Kuřecí maso na tyto kebaby s řeckým kořením marinujte co nejdéle, aby nasáklo veškerou chuť a bylo opravdu křehké. Podávejte s teplým chlebem, salátem a tzatziki.
Tyto tzv. souvlaki jsou v Řecku oblíbeným rychlým občerstvením. Na otevřeném ohni se připravují špízy z marinovaného masa – může to být jehněčí, vepřové nebo kuřecí.
Přílohou jsou obvykle rajčata, červená cibule a tzatziki zabalené do měkkého chleba pitta. V některých tavernách se podávají také hranolky plněné uvnitř pitty, místo kuřecího masa se dá zaměnit za krůtí maso.
Ingredience
- 12 kuřecích stehen bez kůže a kostí
Na marinádu
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička sušené máty
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička koriandru
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky mleté skořice
- kůra a šťáva z 1 citronu a 1 citron nakrájený na klínky k podávání
- 4 rozdrcené stroužky česneku
Pita wrapy
- 250 g silné bílé chlebové mouky
- 7 g sáčku rychle působícího sušeného droždí
- 1 lžička zlatého cukru krupice
- 2 lžičky olivového oleje a trochu na potření
Tzatziky
- ½ okurky
- 200 g řeckého jogurtu
- malý svazek máty, jemně nasekaný
- 1 malý stroužek česneku, rozdrcený
- šťáva z ½ citronu
K podávání
- 1 máslový nebo kulatý salát
- 4 velká rajčata, zbavená semínek, nakrájená na kousky
- 1 červená cibule, rozpůlená a nakrájená na tenké plátky
Postup
- Krok 1 – Kuře vyklopte do velké mísy a přidejte ingredience na marinádu spolu s 1 lžičkou soli a velkým množstvím černého pepře. Dobře promíchejte a dbejte na to, aby bylo každé stehno dobře obalené. Přikryjte a nechte v chladu nejméně 3 hodiny, nebo až 48 hodin, pokud máte čas.
- Krok 2 – Několik hodin před konzumací připravte pittu. V míse promíchejte konečky prstů mouku, droždí, cukr a 1/2 lžičky soli. Přidejte 150 ml vlažné vody a 2 lžičky olivového oleje a spojte v těsto. Vyklopte ho na pracovní plochu a hněťte 8-10 minut (nebo použijte stolní mixér po dobu 5 minut). Vyčistěte mísu, lehce ji potřete olejem, vraťte do ní těsto a volně ji přikryjte potravinovou fólií. Necháme kynout 1 hodinu nebo dokud se těsto téměř nezdvojnásobí.
- Krok 3 – Rozdělte těsto na čtyři stejné díly. Rozválejte je na co nejtenčí kolečka. Přikryjeme je naolejovanou potravinovou fólií a necháme 15-20 minut kynout.
- Krok 4 – Tzatziky připravíte tak, že okurku podélně rozpůlíte a vydlabete z ní semínka. Nakrájejte ji nadrobno a smíchejte s ostatními přísadami a špetkou soli. Chlaďte, dokud nebudete připraveni k podávání.
- Krok 5 – Rozpalte gril na nejvyšší stupeň. Vyložte plech na pečení alobalem a najděte 4 kovové špejle dostatečně dlouhé, aby seděly napříč a měly pod sebou trochu místa. Vyjměte kuře z lednice, vezměte jedno stehno a navlékněte ho na 2 špejle tak, aby mělo z obou stran provlečenou špejli. Navlékněte na něj další kousek kuřete, přičemž mezi jednotlivými kousky nechte malou mezeru; na každý pár špejlí by se mělo vejít 6 stehen. Špízy umístěte na horní část pekáče a odložte stranou, zatímco budete dokončovat pitty.
- Krok 6 – Rozpalte velkou pánev (nebo dvě, pokud je máte) na středně silném ohni a potřete pečivo olejem. Opatrně jeden z nich zvedněte do pánve. Měly by prskat a po 1-2 minutách by se na povrchu měly objevit bublinky. Když je spodní strana zlatavá, otočte ji a smažte další 2-3 minuty. Pokračujte, dokud nejsou všechny chleby hotové, a zabalte je do fólie. Chleby udržujte v teple na dně trouby, zatímco budete péct kuře. Případně je můžete 5-8 minut péct na grilu a občas je otočit.
- Krok 7 – Vložte kuře pod rozpálený gril a grilujte 15-20 minut, pravidelně potírejte olejem a šťávou ze dna plechu a v polovině pečení obracejte. Po upečení kuře vyjměte z trouby a nechte 5 minut odpočívat.
- Krok 8 – Každý pár špízů prořízněte, aby vznikly čtyři kebaby, a podávejte je v teplém chlebu se salátem, rajčetem, červenou cibulí, plátky citronu a tzatziki.