Ingredience
- 1 kg brambor
- sůl
- 150 g mouky
- 100 g sádla
Postup
Oloupané, na dílky nakrájené brambory zalijeme vařící osolenou vodou a napolo uvaříme. Pak vodu slijeme do hrníčku, brambory šťuchadlem rozmačkáme, obrácenou vařečkou uděláme několik děr až ke dnu a posypeme moukou. S hrubou moukou se škubánky snadněji zpracují, s hladkou moukou jsou jemnější.
Na mouku nalijeme asi polovinu slité vody z hrníčku, přikryjeme pokličkou a necháme na kraji plotny asi 20 minut propařit. Přebytečnou vodu pak slijeme a vymícháme vařečkou na hladké těsto; podle chuti přisolíme. Škubánky vykrajujeme lžící, namočenou v rozpuštěném sádle.
Podáváme je buď s mletým mákem a s cukrem a mastíme sádlem, nebo je sypeme tvarohem či strouhanými sušenými hruškami a pak mastíme máslem. Opečené škubánky: vykrajujeme je lžící namočenou v tuku a osmažíme na pánvi na oleji, po obou stranách dočervena.