečnou pěnu.
  5. Odstraňte pokličku a přidejte rýži. Promíchejte, přikryjte a vařte 15 minut.
  6. Odstavte polévku ze sporáku.
  7. Kuře vyjměte do velké mísy. Rozdrťte ho dvěma vidličkami, vyhoďte kosti a vmíchejte do polévky.
  8. Vmíchejte polovinu petrželky, ochutnejte a případně dosolte. Podávejte a ozdobte další petrželkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang