Snadný recept na kuřecí prsa připravená ve smetanové citronovo-česnekové omáčce.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 18 až 21 minut
- Celkem: 26 minut
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 4 vykostěná kuřecí prsa bez kůže (celkem asi 1 kg), naklepaná na tloušťku 1 cm
- 1/2 čajové lžičky košer soli a další na dochucení
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře a další na dochucení
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce nesoleného másla
- 1 malá šalotka, jemně nasekaná
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek polotučného nebo plnotučného mléka
- 1/2 šálku kuřecího vývaru s nízkým obsahem sodíku
- šťáva z 1 středně velkého citronu (asi 3 lžíce)
- 2 lžíce nasekaných čerstvých petrželových listů
- 1 malý citron nakrájený na tenké plátky
Postup
- Kuře důkladně osušte papírovými utěrkami.
- Vydatně je osolte a opepřete.
- Na 25centimetrové nebo větší pánvi rozehřejte olej na střední teplotu, dokud se nezačne třpytit.
- V případě potřeby přidejte kuře po částech a opékejte ho, dokud nebude zespodu hnědé, 6 až 7 minut.
- Obraťte je kleštěmi a opékejte i z druhé strany, dokud nezhnědne, 6 až 7 minut.
- Kuře přendejte na talíř a dejte stranou.
- Snižte teplotu na střední a přidejte máslo.
- Po rozpuštění přidejte šalotku, česnek, 1/2 lžičky soli a 1/4 lžičky pepře a za občasného míchání vařte, dokud nezačne měknout, asi 1 minutu.
- Přidejte mouku, promíchejte, aby se šalotka a česnek rovnoměrně obalily, a vařte ještě 1 minutu.
- Vmíchejte mléko a vývar, dokud nezůstanou žádné hrudky z mouky, a nezapomeňte seškrábnout všechny připečené kousky ze dna pánve.
- Přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum.
- Vraťte kuře na pánev a vařte, dokud omáčka nezhoustne natolik, že pokryje hřbet lžíce, a kuře není uvařené, 3 až 4 minuty.
- Do omáčky vmíchejte citronovou šťávu.
- Ozdobte petrželkou a plátky citronu a ihned podávejte.