Pečení krůtích prsou v troubě je kulinářské dobrodružství, které probouzí smysly příslibem šťavnatého, křehkého a aromatického masa. Ať už chystáte sváteční hostinu, intimní večeři nebo jen toužíte po uklidňujícím domácím jídle, pečená krůtí prsa jsou nadčasovou klasikou, která se hodí pro každou příležitost.
V tomto článku vás provedeme uměním pečení krůtích prsou v troubě, od výběru dokonalého kusu až po lákavé koření a techniky pečení. Tato krůtí prsa pečená v troubě se snadno připravují a skvěle se hodí k dušené růžičkové kapustě.
Výběr správných pečených krůtích prs
Při pečení krůtích prsou je výběr správného kusu zásadní pro dosažení vynikajícího výsledku. Podle svých preferencí si můžete vybrat mezi krůtím prsem s kostí a krůtím prsem bez kosti. Prsa s kostí bývají šťavnatější a chutnější, zatímco prsa bez kosti jsou pohodlnější.
Hledejte krůtí prsa, která jsou kyprá, vlhká a bez nepříjemných pachů. Ideální jsou čerstvá krůtí prsa, ale pokud se rozhodnete pro mražená, nezapomeňte je před vařením řádně rozmrazit. Na rozmrazení krůty v chladničce si vyhraďte dostatek času, obvykle asi 24 hodin na každých 4-5 kg.
Příprava krůtího prsa v troubě
Jakmile máte dokonalá krocaní prsa, je čas připravit je na pečení. Zde je jednoduchý návod:
Opláchněte a osušte: Krůtí prsa opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. To pomůže odstranit přebytečnou vlhkost a podpoří lepší propečení.
Okořeňte: Krůtí prsa vydatně ochuťte oblíbeným kořením. Klasická kombinace zahrnuje sůl, pepř, česnekový prášek a papriku. Můžete také experimentovat s bylinkami, jako je tymián, rozmarýn nebo šalvěj, které dodají masu výraznější chuť.
Vázání a vázání: Pokud máte krůtí prsa s kostí, zvažte jejich svázání kuchyňským provázkem, abyste je udrželi v kompaktním tvaru. Svázání pomáhá rovnoměrnému propečení masa.
Varianty příchutí krůtího masa v troubě
Pečená krůtí prsa jsou univerzální a můžete experimentovat s různými příchutěmi podle své chuti.
Zde je několik nápadů:
- Citrusová a bylinková pečeně: Krocaní prsa naplňte plátky citronu, pomeranče nebo limetky a čerstvými bylinkami, jako je tymián a rozmarýn, které dodají citrusový a aromatický nádech.
- Česnek a parmazán: Z mletého česneku, strouhaného parmazánu a olivového oleje vytvořte česnekovou a parmazánovou krustu. Touto směsí potřete krůtí prsa před pečením.
- Pečeně s javorovou polevou: Krůtí prsa potřete směsí javorového sirupu, dijonské hořčice a špetky kajenského pepře, abyste získali sladkou a mírně pikantní polevu.
- Pečené na bylinkovém másle: Smíchejte změklé máslo s čerstvými bylinkami, jako je šalvěj, tymián a rozmarýn. Jemně nadzvedněte kůži krůty a potřete ji bylinkovým máslem, abyste získali bylinkovou bohatost.
Servírování pečených krůtích prsou
Po dokonalém propečení krůtích prsou je čas vychutnat si plody své práce. Nakrájejte ho na tenké, šťavnaté plátky a naaranžujte na servírovací talíř. Můžete ho doplnit tradičními přílohami, jako je brusinková omáčka, omáčka, bramborová kaše a nádivka, nebo zvolit lehčí přístup s pečenou zeleninou a čerstvým zahradním salátem. Možnosti jsou neomezené a vaše kreativita při kombinování ještě umocní zážitek.
Recept na krůtí prsa pečená v troubě
Pečení krůtích prsou v troubě je stejně jako u kuřecího na medu je kulinářská cesta plná očekávání, lákavých vůní a nakonec i chutné odměny. Je to univerzální pokrm, který lze přizpůsobit různým chuťovým profilům a preferencím.
Ingredience na krůtí prsa pečená v troubě
- 1/4 šálku změklého másla
- 1 mletý stroužek česneku
- 1 lžička papriky
- 1 lžička italského koření
- 1/2 lžičky směsi česnekového a bylinkového koření bez soli
- sůl a mletý černý pepř dle chuti
- 1,5 kg krůtích prsou s kůží
- 1 lžička mleté šalotky
- 1 lžíce másla
- 1 kapka suchého bílého vína
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce polotučné smetany (volitelné)
Postup na krůtí prsa pečená v troubě
- Předehřejeme troubu na 175 °C.
- V míse smícháme 1/4 šálku másla, česnek, papriku, italské koření, česnekové a bylinkové koření, sůl a černý pepř. Vložíme krůtí prsa kůží nahoru do pekáče a kůži prsty uvolníme.
- Krůtí prsa potřeme polovinou máslové směsi, a to i pod kůží. Zbylou máslovou směs si ponecháme. Prsa volně podložíme alobalem.
- Pečeme v předehřáté troubě 1 hodinu. Krůtí prsa průběžně potíráme zbylou máslovou směsí. Vrátíme do trouby a pečeme dalších cca. 30 minut, dokud šťáva nevytéká a teploměr na maso zapíchnutý do nejsilnější části prsou, která se nedotýká kosti, neukáže 165 °C.
- Před podáváním necháme krůtí prsa 10-15 minut odpočívat.
- Zatímco maso odpočívá, odstraníme z pánve přebytečný tuk a ponecháme na pánvi asi 1 lžíci. Pánev postavíme na mírný oheň. Restujeme šalotku a mícháme v tuku z krůtího masa asi 5 minut, dokud šalotka nezprůhlední.
- Na pánvi se šalotkou rozpustíme 1 lžíci másla a zašleháme bílé víno, přičemž z pánve seškrábneme všechny připečené kousky jídla. Zašleháme kuřecí vývar a mouku, dokud není vše hladké. Za stálého šlehání vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Pro krémovější a lehčí omáčku zašleháme polotučnou smetanu.
Pečená krůtí prsa – recept
Pečená krůtí prsa neboli cordon bleu je výtečný pokrm, který může být zdravou alternativou k pečenému kuřecímu nebo králičímu masu. Krůtí prsa jsou bohatá na bílkoviny a mají nízký obsah tuku.
Ingredience na pečená krůtí prsa
- 2 krůtí prsa (cca 500 g až 600 g každé)
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného šalvěje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 šálek strouhaného čerstvého parmezánu
- 1/2 šálku strouhaného čerstvého chleba nebo strouhaného sušeného chleba
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/4 šálku vývaru (kuřecího nebo zeleninového)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup na pečená krůtí prsa
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Nejprve krůtí prsa omyjte a osušte papírovým ubrusem. Poté je můžete trochu osolit a opepřit.
- V misce smíchejte strouhaný parmezán, strouhaný chléb, nasekanou petrželku, vývar, olivový olej, sůl a pepř. Tato směs bude nádivkou, kterou umístíte do krůtích prsou.
- Nůžkami nebo nožem udělejte řezy na krůtích prsou, abyste vytvořili kapsy. Do těchto kapes pak vložte nádivku.
- Ve skleničce smíchejte olivový olej, sušený rozmarýn, tymián, šalvěj a plátky česneku. Tímto olejem potřete povrch krůtího masa. Tato směs bylinky a česneku dodá masu výtečnou chuť.
- Krůtí prsa položte na pekáč nebo do zapékací mísy. Připravená prsa můžete přikrýt a péct v předehřáté troubě po dobu přibližně 40-45 minut nebo dokud dosáhnou vnitřní teploty 75 °C a kůže je zlatavá a křupavá.
- Po vyjmutí z trouby nechejte krůtí prsa odpočinout asi 10 minut, aby se šťávy uvnitř masa rovnoměrně rozložily.
- Nakrájejte krůtí prsa na plátky, přidejte bylinkovou nádivku a můžete je podávat s pečenými brambory, čerstvými zeleninovými šťouchanými bramborami nebo salátem.
Pomalu pečená krůta – recept
Pomalu pečená krůta je vynikajícím pokrmem, který může být skvělou alternativou k tradičnímu pečenému kuřeti nebo králičímu masu. Tato metoda pečení zaručuje, že krůtí maso zůstane měkké, šťavnaté a plné chuti jako kuřecí roláda.
Ingredience na pomalu pečenou krůtu
- 1 krůta (cca 4-5 kg, zbavená vnitřností a očištěná)
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 citron, nakrájený na plátky
- 1 cibule, nakrájená na plátky
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 hrozen čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
- 1 šálek kuřecího vývaru
- 1 šálek bílého vína
- 1/2 šálku másla
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
Postup na pomalu pečenou krůtu
- Krůtu opláchněte a osušte papírovým ubrusem. Vnitřek krůty osolte a opepřete podle chuti. Poté můžete krůtu plnit plátky citronu, cibulí, česnekem a částí hroznu bylinek.
- V misce smíchejte máslo, olivový olej, sušený tymián, sušený rozmarýn a zbytek hroznu bylinek. Toto bylinkové máslo použijete k potření krůty.
- Potřete krůtu připraveným bylinkovým máslem ze všech stran. Tím dodáte masu výtečnou chuť a krásnou barvu během pečení.
- Předehřejte troubu na 160 °C.
- Umístěte připravenou krůtu na střední pekáč a zalijte ji kuřecím vývarem a bílým vínem. Tento tekutý základ bude sloužit jako omáčka a zajiší, že krůtě zůstane šťavnatá během pečení.
- Pečte krůtu pomalu v předehřáté troubě. Obecně platí, že pro pomalé pečení se doporučuje 20 minut na každý 500 g krůty.
- Mějte však na paměti, že to může být trochu delší nebo kratší, takže nezapomeňte používat teploměr na maso.
- Krůta by měla být upečena, když teplota uvnitř stehna dosáhne 75 °C. Během pečení krůtu můžete pravidelně potírat bylinkovým máslem a zalévat omáčkou.
- Po vyjmutí z trouby nechejte krůtu odpočinout na mřížce po dobu alespoň 20-30 minut. To umožní šťávám rovnoměrně se rozložit a zajištění, že krůta bude šťavnatá.
- Nakrájejte krůtu na plátky a podávejte s omáčkou a oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, zelenina, nebo bramborový knedlík.
Krůtí plátky v troubě – recept
Pokud máte krůtí plátky a chcete je připravit v troubě, můžete vytvořit chutný pokrm, který je rychlý, snadný a zdravý. Servírujte je s krémovou omáčkou a bramborovými noky.
Ingredience na krůtí plátky v troubě
- 4 krůtí plátky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 citron, nakrájený na tenké plátky
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1/2 šálku kuřecího nebo zeleninového vývaru
- čerstvé bylinky podle preference (rozmarýn, tymián, šalvěj)
Postup na krůtí plátky v troubě
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Krůtí plátky opláchněte a osušte papírovým ubrusem. Ostrým nožem odstraňte přebytečný tuk a šlachy. Poté krůtí plátky osolte a opepřete podle chuti.
- Na dno pekáče položte plátky citronu a rozdrcený česnek. Tyto plátky a česnek dodají pokrmu výtečnou chuť a vůni.
- Rozetřete čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj) na krůtí plátky. Můžete také přidat trochu olivového oleje pro extra vlhkost.
- Položte krůtí plátky na citrony a česnek. Citronová šťáva a vůně pomohou osvěžit a ochutnat maso.
- Vlijte kuřecí nebo zeleninový vývar do pekáče kolem krůtích plátků. To udrží maso vlhké během pečení.
- Zakryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby. Pečte krůtí plátky po dobu přibližně 20-25 minut, nebo dokud dosáhnou vnitřní teploty 75 °C a jsou šťavnaté.
Krůtí prsní řízky recept
Máte chuť na lehký a chutný pokrm? Krůtí prsní řízky jsou skvělou volbou. Jsou zdravé, rychle připravené a nabízejí mnoho možností na přizpůsobení chuti. Zde je recept na krůtí prsní řízky s citrónovou omáčkou, doplňte je třeba quinou.
Ingredience na krůtí prsní řízky recept
- 4 krůtí prsní řízky
- 1/2 šálku hladké mouky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, nasekané na drobno
- 1 lžička sušeného tymiánu
- šťáva z 2 citronů
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce strouhaného citrónového slupu (jen žlutá část, bez bílého dužiny)
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup na krůtí prsní řízky recept
- Každý krůtí prsní řízek omyjte a osušte papírovým ubrusem. Překrojte je na poloviny, abyste vytvořili tenké řízky. Potom řízky osolte a opepřete.
- V hlubokém talíři si připravte mouku a obalte každý krůtí řízek v mouce, tak aby byly lehce pokryty. Tímto krokem vytvoříte lehký obal, který pomůže zachovat vlhkost a zvýraznit chuť masa.
- Na velké pánvi si rozehřejte olivový olej a máslo na středním ohni. Jakmile se máslo rozpustí a začne lehce pěnit, přidejte nasekaný česnek a sušený tymián. Promíchejte a nechte chvíli opékat, dokud česnek nezačne vonět.
- Přidejte obalené krůtí řízky na pánev a smažte je z obou stran dozlatova, což by mělo trvat přibližně 3-4 minuty na každé straně. Když jsou řízky hotové, přeneste je na talíř a podržte je teplé.
- Na pánvi, kde jste smažili krůtí řízky, přidejte šťávu z citronů, kuřecí vývar, máslo a citrónovou kůru. Vařte omáčku, dokud se zahustí a začne mít hladkou konzistenci. Přidejte nasekanou petrželku a ochutnejte omáčku solí a pepřem podle chuti.
- Krůtí prsní řízky položte na talíře a přelijte je citrónovou omáčkou. Podávejte s oblíbenými přílohami, jako jsou rýže, brambory nebo zelenina.
Pečené krůtí prso vcelku – recept
Pečené krůtí prso vcelku je lahodný pokrm, který může být výbornou volbou pro sváteční hostiny nebo speciální příležitosti.
Ingredience na pečené krůtí prso vcelku
- 1 krůtí prso vcelku (cca 2,5 až 3 kg)
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 citron, nakrájený na plátky
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 1 hrozen čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj)
- 1/2 šálku kuřecího vývaru
- 1/2 šálku bílého vína
- 1/4 šálku másla
- 1/4 šálku olivového oleje
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
Postup na pečené krůtí prso vcelku
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Krůtí prso omyjte a osušte papírovým ubrusem. Osolte a opepřete podle chuti.
- V misce smíchejte máslo, olivový olej, sušený tymián, sušený rozmarýn a lístky bylinek. Toto bylinkové máslo bude použito k potření krůtího prsa.
- Potřete celé krůtí prso připraveným bylinkovým máslem ze všech stran. Tím dodáte masu výtečnou chuť a krásnou barvu během pečení.
- Uvnitř krůtího prsa vložte plátky citronu a rozdrcené stroužky česneku. Citronová šťáva a vůně česneku dodají pokrmu osvěžující chuť.
- Položte připravené krůtí prso na střední pekáč. Zalijte ho kuřecím vývarem a bílým vínem. Tento tekutý základ bude sloužit jako omáčka a udrží krůtu vlhkou během pečení.
- Zakryjte pekáč a dejte ho do předehřáté trouby. Pečte krůtí prso po dobu přibližně 2-2,5 hodiny nebo dokud dosáhne vnitřní teploty 75 °C. Během pečení můžete pravidelně potírat bylinkovým máslem a zalévat omáčkou.
- Po vyjmutí z trouby nechejte krůtí prso odpočinout asi 20-30 minut. To umožní, aby se šťávy uvnitř masa rovnoměrně rozložily.
- Krůtí prso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou a oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, zelenina nebo bramborový knedlík.
Pečené krůtí prso vcelku s bylinkovou nádivkou je elegantní pokrm, který oslní vaše hosty svou chutí a vůní. Tento recept je ideální pro vánoční večeři nebo jiné speciální příležitosti.