Tento lahodný recept na krémovou kuřecí polévku je hotový za pouhých 60 minut.
Ingredience
- 115 g nesoleného másla
- 1 střední cibule nakrájená nadrobno
- 2 řapíky celeru (s listy), nakrájené na kousky
- 3 střední mrkve, nakrájené na kousky
- 80 g hladké mouky
- 1,65 l kuřecího vývaru, domácího nebo konzervovaného s nízkým obsahem sodíku
- 3 snítky petrželky
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 415 g vařeného kuřecího masa nakrájeného na kostky
- 120 ml dvojité smetany
- 2 a 1/2 lžičky suchého sherry
- 1 lžíce soli
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 10 g nasekané plocholisté petrželky
Postup
- Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na polévku na mírném ohni.
- Přidejte cibuli, celer a mrkev a přikryté za občasného míchání vařte asi 12 minut doměkka. Přidejte mouku a za stálého míchání dřevěnou lžící vařte další dvě minuty.
- Přilijte vývar a za stálého šlehání přiveďte k varu.
- Svažte snítky petržele, tymiánu a bobkový list kouskem kuchyňského provázku a přidejte je do polévky. Snižte teplotu a vařte 15 minut.
- Vmíchejte kuře a přiveďte k varu. Odstavte z ohně.
- Do polévky zašlehejte smetanu, sherry a sůl a podle chuti ji opepřete.
- Vyjměte a vyhoďte svazek bylinek.
- Rozdělte do polévkových misek, vrch každé polévky posypte nasekanou petrželkou a ihned podávejte.