Kuřecí maso lze připravit nepřeberným množstvím způsobů. Co takhle vyzkoušet vynikající pikantní kořeněné kuře po jamajsku?
Příprava
- Vaření: 60 minut
- Ostatní: 24 hodin
- Celkem: 25 hodin
Ingredience
- 1/2 šálku sladového octa (nebo bílého octa)
- 2 polévkové lžíce tmavého rumu
- 2 papričky Scotch bonnet (nebo habaneros) se semínky, nakrájené na kousky
- 1 červená cibule, nakrájená na kousky
- 4 jarní cibulky, nasekané
- 1 lžíce sušeného tymiánu nebo 2 lžíce čerstvých tymiánových lístků, nasekané
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 čajové lžičky soli
- 2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 4 lžičky mletého nového koření
- 4 lžičky mleté skořice
- 4 lžičky mletého muškátového oříšku
- 4 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky melasy
- 1/2 šálku limetkové šťávy
- 1 kuře, podélně rozříznuté na polovinu
- Sůl a čerstvě mletý pepř
Postup
- Připravte si marinádu: Vložte do mixéru ocet, rum, feferonky, cibuli, zelené cibulky, tymián, olivový olej, sůl, pepř, nové koření, skořici, muškátový oříšek, zázvor a melasu. Mixujte, dokud nebude směs z větší části hladká.
- Vložte kuře do velké mísy. Kuře zalijte marinádou, dobře obalte a uložte do chladničky, přikryté fólií. Nechte marinovat přes noc.
- Druhý den kuře vyjměte a zbylou marinádu dejte do malého hrnce.
- Přiveďte ji k varu, snižte teplotu a vařte 10 minut. Odstavte a použijte jako omáčku na podlévání kuřete.
- Předehřejte troubu na 180 °C. Kuře vložte do pekáče kůží nahoru. Pečte, dokud nebude kuře propečené, asi 40-50 minut.
- Přeneste kuře na talíř. Volně ho přikryjte fólií, aby zůstalo teplé, a nechte ho 15 minut stát.
- Kuře nakrájejte na kousky. Podávejte s černými fazolemi a rýží.