Kuře s parmezánovou krustou patří mezi nejjednodušší a nejchutnější způsoby, jak upravit kuřecí prsa na rychlou večeři.
Kuřecí maso je oblíbenou volbou, pokud jde o libové bílkoviny, protože v jedné porci obsahuje značné množství a málo tuku.
Kuřecí maso
Kuřecí prsa jsou nízkotučným zdrojem bílkovin, který neobsahuje žádné sacharidy. Počet kalorií v různých částech kuřecího masa se liší. Nejnižší počet kalorií mají kuřecí řízky, zatímco nejvyšší kuřecí hřbet.
- Jedno kuřecí prso má 284 kalorií nebo 165 kalorií na 100 g. Přibližně 80 % kalorií pochází z bílkovin, zatímco 20 % z tuků.
- Jedno kuřecí stehno obsahuje 208 kalorií neboli 179 kalorií na 100 g. Obsahuje 55 % bílkovin a 45 % tuku.
- Jedno kuřecí křidélko má 43 kalorií, tedy 203 kalorií na 100 g. Obsahuje 64 % bílkovin a 36 % tuku.
Parmezán
Parmezán je italský sýr s charakteristickou výraznou oříškovou chutí, která může být sladká, slaná i hořká zároveň. Má drobivou, zrnitou strukturu a může mít světle až tmavě žlutou barvu. Mezi jeho nejvýznamnější nutriční vlastnosti patří velké množství bílkovin a vápníku a snadná stravitelnost.
Výhody parmezánu
Parmezán je velmi výživný. Je bohatý na bílkoviny, tuk připravený k použití a živiny, které podporují zdraví kostí. Je bezlaktózový, bohatý na vápník a obsahuje lehce stravitelné, vysoce kvalitní bílkoviny.
Přidáním parmezánu do pokrmů můžete zlepšit jejich chuť a nutriční profil. Můžete si ho vychutnat ve sladkých i slaných pokrmech.
Nevýhody parmezánu
Parmezán může vyvolat alergické reakce u osob s alergií na kasein nebo kravské mléko. Lidé s těmito alergiemi by se měli parmezánu a dalším mléčným výrobkům vyhnout.
Kuřecí maso v parmezánové krustě – recept
Kuře s parmezánovou krustou je dostatečně snadné na to, abyste si ho mohli připravit na náročný všední večer, ale zároveň je dostatečně výjimečné pro společnost.
Ingredience na kuřecí maso v parmezánové krustě
Krusta
- ½ hrnku hladké mouky
- 2 vejce
- ⅔ šálku ochucené italské strouhanky (Progresso)
- ⅓ šálku čerstvě nastrouhaného sýra Parmigiano-Reggiano
- ¼ lžičky soli
- ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžíce jemně nasekaných čerstvých bylinek, například tymiánu, petrželky, pažitky nebo rozmarýnu
Kuře
- 3-4 kuřecí prsa bez kůže a kostí (asi 700 g), naklepaná na tloušťku 0,5 cm
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- ¼ šálku olivového oleje
- kousky citronu na podávání
Postup na kuřecí maso v parmezánové krustě
- Postavte tři velké mělké mísy do řady. Do první mísy dejte mouku, do druhé rozklepněte vejce a ve třetí míse smíchejte strouhanku, parmezán, sůl, pepř a nasekané čerstvé bylinky.
- Kuřecí prsa osolte a opepřete. První kuřecí prsíčka obalte v mouce a přebytečnou mouku setřeste, dokud nezůstane jen lehká vrstva. Poté kuře ponořte do vaječné směsi, otočte, aby se rovnoměrně obalilo, a přebytečné vejce nechte odkapat.
- Nakonec kuře namočte do směsi strouhanky a několikrát otočte, aby se dobře obalilo. Obalené kuře položte na talíř a postup opakujte, dokud nebudou obalena všechna kuřecí prsa.
- Ve velké pánvi na smažení rozehřejte na středním ohni olej. Když je olej rozpálený, přidejte na pánev kuřecí prsa a smažte je 2 až 3 minuty, dokud první strana nezíská zlatavou barvu.
- Obraťte je a pokračujte ve vaření, dokud nejsou hotová, tedy ještě 2 až 3 minuty. Ihned podávejte s klínky citronu.
Recept na kuře v parmezánové krustě
Kuře s parmezánovou krustou – kuřecí prsa se rozdělí na poloviny, obalí se v aromatickém parmezánu a panko strouhance a osmaží se na pánvi, až jsou krásně zlatohnědá a křupavá.
Ingredience na kuře v parmezánové krustě
- 2 kuřecí prsa bez kůže
- 1/2 šálku hladké mouky
- 2 lžičky italského koření
- 1 a 1/2 lžičky česnekového prášku
- 2 velká vejce
- 1 šálek panko strouhanky
- 1/2 šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 6 lžic olivového oleje
- citronové klínky a čerstvá petrželka (nepovinné), k podávání
Postup na kuře v parmezánové krustě
- Každé kuřecí prso rozdělíme na 2 porce, celkem tedy na 4 kusy. Přikryjte kuřecí maso plastovou fólií a každý kus naklepejte plochou stranou paličky na maso na rovnoměrnou tloušťku 0,5 cm.
- Do jedné mělké misky přidejte mouku, italské koření a česnekový prášek a prošlehejte.
- Ve druhé mělké misce rozšlehejte vejce, dokud se nespojí.
- Ve třetí mělké misce smíchejte panko a parmezán.
- Kuřecí řízky osolíme a opepříme z každé strany. Poté je po jedné straně obalíme ve směsi mouky, přeneste na vejce a obalte z obou stran, zvedněte a nechte přebytečné množství odtéct.
- Přeneste na směs panko, obalte obě strany a přitom směs přitlačte, aby se dobře obalila.
- Na 30 cm těžké nepřilnavé pánvi na středním ohni rozehřejte 1/4 šálku olivového oleje.
- Na předehřátou pánev přidejte dvě prsa a nechte je smažit, dokud zespodu nezískají zlatavou barvu, asi 4 minuty (pokud se vám zdá, že hnědnou příliš rychle, v případě potřeby mírně snižte teplotu hořáku). Obraťte je a pokračujte v pečení, dokud nebudou na spodní straně zlatavě hnědé a střed nebude mít na teploměru 73 °C, tedy asi o 4 minuty déle.
- Přendejte na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte olej v pánvi odkapat. Do pánve přidejte zbývající 2 lžíce oleje a zopakujte proces vaření se zbývajícími dvěma kuřecími prsíčky.
- Podávejte teplá s citronem a podle potřeby ozdobená petrželkou.
Kuřecí řízky v těstíčku v troubě – recept
Kuřecí maso v těstíčku z parmezánu a majonézy je jednoduchý způsob, jak připravit kuřecí řízky jinak. Stačí je potřít majonézou, posypat parmezánem a strouhankou a zapéct. Večeře bude hotová za 30 minut nebo méně.
Ingredience na kuřecí řízky v těstíčku v troubě
- ½ šálku majonézy (např. Hellmann’s)
- ¼ šálku strouhaného parmezánu
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 4 lžičky italské ochucené suché strouhanky
Postup na kuřecí řízky v těstíčku v troubě
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Ve střední misce smíchejte majonézu a parmezán, dokud se dobře nespojí.
- Kuřecí prsa rozložte na plech. Rovnoměrně je potřete majonézovou směsí a posypte strouhankou.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud kuřecí řízky v těstíčku na povrchu nezezlátnoi a nebudou propečené, asi 20 minut.
Recept na kuřecí řízky v parmezánové krustě
Zlatavá, křupavá kuřecí prsa s parmezánovou krustou chutnají jako řízek bez pocitu viny plného sacharidů.
Ingredience na kuřecí řízky v parmezánové krustě
Kuře
- 500 g kuřecích prsou (2 velká prsa)
- 1 lžička italského koření
- 1/2 lžičky cibulového prášku
- sůl a pepř na dochucení
Vajíčko
- 2 vejce
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1/2 lžičky italského koření
- sůl a pepř podle chuti
Natírání
- 1 hrnek čerstvého strouhaného parmezánu
- 1/2 šálku mandlové mouky (ne mandlové moučky)
Vaření
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
Postup na kuřecí řízky v parmezánové krustě
- Každé kuřecí prso rozřízněte vodorovně na polovinu, abyste vytvořili 4 filety. Hojně je okořeňte italským kořením, cibulovým práškem, solí a pepřem. Odložte stranou.
- V mělké misce rozšlehejte vejce, česnek a italské koření. Dochuťte špetkou soli a pepře. Vložte kuře do vaječné směsi a nechte ho marinovat.
- V samostatné mělké misce smíchejte parmezán a mandlovou mouku.
- Vidličkou nebo kleštěmi zvedněte jeden kousek kuřecích prsou a nechte z něj odkapat přebytečný vaječný vývar.
- Obalte je v parmezánové směsi a hřbetem vidličky kuře lehce zatlačte do povlaku, pak je otočte a opakujte. Přebytečnou polevu setřeste a opakujte se zbývajícími kousky kuřete.
- Na velké nepřilnavé pánvi nebo v pánvi na středně silném ohni rozehřejte olej a máslo. Na pánvi smažte po dvou kouscích kuře (asi 4 minuty). S kuřetem nehýbejte, protože by se obal mohl z povrchu kuřete odloupnout dříve, než se stihne přilepit.
- Jakmile je obal křupavý, zlatavý a zpevněný, otočte ho a pokračujte ve smažení z druhé strany, dokud není zlatavý a propečený.
- Postup opakujte se zbývajícími kuřecími prsíčky.
Parmazánové sušenky – recept
Tento recept je jednoduchým doplňkem každého jídla. Obvykle nestačí jedna sušenka na osobu.
Ingredience na parmazánové sušenky
- 170 g chlazených podmáslových sušenek, rozdělených na 5 sušenek
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
Postup na parmazánové sušenky
- Předehřejte troubu na 200 °C. Obě strany sušenek namočte do rozpuštěného másla a poté do sýra.
- Do dobře vymaštěné kulaté formy o průměru 23 cm položte sušenky ve vzdálenosti 2,5 cm od sebe.
- Pečte dozlatova 8-11 minut. Podávejte teplé.
Tyto malé sýrové sušenky jsou dokonalým zákuskem pro zábavu. Podávejte je k nápojům, sýrovému talíři nebo jako přílohu k polévce.
TIP: Pokud máte radši sladké, můžete vyzkoušet recept na sušenky z ovesných vloček, domácí sušenky, banánové sušenky nebo arašídové sušenky.