Kuře na paprice je oblíbená česká klasika, která řádně zasytí. Nejvíce se hodí jako oběd. Takto připravená varinata udělá z tohoto staročeského jídla pokrm vhodný i pro teplé letní měsíce.

Kuře na paprice se tradičně podává s houskovým knedlíkem, dá se však servírovat i s těstovinami. Pokrm je pak lehčí.

Ingredience:

  • 4 ks (350 g) baby kuřete, vykostit, nechat jen dolní stehenní kosti
  • 500 g čerstvé červené papriky
  • 100 g šalotky
  • 20 g česneku
  • 100 ml bílého suchého vína
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • olivový olej
  • bobkový list
  • sůl, pepř

Postup:

V hrnci přiměřených rozměrů si z vody a kuřecích kostí založit várku, lehce osolit, přidat celý pepř, bobkový list a cibulku. Přivést do varu a vykostěná baby kuřata vařit do změknutí, poté vyndat z vývaru.

V hrnci rozehřát olivový olej a do „skleněna“ orestovat šalotku, přidat na kostky nakrájenou papriku a česnek na plátky. Podusit doměkka a zalít vínem. Nechat vyvařit a naplnit vývarem.

Všechny přísady při přípravě kuřete na paprice necháme rozvařit a rozmixovat kuchyňským mixérem, popřípadě přecedit přes cedník. Omáčku svařit na potřebnou konzistenci, není potřeba zahušťovat.

Před podáváním lze omáčku pro kuře na paprice zjemnit zakysanou smetanou. Čerstvá paprika dodá omáčce lehkost a svěžest.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang