Tyto kuřecí enchilady jsou připraveny s pikantní omáčkou tomatillo salsa verde. Tyto kuřecí enchilady jsou připraveny s pikantní omáčkou tomatillo salsa verde! Je to fantastický recept pro hladové krky, ať už se jedná o páteční filmový večer, večírek nebo jen večeři s rodinou.
Můžete si je připravit dopředu a upéct je až těsně předtím, než je budete potřebovat. Dají se z nich také připravit úžasné zbytky (zejména s vejci k snídani).
Jak si vyrobit Enchiladas Verdes
Při přípravě těchto enchiladas začněte tím, že naklepeme kuřecí stehna.
Salsu verde připravíte tak, že uvaříte rajčata a rozmixujete je s chilli, cibulí, česnekem, koriandrem a limetkovou šťávou. Můžete také použít již připravenou salsu verde v lahvi.
Poté osmažte žluté kukuřičné tortilly, aby změkly a zvýraznily svou chuť.
Pak už stačí jen srolovat tortilly s trochou salsy a rozdrobeným kuřecím masem a naskládat do zapékací. Zalijte je salsou verde a zapečeme. Na talíři posypte je pak posypte červenou cibulí, koriandrem a zakysanou smetanou.
Příprava
- Příprava: 30minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 40 minut
- Počet porcí: 4 až 6 porcí
Poznámka: Použijte již připravené balené salsy verde, která by měla být k dostání v každém obchodě s mexickými potravinami. Použijte 3 šálky. Můžete také použít kuře z rožně.
Balené tortilly se liší svou tloušťkou a kvalitou. Silnější kukuřičné tortilly vydrží při smažení lépe než tenké, které se mohou rozpadat.
Ingredience
Kuře:
- 500 g kuřecích stehen bez kůže
- 2 stroužky česneku
- 1/4 střední cibule
- 2 lžičky mořské soli
Na tomatillovou salsu:
- 500 g rajčat, zbavených slupek
- 2 chilli papričky
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku nakrájené bílé nebo žluté cibule
- 1/2 šálku nasekaného koriandru, včetně stonků
- 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 1 lžička mořské soli
Na enchilady:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 12 kukuřičných tortill
- 1/4 šálku zakysané smetany
- 1/2 šálku nadrobeného mexického sýra cotija
- 1/3 šálku nakrájené červené cibule na ozdobu
- 1/2 šálku nasekaného čerstvého koriandru včetně stonků na ozdobu
Postup
- Kuřecí stehna vložte do středně velkého hrnce a zalijte je vodou.
- Do vody přidejte rozpůlený česnek, 1/4 cibule a 2 lžičky soli.
- Přiveďte k varu, snižte teplotu na velmi nízkou, aby se udržovala těsně pod bodem varu, a přikryté vařte 10 až 15 minut.
- Kuřecí stehna vyjměte do samostatné mísy a nechte je vychladnout.
- Zatímco se kuře vaří, vložte do samostatné pánve rajčata a chilli papričky serrano a zalijte je vodou.
- Přiveďte je k varu a poté je nechte vařit.
- Vařte, dokud se rajčata nerozvaří a nezmění barvu, ale nejsou kašovitá, asi 5 minut.
- Odstavte z ohně.
- Přeneste rajčata a chilli do mixéru.
- Do mixéru přidejte 1/4 šálku tekutiny z vaření rajčat, 2 stroužky česneku, půl šálku nasekané cibule, 1 lžíci limetkové šťávy a asi 1/2 šálku nasekaného koriandru.
- Přidejte jednu lžičku soli.
- Pyré mixujte 15 až 30 sekund.Pokud není dostatečně pálivá, přidejte další chilli papričku (nemusí být vařená).
- V případě potřeby přidejte podle chuti více soli.
- Měli byste mít asi 3 šálky salsy.
- Uvařené kuřecí maso zbavte kostí (pokud používáte stehna s kostí).
- Maso rozdrobte vidličkou nebo nožem.
- Kuře vložte do mísy a přidejte 1/2 šálku rajčatové omáčky.
- Na pánvi rozehřejte lžíci oleje na středním plameni.
- Přidejte na pánev tortillu a nechte ji asi 10 sekund syčet.
- Pomocí kovové špachtle ji otočte na druhou stranu.
- Nechte ji ještě několik vteřin zasyčet.
- Na tuto tortillu položte další (aby nasákla přebytečným olejem) a znovu ji otočte.
- Můžete pokračovat a kukuřičné tortilly naskládat na tortilly, které se zdají mít přebytečný olej.
- Tímto způsobem nové tortilly absorbují část přebytečného tuku z ostatních tortill.
- Když jsou tortilly prohřáté, vyjměte je na talíř vyložený papírovou utěrkou.
- Podle potřeby přidejte na pánev další olej a pokračujte v prohřívání všech tortill.
- Předehřejte troubu na 120 °C.
- Do středu tortilly dejte lžíci kuřecího masa a tortillu srolujte.
- Srolovanou tortillu položte švem dolů do zapékací misky a opakujte to se všemi tortillami.
- Přikryjte srolované tortilly fólií a udržujte je 10 minut v teple.
- Zbylou tomatillovou salsu dejte do malého hrnce a zahřívejte na středním plameni, dokud nezačne vřít.
- Vyjměte ohřáté rolované tortilly a potřete je salsou.
- Část omáčky nechte projít mezi srolovanými tortillami, aby se dostala na dno.
- Navrch přidejte rozdrobený sýr cotija, nasekanou červenou cibuli a nasekaný čerstvý koriandr.
- Zakysanou smetanu zřeďte lžící vody a pokapejte jí enchilady.
- Zakysanou smetanu nevynechávejte! Je nezbytná k vyvážení ostré kyselosti salsy verde.