Kuře na víně a rajčatech – recept

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMasoVíno

Tento recept na dušené kuře cacciatore, nebo-li „po myslivecku“, se připravuje s cibulí, bylinkami, rajčaty a vínem. Podávat ho můžete např. s opečenými brambory či polentovými hranolky.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 90 minut
  • Počet porcí: 4
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 56 g hladké mouky
  • 2 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 kuře nakrájené na kousky
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nahrubo
  • 1 mrkev nakrájená na kostičky
  • 1 žebro celeru nakrájené na kostičky
  • 4 jemně nasekané stroužky česneku
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 bobkový list
  • 1 plechovka švestkových rajčat
  • 75 ml suchého červeného vína
  • 56 g čerstvě nasekané plocholisté petrželky

Postup

  1. V mělké míse smícháme mouku, 1 lžičku soli, 1/2 lžičky pepře. Kuře opláchneme a osušíme papírovými utěrkami. Po částech kuře lehce obalíme v moučné směsi a přebytečnou směs oklepeme.
  2. Ve velké pánvi na středním ohni rozehřejeme oheň. Přidáme na pánev část kuřete a opékáme ho 4-5 minut z každé strany, dokud nezhnědne. Přendáme na talíř a opakujeme se zbývajícím kuřetem.
  3. Do pánve přidáme cibuli a restujeme ji 2 minuty. Přidáme mrkev, celer, česnek, tymián a bobkový list. Vaříme 10 minut.
  4. Rajčata rozdrtíme a vmícháme je do zeleniny. Přidáme víno a zbylou sůl a pepř a přivedeme k varu. Přidáme kuře, snížíme teplotu a přiklopíme.
  5. Dusíme 45 minut, občas kousky kuřete otočíme. Vyjmeme bobkový list a vyhodíme ho. Vmícháme petrželku a podáváme na jednotlivých talířích.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang