Recept na celé kuře s omáčkou z tlakového hrnce

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoOmáčky

Celé kuře z tlakového hrnce je nejrychlejší způsob přípravy kuřete. Celé kuře uvařené v tlakovém hrnci je tak šťavnaté a zamilujete si k němu i snadnou třísložkovou kuřecí omáčku.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 25 minut
  • Dodatečný čas: 15 minut
  • Počet porcí: 6
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

Na kuře

  • celé kuře o hmotnosti 1,8 kg
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 4 oloupané a lehce rozmačkané stroužky česneku
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky černého pepře
  • 1 lžička cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1/2 lžičky papriky
  • 1 rozdrcená větvička rozmarýnu
  • 1 mletá větvička tymiánu
  • 8 lžic rozpuštěného nesoleného másla
  • 1/2 citrónu

Na kuřecí omáčku

  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 3 lžíce hladké mouky

Postup

Na kuře

  1. Z kuřete vyjmeme vnitřnosti. Osušíme ho papírovými utěrkami zevnitř i zvenku. Položíme kuře prsíčky nahoru. Od strany stehen uvolníme kůži z prsou a pomůžeme si hřbetem lžíce. Dáme stranou.
  2. V malé misce smícháme veškeré koření, mletý rozmarýn, tymián, 1 lžíci citrónové šťávy a jednu kostku rozpuštěného másla. Promícháme, spojíme a odstavíme.
  3. Dovnitř tlakového hrnce umístíme mřížku a přidáme 1 šálek kuřecího vývaru. Přidáme kuřecí prsa stranou nahoru. Dutinu kuřete naplníme rozdrcenými stroužky česneku a polovinou citrónu.
  4. Polovinu máslové směsi nalijeme pod kůži a zbývající směs rovnoměrně rozetřeme po povrchu kuřete.
  5. Vaříme v tlakovém hrnci 24 minut s 15ti minutovým přirozeným uvolněním tlaku. Kuře vyjmeme a necháme přebytečnou šťávu odkapat do hrnce. Tuto tekutinu si uschováme na omáčku.
  6. Přeneseme kuře na alobalem vyložený plech, osolíme, opepříme a podle potřeby přidáme papriku, aby se kuře trochu obarvilo. Poté ho pečeme při teplotě 260 °C, dokud kůže nezhnědne. Před krájením ho necháme 10 minut odpočívat.

Na kuřecí omáčku

  1. Z hrnce vylijeme veškerou tekutinu do misky nebo odměrky a odsadíme přebytečný tuk. Po scezení tuku by nám měly zůstat asi 2 šálky.
  2. V hrnci rozpustíme máslo. Vmícháme mouku a šleháme 1 minutu, dokud nezíská zlatavou barvu.
  3. Přidáme scezenou tekutinu a šleháme, dokud se nezačne vařit a nezhoustne, pak stáhneme z ohně. Podáváme s kuřecím masem.

Tip

Obecně platí, že kuře vařte při vysokém tlaku 6 minut na 450 g, poté proveďte přirozené uvolnění tlaku po dobu 15 minut a poté ručně uvolněte zbývající tlak. Postupné uvolňování tlaku zajistí, že kuře bude zcela propečené a odpočaté, aby bylo co nejšťavnatější.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang