Když vrcholí sezóna kukuřice, můžete se potěšit lahodnou kukuřičnou polévkou, kterou si díky našemu receptu připravíte snadno doma.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 75 minut
- Celkem: 90 minut
Ingredience
- 1 lžíce másla
- 1 proužek slaniny
- 1/2 velké žluté cibule, nakrájené nadrobno (asi 3/4 šálku)
- 1/3 šálku červené papriky, nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku malé mrkve, nakrájené na kostičky
- 1/2 šálku celeru, nakrájený na malé kostičky
- 4 až 5 klasů sladké kukuřice zbavených zrn (asi 3 šálky), klasy ponecháme stranou
- 1 bobkový list
- 4 a 1/2 šálku mléka
- 2 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na velké (1 cm) kostky (asi 3 šálky)
- 1 polévková lžíce soli
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 lžička čerstvých tymiánových lístků
Postup
- Vložte máslo a slaninu do velkého polévkového hrnce s těžkým dnem. Zahřívejte na středním plameni, dokud slanina neztratí tuk, asi 3-4 minuty.
- Přidejte nakrájenou cibuli, červenou papriku, mrkev a celer, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 5 minut.
- Poté, co jste kukuřici zbavili kořínků, přelámejte kukuřičné klasy napůl a přidejte je do hrnce. Přidejte mléko a bobkový list. Přiveďte k varu a snižte teplotu na pouhý var. Hrnec přikryjte a vařte 20 minut. Udržujte na nízkém stupni, aby se mléko nepřipálilo.
- Po 20 minutách přidejte do hrnce brambory, sůl a tymián. Zvyšte teplotu, aby se polévka opět vařila, poté snižte teplotu a vařte dalších 10 minut.
- Vyhoďte klasy, proužek slaniny a bobkový list. Přidejte kukuřičná zrna a černý pepř. Znovu zvyšte teplotu, aby se polévka vařila, pak snižte teplotu a vařte dalších 5 minut, dokud brambory nezměknou.