Tuto klasiku francouzského bistra si snadno připravíte doma a skvěle se hodí ke krémové kaši nebo křupavému chlebu.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 1 hodina 30 minut
- Celkem: 1 hodina 50 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 lžička olivového oleje
- 25 g másla
- 4 kuřecí stehna
- 1 cibule nakrájená na kousky
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 200g balení malých žampionů
- 225 ml červeného vína
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 2 snítky tymiánu
- 500 ml kuřecího vývaru
Postup
- Ve velkém kastrolu s poklicí rozehřejte 1 lžičku olivového oleje a polovinu z 25 g másla.
- Okořeňte 4 kuřecí stehna a smaž je z každé strany asi 5 minut dozlatova.
- Vyjměte je a dejte stranou.
- V pánvi rozpusťte zbývající máslo.
- Přidejte 1 nakrájenou cibuli a smažte ji asi 5 minut, dokud nezměkne.
- Přidejte 2 rozdrcené stroužky česneku, vařte asi 1 minutu, přidejte 200 g malých hříbků.
- Vařte 2 minuty a poté přidejte 225 ml červeného vína.
- Vmíchejte 2 lžíce rajčatového protlaku, nechte tekutinu asi 5 minut probublávat a redukovat, pak vmíchejte 2 snítky tymiánu a zalijte 500 ml kuřecího vývaru.
- Kuřecí stehna vraťte zpět do pánve, přikryjte a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu, dokud kuře není velmi měkké.
- Kuřecí stehna vyjměte z pánve a udržujte je v teple.
- Omáčku rychle povařte asi 10 minut, dokud nezíská sirupovitou konzistenci a nezkoncentruje se v ní chuť.
- Kuřecí stehna vložte zpět do omáčky a podávejte.