Celé kuře z tlakového hrnce je nejrychlejší způsob přípravy kuřete. Celé kuře uvařené v tlakovém hrnci je tak šťavnaté a zamilujete si k němu i snadnou třísložkovou kuřecí omáčku.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 25 minut
- Dodatečný čas: 15 minut
- Počet porcí: 6
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
Na kuře
- celé kuře o hmotnosti 1,8 kg
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 4 oloupané a lehce rozmačkané stroužky česneku
- 2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1 lžička cibulového prášku
- 1 lžička česnekového prášku
- 1/2 lžičky papriky
- 1 rozdrcená větvička rozmarýnu
- 1 mletá větvička tymiánu
- 8 lžic rozpuštěného nesoleného másla
- 1/2 citrónu
Na kuřecí omáčku
- 3 lžíce nesoleného másla
- 3 lžíce hladké mouky
Postup
Na kuře
- Z kuřete vyjmeme vnitřnosti. Osušíme ho papírovými utěrkami zevnitř i zvenku. Položíme kuře prsíčky nahoru. Od strany stehen uvolníme kůži z prsou a pomůžeme si hřbetem lžíce. Dáme stranou.
- V malé misce smícháme veškeré koření, mletý rozmarýn, tymián, 1 lžíci citrónové šťávy a jednu kostku rozpuštěného másla. Promícháme, spojíme a odstavíme.
- Dovnitř tlakového hrnce umístíme mřížku a přidáme 1 šálek kuřecího vývaru. Přidáme kuřecí prsa stranou nahoru. Dutinu kuřete naplníme rozdrcenými stroužky česneku a polovinou citrónu.
- Polovinu máslové směsi nalijeme pod kůži a zbývající směs rovnoměrně rozetřeme po povrchu kuřete.
- Vaříme v tlakovém hrnci 24 minut s 15ti minutovým přirozeným uvolněním tlaku. Kuře vyjmeme a necháme přebytečnou šťávu odkapat do hrnce. Tuto tekutinu si uschováme na omáčku.
- Přeneseme kuře na alobalem vyložený plech, osolíme, opepříme a podle potřeby přidáme papriku, aby se kuře trochu obarvilo. Poté ho pečeme při teplotě 260 °C, dokud kůže nezhnědne. Před krájením ho necháme 10 minut odpočívat.
Na kuřecí omáčku
- Z hrnce vylijeme veškerou tekutinu do misky nebo odměrky a odsadíme přebytečný tuk. Po scezení tuku by nám měly zůstat asi 2 šálky.
- V hrnci rozpustíme máslo. Vmícháme mouku a šleháme 1 minutu, dokud nezíská zlatavou barvu.
- Přidáme scezenou tekutinu a šleháme, dokud se nezačne vařit a nezhoustne, pak stáhneme z ohně. Podáváme s kuřecím masem.
Tip
Obecně platí, že kuře vařte při vysokém tlaku 6 minut na 450 g, poté proveďte přirozené uvolnění tlaku po dobu 15 minut a poté ručně uvolněte zbývající tlak. Postupné uvolňování tlaku zajistí, že kuře bude zcela propečené a odpočaté, aby bylo co nejšťavnatější.