Toto pečené kuře se zeleninou na jedné pánvi chutná, jako by jeho příprava zabrala hodiny času. Opak je pravdou. Jednoduché ingredience lze připravit během několika minut. Rozmarýn mu dodá bohatou chuť a šťáva z masa dokonale propeče zeleninu. Je to neuvěřitelně snadné.
Ingredience
- 1 kg červených brambor (asi 6 středně velkých), nakrájených na 2 cm kousky
- 1 velká cibule, nahrubo nakrájená
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 1-1/4 čajové lžičky soli
- 1 lžíce mletého čerstvého rozmarýnu nebo 1 lžička sušeného rozdrceného rozmarýnu
- 3/4 lžičky pepře
- 1/2 lžičky papriky
- 6 kuřecích stehen s kostí (asi 2-1/4 kg), bez kůže
- 6 šálků čerstvého baby špenátu
- plátky citronu
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 225 °C.
- Ve velké míse smíchejte brambory, cibuli, olej, česnek, 3/4 lžičky soli, 2 lžičky čerstvého rozmarýnu nebo 1/2 lžičky sušeného rozmarýnu a 1/2 lžičky pepře a promíchejte.
- Přeneste je do pekáče o rozměrech 38 x 25 x 2,5 cm potřeného sprejem na pečení.
- V malé misce smíchejte papriku a zbývající sůl, rozmarýn a pepř.
- Kuře posypte paprikovou směsí a naaranžujte na zeleninu.
- Pečte, dokud teploměr zapíchnutý do kuřete neukáže 170-175 °C a zelenina nezměkne (cca 35-40 minut).
- Kuře vyjměte na servírovací talíř a uchovávejte v teple.
- Zeleninu obložte špenátem.
- Pečte, dokud zelenina nezměkne a špenát neuvadne, ještě 8-10 minut. Zeleninu promíchejte, aby se spojila.
- Podávejte s kuřetem. V případě potřeby podávejte s dalším čerstvým rozmarýnem a plátky citronu.