Recept na krůtí prsa pečená v troubě

Drůbeží masoHlavní jídlaKrůtí masoMasoOmáčky

Pečení krůtích prsou v troubě je kulinářské dobrodružství, které probouzí smysly příslibem šťavnatého, křehkého a aromatického masa. Ať už chystáte sváteční hostinu, intimní večeři nebo jen toužíte po uklidňujícím domácím jídle, pečená krůtí prsa jsou nadčasovou klasikou, která se hodí pro každou příležitost.

V tomto článku vás provedeme uměním pečení krůtích prsou v troubě, od výběru dokonalého kusu až po lákavé koření a techniky pečení. Tato krůtí prsa pečená v troubě se snadno připravují a skvěle se hodí k dušené růžičkové kapustě.

Výběr správných pečených krůtích prs

Při pečení krůtích prsou je výběr správného kusu zásadní pro dosažení vynikajícího výsledku. Podle svých preferencí si můžete vybrat mezi krůtím prsem s kostí a krůtím prsem bez kosti. Prsa s kostí bývají šťavnatější a chutnější, zatímco prsa bez kosti jsou pohodlnější.

Hledejte krůtí prsa, která jsou kyprá, vlhká a bez nepříjemných pachů. Ideální jsou čerstvá krůtí prsa, ale pokud se rozhodnete pro mražená, nezapomeňte je před vařením řádně rozmrazit. Na rozmrazení krůty v chladničce si vyhraďte dostatek času, obvykle asi 24 hodin na každých 4-5 kg.

Recepty z krůtího masa
Recepty z krůtího masa právem patří mezi oblíbené díky vysokému množství bílkovin.

Příprava krůtího prsa v troubě

Jakmile máte dokonalá krocaní prsa, je čas připravit je na pečení. Zde je jednoduchý návod:

Opláchněte a osušte: Krůtí prsa opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. To pomůže odstranit přebytečnou vlhkost a podpoří lepší propečení.

Okořeňte: Krůtí prsa vydatně ochuťte oblíbeným kořením. Klasická kombinace zahrnuje sůl, pepř, česnekový prášek a papriku. Můžete také experimentovat s bylinkami, jako je tymián, rozmarýn nebo šalvěj, které dodají masu výraznější chuť.

Vázání a vázání: Pokud máte krůtí prsa s kostí, zvažte jejich svázání kuchyňským provázkem, abyste je udrželi v kompaktním tvaru. Svázání pomáhá rovnoměrnému propečení masa.

Varianty příchutí krůtího masa v troubě

Pečená krůtí prsa jsou univerzální a můžete experimentovat s různými příchutěmi podle své chuti.

Zde je několik nápadů:

  • Citrusová a bylinková pečeně: Krocaní prsa naplňte plátky citronu, pomeranče nebo limetky a čerstvými bylinkami, jako je tymián a rozmarýn, které dodají citrusový a aromatický nádech.
  • Česnek a parmazán: Z mletého česneku, strouhaného parmazánu a olivového oleje vytvořte česnekovou a parmazánovou krustu. Touto směsí potřete krůtí prsa před pečením.
  • Pečeně s javorovou polevou: Krůtí prsa potřete směsí javorového sirupu, dijonské hořčice a špetky kajenského pepře, abyste získali sladkou a mírně pikantní polevu.
  • Pečené na bylinkovém másle: Smíchejte změklé máslo s čerstvými bylinkami, jako je šalvěj, tymián a rozmarýn. Jemně nadzvedněte kůži krůty a potřete ji bylinkovým máslem, abyste získali bylinkovou bohatost.
Pečená krůtí prsa
Pečené krůtí maso podávejte s čerstvě připraveným bramborovým pyré nebo salátem.

Servírování pečených krůtích prsou

Po dokonalém propečení krůtích prsou je čas vychutnat si plody své práce. Nakrájejte ho na tenké, šťavnaté plátky a naaranžujte na servírovací talíř. Můžete ho doplnit tradičními přílohami, jako je brusinková omáčka, omáčka, bramborová kaše a nádivka, nebo zvolit lehčí přístup s pečenou zeleninou a čerstvým zahradním salátem. Možnosti jsou neomezené a vaše kreativita při kombinování ještě umocní zážitek.

Recept na krůtí prsa pečená v troubě

Pečení krůtích prsou v troubě je stejně jako u kuřecího na medu je kulinářská cesta plná očekávání, lákavých vůní a nakonec i chutné odměny. Je to univerzální pokrm, který lze přizpůsobit různým chuťovým profilům a preferencím.

Ingredience na krůtí prsa pečená v troubě

  • 1/4 šálku změklého másla
  • 1 mletý stroužek česneku
  • 1 lžička papriky
  • 1 lžička italského koření
  • 1/2 lžičky směsi česnekového a bylinkového koření bez soli
  • sůl a mletý černý pepř dle chuti
  • 1,5 kg krůtích prsou s kůží
  • 1 lžička mleté šalotky
  • 1 lžíce másla
  • 1 kapka suchého bílého vína
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce polotučné smetany (volitelné)

Postup na krůtí prsa pečená v troubě

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C.
  2. V míse smícháme 1/4 šálku másla, česnek, papriku, italské koření, česnekové a bylinkové koření, sůl a černý pepř. Vložíme krůtí prsa kůží nahoru do pekáče a kůži prsty uvolníme.
  3. Krůtí prsa potřeme polovinou máslové směsi, a to i pod kůží. Zbylou máslovou směs si ponecháme. Prsa volně podložíme alobalem.
  4. Pečeme v předehřáté troubě 1 hodinu. Krůtí prsa průběžně potíráme zbylou máslovou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dalších cca. 30 minut, dokud šťáva nevytéká a teploměr na maso zapíchnutý do nejsilnější části prsou, která se nedotýká kosti, neukáže 165 °C.
  5. Před podáváním necháme krůtí prsa 10-15 minut odpočívat.
  6. Zatímco maso odpočívá, odstraníme z pánve přebytečný tuk a ponecháme na pánvi asi 1 lžíci. Pánev postavíme na mírný oheň. Restujeme šalotku a mícháme v tuku z krůtího masa asi 5 minut, dokud šalotka nezprůhlední.
  7. Na pánvi se šalotkou rozpustíme 1 lžíci másla a zašleháme bílé víno, přičemž z pánve seškrábneme všechny připečené kousky jídla. Zašleháme kuřecí vývar a mouku, dokud není vše hladké. Za stálého šlehání vaříme, dokud směs nezhoustne.
  8. Pro krémovější a lehčí omáčku zašleháme polotučnou smetanu.

Pečená krůtí prsa – recept

Pečená krůtí prsa neboli cordon bleu je výtečný pokrm, který může být zdravou alternativou k pečenému kuřecímu nebo králičímu masu. Krůtí prsa jsou bohatá na bílkoviny a mají nízký obsah tuku.

Ingredience na pečená krůtí prsa

  • 2 krůtí prsa (cca 500 g až 600 g každé)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička sušeného šalvěje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 šálek strouhaného čerstvého parmezánu
  • 1/2 šálku strouhaného čerstvého chleba nebo strouhaného sušeného chleba
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/4 šálku vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup na pečená krůtí prsa

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Nejprve krůtí prsa omyjte a osušte papírovým ubrusem. Poté je můžete trochu osolit a opepřit.
  3. V misce smíchejte strouhaný parmezán, strouhaný chléb, nasekanou petrželku, vývar, olivový olej, sůl a pepř. Tato směs bude nádivkou, kterou umístíte do krůtích prsou.
  4. Nůžkami nebo nožem udělejte řezy na krůtích prsou, abyste vytvořili kapsy. Do těchto kapes pak vložte nádivku.
  5. Ve skleničce smíchejte olivový olej, sušený rozmarýn, tymián, šalvěj a plátky česneku. Tímto olejem potřete povrch krůtího masa. Tato směs bylinky a česneku dodá masu výtečnou chuť.
  6. Krůtí prsa položte na pekáč nebo do zapékací mísy. Připravená prsa můžete přikrýt a péct v předehřáté troubě po dobu přibližně 40-45 minut nebo dokud dosáhnou vnitřní teploty 75 °C a kůže je zlatavá a křupavá.
  7. Po vyjmutí z trouby nechejte krůtí prsa odpočinout asi 10 minut, aby se šťávy uvnitř masa rovnoměrně rozložily.
  8. Nakrájejte krůtí prsa na plátky, přidejte bylinkovou nádivku a můžete je podávat s pečenými brambory, čerstvými zeleninovými šťouchanými bramborami nebo salátem.
Krůtí prsní řízky recept
Pro dokonalé krůtí prsní řízky doporučujeme maso naložit do jogurtového dipu.

Pomalu pečená krůta – recept

Pomalu pečená krůta je vynikajícím pokrmem, který může být skvělou alternativou k tradičnímu pečenému kuřeti nebo králičímu masu. Tato metoda pečení zaručuje, že krůtí maso zůstane měkké, šťavnaté a plné chuti jako kuřecí roláda.

Ingredience na pomalu pečenou krůtu

  • 1 krůta (cca 4-5 kg, zbavená vnitřností a očištěná)
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 citron, nakrájený na plátky
  • 1 cibule, nakrájená na plátky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 hrozen čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 1 šálek bílého vína
  • 1/2 šálku másla
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu

Postup na pomalu pečenou krůtu

  1. Krůtu opláchněte a osušte papírovým ubrusem. Vnitřek krůty osolte a opepřete podle chuti. Poté můžete krůtu plnit plátky citronu, cibulí, česnekem a částí hroznu bylinek.
  2. V misce smíchejte máslo, olivový olej, sušený tymián, sušený rozmarýn a zbytek hroznu bylinek. Toto bylinkové máslo použijete k potření krůty.
  3. Potřete krůtu připraveným bylinkovým máslem ze všech stran. Tím dodáte masu výtečnou chuť a krásnou barvu během pečení.
  4. Předehřejte troubu na 160 °C.
  5. Umístěte připravenou krůtu na střední pekáč a zalijte ji kuřecím vývarem a bílým vínem. Tento tekutý základ bude sloužit jako omáčka a zajiší, že krůtě zůstane šťavnatá během pečení.
  6. Pečte krůtu pomalu v předehřáté troubě. Obecně platí, že pro pomalé pečení se doporučuje 20 minut na každý 500 g krůty.
  7. Mějte však na paměti, že to může být trochu delší nebo kratší, takže nezapomeňte používat teploměr na maso.
  8. Krůta by měla být upečena, když teplota uvnitř stehna dosáhne 75 °C. Během pečení krůtu můžete pravidelně potírat bylinkovým máslem a zalévat omáčkou.
  9. Po vyjmutí z trouby nechejte krůtu odpočinout na mřížce po dobu alespoň 20-30 minut. To umožní šťávám rovnoměrně se rozložit a zajištění, že krůta bude šťavnatá.
  10. Nakrájejte krůtu na plátky a podávejte s omáčkou a oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, zelenina, nebo bramborový knedlík.
Jednoduché recepty z krůtího masa
Mezi nejjednodušší recept prokazatelně patří pomalu pečená krůta na zelenině.

Krůtí plátky v troubě – recept

Pokud máte krůtí plátky a chcete je připravit v troubě, můžete vytvořit chutný pokrm, který je rychlý, snadný a zdravý. Servírujte je s krémovou omáčkou a bramborovými noky.

Ingredience na krůtí plátky v troubě

  • 4 krůtí plátky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 citron, nakrájený na tenké plátky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • čerstvé bylinky podle preference (rozmarýn, tymián, šalvěj)

Postup na krůtí plátky v troubě

  1. Předehřejte troubu na 190 °C.
  2. Krůtí plátky opláchněte a osušte papírovým ubrusem. Ostrým nožem odstraňte přebytečný tuk a šlachy. Poté krůtí plátky osolte a opepřete podle chuti.
  3. Na dno pekáče položte plátky citronu a rozdrcený česnek. Tyto plátky a česnek dodají pokrmu výtečnou chuť a vůni.
  4. Rozetřete čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj) na krůtí plátky. Můžete také přidat trochu olivového oleje pro extra vlhkost.
  5. Položte krůtí plátky na citrony a česnek. Citronová šťáva a vůně pomohou osvěžit a ochutnat maso.
  6. Vlijte kuřecí nebo zeleninový vývar do pekáče kolem krůtích plátků. To udrží maso vlhké během pečení.
  7. Zakryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby. Pečte krůtí plátky po dobu přibližně 20-25 minut, nebo dokud dosáhnou vnitřní teploty 75 °C a jsou šťavnaté.
Krůtí prso v troubě
Pečené krůtí prso v troubě prošpikujte čerstvými bylinkami jako je třeba tymián a oregano.

Krůtí prsní řízky recept

Máte chuť na lehký a chutný pokrm? Krůtí prsní řízky jsou skvělou volbou. Jsou zdravé, rychle připravené a nabízejí mnoho možností na přizpůsobení chuti. Zde je recept na krůtí prsní řízky s citrónovou omáčkou, doplňte je třeba quinou.

Ingredience na krůtí prsní řízky recept

  • 4 krůtí prsní řízky
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku, nasekané na drobno
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • šťáva z 2 citronů
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce strouhaného citrónového slupu (jen žlutá část, bez bílého dužiny)
  • 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti

Postup na krůtí prsní řízky recept

  1. Každý krůtí prsní řízek omyjte a osušte papírovým ubrusem. Překrojte je na poloviny, abyste vytvořili tenké řízky. Potom řízky osolte a opepřete.
  2. V hlubokém talíři si připravte mouku a obalte každý krůtí řízek v mouce, tak aby byly lehce pokryty. Tímto krokem vytvoříte lehký obal, který pomůže zachovat vlhkost a zvýraznit chuť masa.
  3. Na velké pánvi si rozehřejte olivový olej a máslo na středním ohni. Jakmile se máslo rozpustí a začne lehce pěnit, přidejte nasekaný česnek a sušený tymián. Promíchejte a nechte chvíli opékat, dokud česnek nezačne vonět.
  4. Přidejte obalené krůtí řízky na pánev a smažte je z obou stran dozlatova, což by mělo trvat přibližně 3-4 minuty na každé straně. Když jsou řízky hotové, přeneste je na talíř a podržte je teplé.
  5. Na pánvi, kde jste smažili krůtí řízky, přidejte šťávu z citronů, kuřecí vývar, máslo a citrónovou kůru. Vařte omáčku, dokud se zahustí a začne mít hladkou konzistenci. Přidejte nasekanou petrželku a ochutnejte omáčku solí a pepřem podle chuti.
  6. Krůtí prsní řízky položte na talíře a přelijte je citrónovou omáčkou. Podávejte s oblíbenými přílohami, jako jsou rýže, brambory nebo zelenina.

Pečené krůtí prso vcelku – recept

Pečené krůtí prso vcelku je lahodný pokrm, který může být výbornou volbou pro sváteční hostiny nebo speciální příležitosti.

Ingredience na pečené krůtí prso vcelku

  • 1 krůtí prso vcelku (cca 2,5 až 3 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1 citron, nakrájený na plátky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené
  • 1 hrozen čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
  • 1/2 šálku kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 1/4 šálku másla
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky sušeného rozmarýnu

Postup na pečené krůtí prso vcelku

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Krůtí prso omyjte a osušte papírovým ubrusem. Osolte a opepřete podle chuti.
  3. V misce smíchejte máslo, olivový olej, sušený tymián, sušený rozmarýn a lístky bylinek. Toto bylinkové máslo bude použito k potření krůtího prsa.
  4. Potřete celé krůtí prso připraveným bylinkovým máslem ze všech stran. Tím dodáte masu výtečnou chuť a krásnou barvu během pečení.
  5. Uvnitř krůtího prsa vložte plátky citronu a rozdrcené stroužky česneku. Citronová šťáva a vůně česneku dodají pokrmu osvěžující chuť.
  6. Položte připravené krůtí prso na střední pekáč. Zalijte ho kuřecím vývarem a bílým vínem. Tento tekutý základ bude sloužit jako omáčka a udrží krůtu vlhkou během pečení.
  7. Zakryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby. Pečte krůtí prso po dobu přibližně 2-2,5 hodiny nebo dokud dosáhne vnitřní teploty 75 °C. Během pečení můžete pravidelně potírat bylinkovým máslem a zalévat omáčkou.
  8. Po vyjmutí z trouby nechejte krůtí prso odpočinout asi 20-30 minut. To umožní, aby se šťávy uvnitř masa rovnoměrně rozložily.
  9. Krůtí prso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, zelenina nebo bramborový knedlík.

Pečené krůtí prso vcelku s bylinkovou nádivkou je elegantní pokrm, který oslní vaše hosty svou chutí a vůní. Tento recept je ideální pro vánoční večeři nebo jiné speciální příležitosti.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang