Recept na kukuřičný chléb

Chléb z pekárnyPečivoSlané pečivoSnídaně
kukuricny-chleb-2

Tento kukuřičný chléb je levný a snadný. Uvaří se za hodinu a příprava zabere jen pět minut. Kukuřičný chlebíček je klasickým pohodlným jídlem, které je ve Spojených státech oblíbené již po staletí.

Je to druh chleba vyrobený z kombinace kukuřičné mouky, másla nebo oleje, vajec a mléka nebo podmáslí. Výsledkem je hutný, mírně sladký a vlhký chléb, který lze podávat jako přílohu nebo jíst samostatně.

Ingredience na kukuřičný chléb

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek kukuřičné mouky
  • ⅔ hrnku krystalového cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • ⅓ hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 1 velké vejce
  • 1 hrnek mléka

Postup na kukuřičný chléb

  1. Kulatou dortovou formu nebo litinovou pánev dobře vymažte a dejte stranou. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Ve středně velké míse smíchejte mouku, kukuřičnou mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva. Dobře prošlehejte, aby se těsto spojilo.
  3. Uprostřed suchých přísad udělejte důlek a přidejte olej nebo máslo, mléko a vejce. Míchejte, dokud se směs nespojí a nezůstane jen několik hrudek.
  4. Nalijte těsto do připravené formy a pečte 20-25 minut, dokud není povrch sytě zlatohnědý a párátko zapíchnuté do středu nevyjde čisté.
  5. Podávejte horké.
Kukuřičný chléb se tradičně peče v kulaté koláčové formě.

Kukuřičný chléb – původ

Předpokládá se, že kukuřičný chléb vznikl na jihu Spojených států někdy v 17. století. Předpokládá se, že původní obyvatelé Ameriky naučili první osadníky používat kukuřičnou mouku k výrobě kukuřičného chleba. Kukuřičný chléb se stal oblíbeným zejména během občanské války, kdy bylo obtížné sehnat pšeničnou mouku.

Kukuřičný chléb je pravděpodobně jedním z nejstarších amerických pokrmů. Američtí indiáni se brzy naučili sušit nebo pražit kukuřici a rozemlít ji na mouku pro přípravu chleba, koláčů a kaší. Kukuřičná mouka, kterou američtí indiáni představili prvním osadníkům, byla cenná, protože těmto kolonistům pomohla přežít první drsné roky.

Zanedlouho kolonisté kopírovali nebo vytvářeli jedinečné americké pokrmy z kukuřičné mouky. Mezi nimi byla i verze indiánského chleba z kukuřičné mouky, soli a vody zvaná pone nebo corn pone. Ale ať už se mu říkalo jakkoli, všechno to byl kukuřičný chléb. V raných koloniálních dobách se kukuřičný chléb stal základem americké kuchyně, který přetrval až do dnešních dnů.

Kukuřičný chlebík

Výroba kukuřičného chleba je jednoduchá a vyžaduje pouze několik základních surovin. Nejběžnějšími ingrediencemi jsou kukuřičná mouka, mouka, máslo nebo olej, vejce a mléko nebo podmáslí. Tyto ingredience se smíchají, vloží do vymazané zapékací mísy a pečou se v troubě dozlatova.

V dnešní době se do dobrého domácího kukuřičného chleba přidávají nejrůznější přísady, aby byl sofistikovaný. V moderních úpravách kukuřičného chleba se běžně objevují různé sýry, papriky a zelenina.

Ačkoli je kukuřičný chléb snadné připravit od základu, můžete koupit již připravenou směs na pečení kukuřičného chleba. Na trhu je několik dobrých, které neobsahují žádné přísady, jen základní ingredience. Nezapomeňte si přečíst seznam ingrediencí na obalu.,

TIP: Pokud byste si na kukuřičný chléb netroufali, můžete vyzkoušet třeba tento chleb recept, žitný chléb, nekvašený chléb maces a nebo třeba sladký banánový chlebíček. Nebo můžete vyzkoušet čapátí tradiční indický chléb.

Nadýchaný kukuřičný chléb – recept

Kukuřičný chléb je skutečnou pochoutkou k chilli, žebírkům nebo grilovanému kuřeti. Tento sladký domácí kukuřičný chléb se v USA používá i k přípravě nádivky na svátek Díkůvzdání! Podávejte s máslem, džemem, medem nebo vaší oblíbenou sýrovou pomazánkou.

Ingredience na nadýchaný kukuřičný chléb

  • 1 hrnek (120 g) jemné kukuřičné mouky
  • 1 hrnek (125 g) hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/8 lžičky soli
  • 1/2 hrnku (115 g) másla, rozpuštěného a mírně zchlazeného
  • 1/3 hrnku (67 g) cukru
  • 2 lžíce (30 ml) medu
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 1 hrnek (240 ml) podmáslí, pokojové teploty

Postup na nadýchaný kukuřičný chléb

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte a lehce vysypte moukou čtvercovou formu na pečení. Odložte stranou.
  2. Ve velké míse prošlehejte kukuřičnou mouku, mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Odstavte. Ve středně velké míse vyšlehejte rozpuštěné máslo, cukr a med do úplně hladké a husté hmoty.
  3. Poté zašlehejte vejce, dokud se nespojí. Nakonec zašlehejte podmáslí. Mokré přísady vlijte do suchých a šlehejte, dokud se nespojí. Vyhněte se přílišnému míchání.
  4. Těsto nalijte do připravené formy na pečení. Pečte 20 minut nebo dokud není těsto na povrchu zlatavě hnědé a uprostřed propečené. Ke zkoušce použijte párátko.
  5. Okraje by měly být v této fázi křupavé. Před krájením a podáváním nechte mírně vychladnout. Kukuřičný chléb podávejte s máslem, medem, džemem nebo čímkoli, co máte rádi.
  6. Zbytky pečiva pevně zabalte a skladujte při pokojové teplotě až 1 týden.
Kukuřičný chlebíček snoubí sladkou i slanou chuť a hodí se tak jako příloha ke slaným i sladkým pokrmům.

Chléb z rýžové mouky – recept

Jako alternativu kukuřičného chleba si můžete připravit tento bezlepkový chléb z rýžové mouky. Zamilujete si jej a budete ho chtít připravovat znovu a znovu. Je nadýchaný, měkký a ideální jako sendvič, toast nebo svačina.

Ingredience na chléb z rýžové mouky

  • 4 lžičky droždí
  • 1 lžička medu nebo cukru
  • 1 hrnek teplé vody
  • 2 a ½ hrnku bílé rýžové mouky
  • 5 lžic psyllia
  • 3 lžíce sladidla (cukr, med, erytritol)
  • 1 lžička soli
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 2 velká vejce
  • 1 hrnek teplé vody
  • 4 lžíce kokosového oleje nebo másla
  • 2 lžičky jablečného octa

Postup na chléb z rýžové mouky

  1. Připravte si droždí rozpuštěním medu (cukru) a droždí v teplé vodě ve střední misce. Nechte 5 až 10 minut kvasit.
  2. Smíchejte všechny suché ingredience – bílou rýžovou mouku, slupky psyllia, sladidlo, sůl a prášek do pečiva.
  3. Uprostřed suché směsi udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce, přidejte vodu, kokosový olej a jablečný ocet. Míchejte, dokud se všechny ingredience dobře nespojí. Výsledné těsto bude mokré.
  4. Nechte ho 5 minut odpočinout, část vlhkosti se pak vstřebá do suchých ingrediencí, budete mít měkké těsto.
  5. Formu na biskupský chlebíček vyložte pergamenovým papírem a nastříkejte nebo vymažte olejem.
  6. Těsto znovu promíchejte a přendejte do připravené formy na bochník, poté jej přikryjte vlhkou čistou kuchyňskou utěrkou a nechte kynout 40 až 45 minut nebo dokud těsto nevykyne mírně nad úroveň formy.
  7. Mezitím předehřejte troubu na 190 °C.
  8. Vložte těsto do trouby a nechte ho péct 30 až 35 minut.
  9. Před krájením nechte těsto zcela vychladnout.

Kukuřičný chlebíček – recept

Tento jednoduchý recept na kukuřičný chléb je skvělou přílohou k pikantním dušeným pokrmům a chilli con carne nebo jen se salátem k obědu.

Ingredience na kukuřičný chlebíček

  • 50 g másla a další na vymazání
  • 1 malá cibule nakrájená nadrobno
  • 225 g jemné kukuřičné mouky
  • 140 g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 2 x 284 ml podmáslí (nebo stejné množství polotučného mléka s vymačkanou citronovou šťávou)
  • 2 vejce

Postup na kukuřičný chlebíček

  1. Troubu předehřejte na 230 °C.
  2. Koláčovou formu o průměru 23 cm nebo pánev odolnou vůči troubě vymažte máslem. Máslo rozpusťte na samostatné pánvi. Vhoďte cibuli a na mírném ohni ji 5 minut restujte, dokud nezměkne.
  3. Mezitím vyklopte všechny suché přísady do velké mísy. V samostatné míse vyšlehejte podmáslí a vejce a poté vmíchejte máslovou cibuli. Přilijte k suchým přísadám a míchejte, dokud se nespojí a nevznikne těsto.
  4. Nalijte těsto do dortové formy nebo pánve a uhlaďte povrch nožem. Pečte 25 minut, dokud nezezlátne a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  5. Nechte 10 minut vychladnout, poté vyklopte, nakrájejte na klínky a podávejte. Můžete připravit až 2 dny předem a skladovat ve vzduchotěsné nádobě nebo zmrazit až na 1 měsíc.
Těsto můžete naplnit do formiček na muffiny a servírovat jako jednotlivé porce.

Veganský nadýchaný kukuřičný chléb – recept

Pro vegany přinášíme i recept bez použití živočišných výrobků.

Ingredience na veganský kukuřičný chléb

  • 1 a 1/2 dávky lněného vejce (11 g lněné moučky + 60 ml vody)
  • 195 ml neslazeného obyčejného mandlového mléka
  • 1 lžička citronové šťávy nebo jablečného octa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 75 g veganského másla, rozpuštěného
  • 100 g bio třtinového cukru nebo cukru krystal
  • 30 g neslazeného jablečného pyré
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 100 g jemné žluté kukuřičné mouky
  • 110 g hladké mouky

Postup na veganský kukuřičný chléb

  1. Předehřejte troubu na 176 °C a vymažte pečicí nádobu
  2. V malé misce připravte lněné vejce a nechte ho několik minut odstát, aby získalo „vaječnou“ strukturu.
  3. Odměřte mandlové mléko, přidejte citronovou šťávu a nechte několik minut srazit. Poté přidejte jedlou sodu a ještě jednou promíchejte. Odstavte.
  4. Do velké mísy přidejte rozpuštěné máslo a cukr a intenzivně šlehejte, aby se spojily. Poté přidejte jablečné pyré a lněné vejce a ještě jednou prošlehejte. Poté přidejte směs mandlového mléka a znovu intenzivně prošlehejte.
  5. Přidejte sůl, kukuřičnou mouku a mouku a míchejte lžící, dokud se nespojí. Bude vypadat řídká a poněkud hrudkovitá. To je to, čeho chcete dosáhnout.
  6. Přidejte těsto do připravené misky (misek) a pečte 28-37 minut, nebo dokud nejsou okraje zlatohnědé a špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Před podáváním nechte několik minut odpočívat v zapékací misce. Doporučuji je podávat s trochou nemléčného másla a javorovým sirupem nebo medem, pokud nejste vegani.
  8. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží až několik dní. Pro delší trvanlivost uložte do mrazáku. Výborně se hodí k chilli z červené čočky.

Závěrem

Kukuřičný chléb je skvělou přílohou k různým pokrmům, včetně polévek a dušených jídel, chilli a smaženého kuřete. Lze si ho vychutnat také jako svačinu, posypaný medem nebo džemem. Někteří lidé do těsta rádi přidávají různé přísady, například na kostičky nakrájenou zeleninu, strouhaný sýr nebo dokonce slaninu.

Nejvhodnějším typem formy na pečení jsou litinové pánve, formy na muffiny nebo formy na kukuřičné tyčinky. Zdá se, že z litiny se kukuřičný chléb připravuje lépe.

Aby byl kukuřičný chléb křupavý, ujistěte se, že je v pekáči dostatečná vrstva ztuženého tuku nebo oleje. Chcete-li křupavější kukuřičný chléb, posypte horkou a vymaštěnou pánev před přidáním těsta trochou kukuřičné mouky. V případě nouze lze každé vejce v receptu nahradit lžící majonézy.

Pro změnu můžete těsto na kukuřičný chléb místo pečení smažit jako palačinky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang