Vyzkoušejte tento recept na kukuřičný chléb, který podávejte se salátem jako rychlou večeři. Studené kousky sbalte na výlet ke svačině.
Ingredience
- 450 g hladké mouky
- 150 g polenty
- 55 g krystalového cukru
- 2 lžíce prášku do pečiva
- 2 lžičky soli
- 475 ml mléka
- 3 velká vejce, lehce našlehaná
- 225 g másla, rozpuštěného, plus další na vymazání formy
- 225 g čedaru, nastrouhaného
- 3 lžíce jalapeňos zbavené semínek a mleté
- 3 nasekané jarní cibulky a další na ozdobu
Postup
- Ve velké míse smíchejte mouku, polentu, cukr, prášek do pečiva a sůl. V samostatné míse smíchejte mléko, vejce a máslo. Vmíchejte mokré přísady do suchých, dokud se většina hrudek nerozpustí.
- Vmíchejte 175 g nastrouhaného čedaru, jarní cibulku a jalapeňos a nechte směs 20 minut odstát při pokojové teplotě.
- Mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Formu o rozměrech 23x33x5 cm vymažte máslem. Nalijte těsto do připravené formy, uhlaďte povrch a posypte zbylým strouhaným čedarem a nasekanou jarní cibulkou. Pečte 30 až 35 minut nebo dokud špejle nevyjde čistá.
- Nechte vychladnout a nakrájejte na velké čtverce.