Jamajská marináda má mnoho verzí, ale tato je super pálivá s příměsí sóji. Podávejte s kokosovou rýží basmati.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 1 hodina 10 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 12 kuřecích stehen s kostí
- 1 limetka, rozpůlená
- pálivá omáčka k podávání – volitelně
Na marinádu
- 1 velký svazek jarní cibulky, nahrubo nasekaný
- kousek zázvoru velikosti palce, nahrubo nasekaný
- 3 stroužky česneku
- ½ malé cibule
- 3 chilli papričky Scotch Bonnet, pokud chcete méně pálivé, zbavené slupky
- ½ lžičky sušeného tymiánu nebo 1 lžíce tymiánových lístků
- 1 limetka, odšťavněná
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 polévková lžíce mletého nového koření
Na rýži a hrášek
- 200 g rýže basmati
- 400 g plechovky kokosového mléka
- 1 svazek jarní cibulky nakrájené na plátky
- 2 velké snítky tymiánu
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžička mletého koření
- 2 x 410 g plechovky ledvinových fazolí, scezené
Postup
- Pro přípravu marinády smíchejte v kuchyňském robotu jarní cibulku, zázvor, česnek, cibuli, chilli papričky, sušený tymián, limetkovou šťávu, sójovou omáčku, rostlinný olej, hnědý cukr a mleté koření spolu s 1 lžičkou soli a rozmixujte na pyré.
- Pokud se vám nedaří směs rozmixovat, vypněte mixér, promíchejte ji a zkuste to znovu.
- Nakonec se začne mixovat – nenechte se zlákat k přidání vody, protože chcete mít hustou pastu.
- Ochutnejte směs trhaného masa, zda je kořeněná – měla by být dost slaná, ale ne nepříjemně slaná.
- Nyní můžete přidat více chilli papriček, pokud je pro vás málo pálivá.
- Pokud je směs příliš slaná a kyselá, zkuste přidat ještě trochu hnědého cukru, dokud nebude chuť dobře vyvážená.
- Do 12 kuřecích stehen udělejte několik zářezů a maso přelijte marinádou a vetřete ji do všech štěrbin.
- Přikryjte a nechte marinovat přes noc v lednici.
- Pokud chcete kuře grilovat, rozpalte uhlí zhruba 1 hodinu před přípravou pokrmu.
- Pravé trhaná masa (jerk maso) nejsou přesně grilovaná, jak si představujeme grilování, ale jakoby grilovaná v kouři.
- Chcete-li dosáhnout autentičtějšího zážitku z trhaného masa, přidejte do grilu dřevěné štěpky a kuře připravujte na pomalém nepřímém ohni po dobu 30 minut.
- Chcete-li péct v troubě, zahřejte ji na 180 °C.
- Vložte kousky kuřete do pekáče s rozpůlenou limetkou a pečte 45 minut, dokud nejsou měkké a propečené.
- Zatímco se kuře peče, připravte rýži a hrášek.
- Rýži basmati propláchněte ve velkém množství studené vody a poté ji vyklopte do velkého hrnce.
- Přidejte kokosové mléko, jarní cibulku, snítky tymiánu, česnek a mleté koření.
- Osolte, přidejte 300 ml studené vody a postavte na silný oheň.
- Jakmile se rýže začne vařit, zmírněte ji na střední teplotu, přikryjte a vařte 10 minut.
- K rýži přidejte fazole a přiklopte pokličkou.
- Nechte 5 minut vypnuté, dokud se nevstřebá všechna tekutina.
- Vymačkejte na kuře pečenou limetku a podávejte s rýží a hráškem a trochou pálivé omáčky, pokud máte rádi opravdu pálivé.