Kuřecí maso s dijonskou hořčicí – recept

Hlavní jídlaKuřecí masoMaso
kureci-maso-s-dijonskou-horcici-8622616

Toto kuře se smetanovou omáčkou z dijonské hořčice je snadné a rychlé jídlo. Kuřecí maso i omáčka se připravují na jedné pánvi, takže úklid je hračka.

Pozor, abyste kuře nepřevařili

Protože je kuře tak tenké a vaří se tak rychle, může se snadno stát, že ho převaříte a bude gumové. Stačí jen několik minut z každé strany na pánvi – jen tolik, aby se každá strana opekla.

Pokud si nejste jisti, zda jsou kuřata zcela propečená, rozřízněte jeden z řízků a zkontrolujte, zda není syrový.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 4 porce

Ingredience

  • 1 kg kuřecích prsou bez kůže a kostí
  • sůl
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 šálek nakrájené šalotky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína (lze nahradit kuřecím vývarem)
  • 1/2 šálku vody
  • 4 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/4 šálku smetany

Postup

  1. Kuřecí prsa posypte je solí.
  2. Každé kuřecí prso nakrájejte na 3 přibližně stejně velké kusy.
  3. Potřete je trochou olivového oleje.
  4. Kuřecí prsa naklepejte na asi 1,5 cm.
  5. Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej.
  6. Když máslo zpění, přidejte na pánev kousky kuřete.
  7. Pánev nepřeplňujte, v případě potřeby pracujte po částech.
  8. Kuře z jedné strany lehce opečte, otočte a opečte i druhou stranu.
  9. Kuře nepřepečte.
  10. Kousky jsou tenké a rychle se upečou.
  11. Vyjměte kousky kuřete z pánve a dejte je stranou, zatímco budete připravovat omáčku.
  12. Do pánve přidejte nakrájenou šalotku.
  13. Snižte teplotu na střední.
  14. Promíchejte, aby se obalily zbylým tukem na pánvi.
  15. Vařte do změknutí, asi 5 až 6 minut.
  16. Do pánve přidejte bílé víno a zvyšte teplotu na nejvyšší stupeň.
  17. Když se většina vína odpaří, přidejte vodu, hořčici a sušený tymián.
  18. Vařte, dokud se množství nezredukuje na polovinu.
  19. Snižte teplotu na minimum.
  20. Přidejte kuře zpět do pánve a potřete ho omáčkou.
  21. Odstavte pánev z ohně a přilijte smetanu.
  22. Ochutnejte a upravte koření, v případě potřeby přidejte více soli.
  23. Podávejte s nudlemi, rýží nebo bramborovou kaší.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang