Podle tohoto receptu na kuře na rožni získáte velmi křupavou kůži a šťavnaté maso. Pečení na rožni trvá přibližně polovinu času potřebného k upečení celého kuřete.
Ingredience
- 2 celá kuřata bez křídel
- 2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného estragonu
- 1 lžička papriky
- ¼ lžičky černého pepře
- 4 lžičky olivového oleje
- 2 citrony nakrájené na tenké plátky a zbavené semínek
Postup
- Předehřejte troubu na 230 °C. Velký plech s okrajem vyložte alobalem.
- Kuře položte prsní stranou dolů na pracovní plochu. Začněte na konci ocasu a kuchyňskými nůžkami nařízněte podél obou stran páteře. Odstraňte páteř. Uchopte kuře z obou stran a otevřete ho jako knihu. Otočte kuře prsní stranou nahoru.
- Zatlačte rukama na každou stranu prsou, dokud neuslyšíte prasknutí. Kuře zploštěte a přeneste na jeden kratší konec připraveného plechu. Postup opakujte s druhým kuřetem.
- V malé misce smíchejte sůl, estragon, papriku a pepř. Vmíchejte olej. Prsty zajeďte pod kůži kuřete a vetřete estragonovou pastu pod kůži. Pod kůži zasuňte plátky citronu v jedné vrstvě.
- Pečte, dokud není kůže křupavá a teploměr zapíchnutý do nejsilnější části prsou neukazuje 74 °C, přibližně 35 minut. Před rozkrojením každého kuřete na 8 kusů nechte 5 minut stát.