Kuřecí kari nebo kuře na kari je pokrm pocházející z asijských zemí. Typické kari se skládá z kuřecího masa dušeného v cibulové a rajčatové omáčce, ochucené výrazným zázvorem, česnekem, rajčatovým protlakem, pálivými chilli papričkami a dalším kořením.
Často se používá na dochucení i kurkuma, kmín, koriandr a také neobvyklá skořice. Mimo oblast Asie se kuře na kari připravuje z připravené kořenicí směsi známé pod názvem kari. Z kokosového mléka se kromě slaných pokrmů připravují také sladké, např. kokosové pusinky.
Indické kari s kokosovým mlékem – recept
Tento recept na krémové kuřecí kari inspirovaný indickou kuchyní je podobný kari, které potkáte v Indii. Aromatické koření a chutě jsou potěšením pro smysly. Výborné s čerstvým naanem a rýží basmati.
Ingredience na indické kari s kokosovým mlékem
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 3 lžíce kari
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička papriky
- 1 bobkový list
- ½ lžičky nastrouhaného čerstvého kořene zázvoru
- ½ lžičky bílého cukru
- Sůl podle chuti
- 2 půlky kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 šálek obyčejného jogurtu
- ¾ šálku kokosového mléka
- ½ citronu, odšťavněného
- ½ lžičky kajenského pepře
Postup indické kari s kokosovým mlékem
- Na pánvi na středním plameni rozehřejte olivový olej. Osmahněte cibuli, dokud lehce nezhnědne. Vmíchejte česnek, kari, skořici, papriku, bobkový list, zázvor, cukr a sůl.
- Pokračujte v míchání po dobu 2 minut. Přidejte kousky kuřete, rajčatový protlak, jogurt a kokosové mléko. Přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte 20 až 25 minut.
- Vyjměte bobkový list a vmíchejte citronovou šťávu a kajenský pepř. Vařte ještě 5 minut.
TIP: Vyzkoušejte i další indický pokrm, kterým je tradiční kuřecí tikka masala, nebo oblíbený asijský pokrm, kterým je thajské kuře.
Kuřecí na kari bez smetany – recept
Tento jednoduchý recept na kuřecí kari je skvělým receptem pro rodinnou večeři. Vyrábí se jen z několika málo ingrediencí a je obohacen o smetanový jogurt.
Ingredience na kuřecí kari bez smetany
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 cibule, nakrájená na tenké plátky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- Kousek zázvoru velikosti palce, nastrouhaný
- 6 kuřecích stehen bez kůže a kostí
- 3 lžíce středně kořeněné pasty (dobře se hodí tikka)
- 400 g plechovky nakrájených rajčat
- 100 g řeckého jogurtu
- 1 malý svazek koriandru, nasekané listy
- 50 g mletých mandlí
- Chléb naan nebo vařená rýže basmati, k podávání
Postup na kuřecí kari bez smetany
- V ohnivzdorné zapékací misce nebo na velké pánvi rozehřejte na středním plameni olej.
- Přidejte cibuli a velkou špetku soli a smažte 8-10 minut, nebo dokud cibule nezíská zlatohnědou barvu a nelepí se.
- Přidejte česnek a zázvor a vařte další minutu.
- Kuřecí maso nakrájejte na 3 cm kousky, přidejte na pánev a 5 minut smažte, poté vmíchejte kořenící pastu a rajčata spolu s 250 ml vody.
- Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a vařte na mírném ohni odkryté 25-30 minut nebo dokud není hustá a mírně zredukovaná.
- Vmíchejte jogurt, koriandr a mleté mandle, dochuťte a podávejte s teplým naanem nebo nadýchanou rýží basmati.
Kuřecí nudličky na kari – recept
Kuřecí kousky se vaří v aromatické, lahodně ochucené kari omáčce a poté se dochutí smetanou pro bohatost a koriandrem pro barvu a svěžest. Kuřecí nudličky na kari doplňte svěží květákovou rýží s bylinkami.
Ingredience na kuřecí nudličky na kari
- 1 a 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky fenyklových semínek, rozdrcených v malém sáčku
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mleté hořčice
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená nadrobno
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce oloupaného a mletého čerstvého zázvoru
- 1 šálek kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- 3/4 šálku okapaných konzervovaných nakrájených rajčat
- Sůl
- Kayenský pepř, podle chuti
- 450-700 g kuřecích prsou bez kůže a kostí
- 1 lžička kukuřičného škrobu smíchaná s 2 lžícemi vody
- 1/3 šálku husté smetany
- 2 lžíce nasekaného koriandru
Postup na kuřecí nudličky na kari
- V malé míse smíchejte všechno koření ze směsi koření a dejte stranou.
- Na pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejte na středně vysoké teplotě olivový olej.
- Přidejte cibuli a smažte ji, dokud lehce nezezlátne, asi 4 až 6 minut.
- Přidejte česnek a zázvor, smažte dalších 30 sekund a poté přidejte směs koření a smažte 30 sekund.
- Přilijte kuřecí vývar a rajčata a přiveďte k varu, poté snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte 5 minut.
- Směs přelijte do mixéru, poté přiklopte víkem a vyjměte vložku víka, otvor přikryjte čistou složenou kuchyňskou utěrkou.
- Směs mixujte, dokud nebude dobře rozmixovaná a hladká, poté ji vraťte do pánve a zahřejte ji na středně vysoké teplotě.
- Omáčku ochuťte solí a kajenským pepřem (začněte asi s 1/2 lžičky soli a několika kapkami kajenského pepře, pak přidejte podle chuti) a poté přidejte kuře.
- Přiveďte k varu, pak snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte pánev pokličkou a za občasného míchání vařte, dokud se kuře neuvaří, asi 8-12 minut.
- Během poslední minuty vaření vmíchejte podle potřeby kaši z kukuřičného škrobu a vody, abyste omáčku mírně zahustili (nebo v případě potřeby zřeďte trochou kuřecího vývaru).
- Vmíchejte smetanu a podávejte teplé s koriandrem na rýži basmati.
Kuřecí kari s kokosovým mlékem – recept
Tento recept na kuřecí kari s kokosovým mlékem milujeme, protože má všechny ty teplé kořeněné indické chutě, ale jsou zde pouze dvě směsi koření (žluté kari a garam masala). Kari omáčka má skvělou hloubku chuti a její příprava je tak snadná. Ideální na všední večer.
Ingredience na kuřecí kari s kokosovým mlékem
- 2 lžíce žlutého kari
- 1 a 1/2 lžičky garam masaly
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 450-650 g kuřecího masa
- 1 lžička soli
- 1 plechovka kokosového mléka
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 1 jalapeňos, zbavené semínek a nakrájené na kousky
- 1 lžíce česneku, rozmačkaného a rozmělněného
- 1 lžíce zázvoru, oloupaného a mletého
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce studené vody
- 1/2 šálku nasekaného koriandru
Postup na kuřecí kari s kokosovým mlékem
- Ve velké pánvi opečte koření na sucho. Tento dvouminutový proces tolik probudí jejich chuť. Do suché pánve přidejte 2 lžíce kari, 1 a 1/2 lžičky garam masaly a 1/4 lžičky kajenského pepře a nastavte na střední teplotu.
- Nechte je 1-2 minuty opékat a pečlivě je hlídejte. Neodcházejte a nenechte ji spálit. Průběžně suché koření míchejte, aby se nepřipálilo. Asi po 1-2 minutách sundejte z ohně a seškrábněte do malé misky.
- Nakrájejte 0,5 kg kuřecích prsou na kousky. Posypte 1 lžičkou soli. Přidejte syrové kousky kuřete do středně velké mísy.
- Kuře v míse posypte polovinou opečeného koření. Promíchejte, aby se vše promíchalo a kuře bylo obalené.
- Otevřete plechovku kokosového mléka a vylijte ho na kuře. Necháme ho minutu marinovat, zatímco si nakrájíme zeleninu.
- Nakrájíme cibuli a jalapeňos. Ujistěte se, že jste z jalapeňa odstranili všechna semínka a blány, pokud ho nemáte rádi opravdu ostré.
- Česnek rozmačkejte, oloupejte a rozmělněte, na 1 lžíci budete potřebovat 3-4 stroužky. Zázvor oloupejte lžící a rozmělněte na 1 polévkovou lžíci (zbytek zázvoru si schovejte do mrazáku na příště).
- Do stejné velké pánve jako předtím přidejte 3 lžíce olivového oleje. Nastavte ji na středně vysoký plamen.
- Když je olej rozpálený a leskne se, přidejte nakrájenou cibuli a jalapeňos. K cibuli přidejte všechno zbývající opečené koření. Nechte smažit 4-6 minut, dokud cibule nezprůsvitní. Pokud se koření začne přichytávat k pánvi, přidejte ještě trochu oleje.
- Přidejte prolisovaný česnek a zázvor a smažte 1 minutu, dokud se nerozvoní. Nenechte ho zhnědnout, v případě potřeby snižte teplotu nebo přidejte ještě trochu oleje.
- Do pánve přidejte 1 lžíci citronové šťávy (asi polovina citronu).
- Do pánve přidejte kokosové mléko a kuřecí maso. Přidejte 1 šálek kuřecího vývaru a promíchejte. Zvyšte teplotu zpět na středně vysokou.
- Nechte směs mírně vařit a poté na středně nízké teplotě snižte teplotu na mírný var. Ujistěte se, že dochází k pomalému probublávání.
- Do malé misky přidejte 2 lžíce vody a 1 lžíci kukuřičného škrobu. Míchejte, dokud se neobjeví žádné hrudky (v případě potřeby přidejte ještě trochu studené vody). Přidejte kukuřičnou škrobovou kaši ke kuřecímu kari a promíchejte.
- Kari nechte vařit na nejnižší možné teplotě, přičemž stále udržujte pomalé bublání. Kari je hotové, když je kuře uvařené, mělo by to trvat asi 5-8 minut v závislosti na tom, jak velké jsou vaše kousky kuřete. Kuře vyzkoušejte tak, že dřevěnou lžící rozdělíte kousek, abyste zjistili, zda je uvařené. Jakmile je kuře uvařené, ihned ho stáhněte z ohně, aby nebylo rozvařené a tvrdé.
- Nasekejte asi 1/2 šálku koriandru a vmíchejte ho do kari.
- Podávejte horké s jasmínovou rýží nebo rýží Basmati, domácím Naanem nebo máslovým Roti!
TIP: Podívejte se, jak uvařit jasmínovou rýži, aby byl váš pokrm dokonalý!
TIP: Vyzkoušejte recept na zapečené kuřecí maso s rýží a kuřecí teriyaki.
Kuře na kari po filipínsku – recept
Ochutnejte tuto filipínskou verzi kuřecího kari. Je sytá a chutná – prostě vynikající.
Ingredience na kuře na kari po filipínsku
- 900 g kuřecího masa
- 1 lžíce kari
- 1 kus brambory, nakrájená na kostičky
- 4 stroužky česneku, mletého
- 2 stonky celeru, nakrájené na plátky
- 1 kus červené papriky, nakrájená na plátky
- 2 kusy dlouhé zelené papriky
- 1 kus nakrájené cibule
- Zázvor, nakrájený na plátky
- 2 šálky kokosového mléka
- 1/2 šálku smetany, volitelné
- 1 šálek vody
- Rybí omáčka a mletý černý pepř podle chuti
Postup na kuře na kari po filipínsku
- Na pánvi rozehřejte olej. Brambory smažte 1 minutu z každé strany. Vyjměte je z pánve. Odložte stranou.
- Na zbylém oleji osmahněte česnek, cibuli, celer a zázvor, dokud cibule nezměkne.
- Přidejte kousky kuřete. Smažte, dokud vnější část kuřete nezíská světle hnědou barvu.
- Přidejte 1 lžíci rybí omáčky. Pokračujte v restování po dobu 1 minuty.
- Přilijte kokosové mléko a vodu. Nechte přejít varem.
- Přidejte kari koření. Míchejte, dokud se prášek zcela nezředí. Hrnec přikryjte a pokračujte ve vaření na mírném až středním ohni, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu.
- Přidejte červenou papriku a smaženou bramboru. Vařte 5 minut.
- Podle potřeby dochuťte rybí omáčkou a mletým černým pepřem. V případě potřeby můžete přidat také plnotučnou smetanu.