Tento recept na domácí kukuřičné tortilly vyžaduje pouze dvě ingredience a chutná lépe než cokoli, co můžete koupit v obchodě. Tyto kukuřičné tortilly jsou také bezlepkové a můžete je použít na tacos nebo quesadillas.
Nic se nevyrovná domácím tortillám. Balené tortilly, které seženete v obchodech, se ani zdaleka nevyrovnají dobré, čerstvě vyrobené kukuřičné tortille.
Výroba domácích kukuřičných tortill je ve skutečnosti až směšně snadná.
Potřebujete jen kukuřičnou mouku, vodu, lis na tortilly (můžete použít i váleček) a rozpálenou plochu na grilování.
Jak vyrobit kukuřičné tortilly bez lisu na tortilly
Ačkoli lis na tortilly vám jednoznačně ulehčí práci, možná si ho nechcete kupovat jen kvůli výrobě tortill. K rozválení těsta můžete použít velkou pánev, skleněný pekáč s plochým dnem, prkénko na krájení nebo dokonce velkou těžkou knihu.
Domácí kukuřičné tortilly můžete připravit také pomocí válečku.
Nerovné okraje nám nevadí, protože jim dodávají pocit domácí výroby. Pokud však chcete mít dokonalá kolečka, můžete k vytvarování tortilly použít vykrajovátko na sušenky.
Tipy, jak zabránit lepení těsta
K lisování tortill doporučujeme rozříznout ve švech igelitový sáček z mrazničky, ke stejnému účelu můžete použít i pečící papír.
Možná budete v pokušení poprášit povrch moukou, nedělejte to. Jen by se vám tortilly vysušily a ztuhly.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 35 minut
- Počet porcí: 8 porcí
Poznámka: Uvedený poměr je pouze orientační. Pokud je těsto po několika minutách hnětení stále příliš mokré, můžete do směsi přidat ještě trochu kukuřičné mouky, dokud nezískáte správnou konzistenci, která není suchá a zároveň příliš lepivá.
Ingredience na kukuřičné tortilly
- 2 šálky kukuřičné mouky
- 1 a 1/2 až 2 šálky velmi teplé vody
Postup na kukuřičné tortilly
- Chcete-li vyrobit 18 tortill, začněte tím, že do velké mísy nasypete 2 šálky mouky.
- K mouce přidejte 1 a 1/2 až 2 šálky velmi teplé vody.
- Promíchejte a nechte asi 5 minut odstát.
- Hmotu začněte zpracovávat rukama, abyste získali těsto.
- Těsto zpracovávejte několik minut.
- Těsto stlačujte prsty a dlaněmi, jako byste hnětli chlebové těsto.
- Těsto bude zpočátku trochu krupičkovité, ale při hnětení by mělo být poddajnější.
- Pokud se vám kdykoli během výroby tortilly zdá, že je těsto příliš suché nebo příliš mokré, přidejte do těsta trochu více vody nebo mouky.
- Z těsta masa odštípněte kousek, rozetřete ho mezi dlaněmi.
- Vytvarujte z něj kuličku velikosti švestky nebo trochu většího golfového míčku.
- Z těsta vytvořte 18 kuliček.
- Z plastového sáčku z mrazničky vystřihněte dva kusy plastu ve tvaru povrchu lisu na tortilly.
- Otevřete lis na tortilly a položte na něj jeden kus plastu.
- Do jeho středu položte kuličku masa.
- Přes kuličku těsta položte další kus igelitu.
- Jemně zavřete lis a přitlačte.
- Nebo těsto vyválejte pomocí válečku.
- Odstraňte igelit na každé strany.
- Tortillu nechte napůl ležet na ruce a napůl viset dolů a opatrně ji položte na pánev.
- Zatímco se tortilla vaří, začněte pracovat na lisování další tortilly.
- Tortillu na rozpálené pánvi smažte 30 sekund až minutu z každé strany.
- Tortilla by měla být lehce opečená a měly by se na ní vytvořit malé vzduchové kapsy.
- Odstraňte tortilly a zabalte je do utěrky na nádobí, aby zůstaly teplé.
- Podávejte ihned nebo je uložte do lednice a znovu ohřejte.